Ministerul Sănătăţii anunţă emiterea ordinului de începere a lucrărilor pentru construirea Centrului de Arşi Grav de la Târgu Mureş, o clădire nouă, cu 7 etaje, interconectată cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Este a treia construcţie începută în ultimele 12 luni pentru unităţi sanitare dedicate pacienţilor cu arsuri grave, după Timişoara şi Bucureşti. Valoarea totală a celor trei proiecte se apropie de un miliard de lei.
”Este un pas decisiv către respectarea angajamentului de a finaliza toate cele trei centre dedicate pacienţilor cu arsuri grave din România, până la finalul anului 2025”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
”Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brânzeu” Timişoara şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş vor deveni spitale regionale de urgenţă şi parte a coloanei vertebrale a reţelei publice de spitale, alături de cele trei spitale regionale de urgenţă avute în vedere a fi construite în următorii ani”, a continuat acesta.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Realizarea obiectivului de investiţie la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş, similar cu celelalte două centre pentru arşi grav, constă în principal în construirea unei noi clădiri, amplasată în curtea spitalului existent şi conectată la clădirea principală a unităţii spitaliceşti.
La Tg. Mureş, noua clădire va avea 7 niveluri: subsol, parter, 4 etaje medicale si al 5-lea etaj, ca etaj tehnic. Suprafaţa construită (amprenta la sol) va fi de aproximativ 4.063 mp, în timp ce aria construită – desfăşurată va fi de 24.577 mp, şi va avea următoarele funcţiuni: centru de arşi cu 5 paturi pentru pacienţi critici, 10 paturi pentru terapie intermediară şi pentru microchirurgie şi chirurgie reconstructivă, secţie ATI cu 57 de paturi, 25 de săli de operaţii distribuite pe două etaje, departament de sterilizare, unitate de transfuzii, alte spaţii/zone care vor fi aferente departamentelor menţionate, sau care sunt parte a circuitelor medicale şi zone administrative/tehnice/universitare şi de depozitare. De asemenea, heliportul existent va fi reamplasat şi va fi construit un lot de parcare pentru personalul medical.
Contractul pentru lucrările de construire a fost semnat în ianuarie, iar bugetul total al investiţiei este de 322.625.700,15 LEI, fără TVA.
”Este un moment important pentru echipa din Ministerul Sănătăţii, care vede astăzi trei proiecte fanion în construcţie. Am găsit în minister trei proiecte încremenite şi le-am pus pe picioare. Concomitent cu demararea lucrărilor la Tg. Mureş, construcţiile de la Timişoara şi Bucureşti progresează într-un ritm alert, fără blocaje sau întârzieri. Nu aş fi foarte mirat ca termenul de finalizare, finalul lui 2025, să fie devansat”, spune secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii. Alexandru Rogobete.
Conform documentaţiei tehnice, termenul pentru finalizarea tuturor lucrărilor în cadrul contractului este de 19 luni de la data efectivă de începere a acestora (01.03.2024), iar valoarea totală a celor trei proiecte este de 980 de milioane de lei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.