Medicamente oncologice şi antibiotice în valoare totală de peste un miliard de lei vor fi achiziţionate, pentru prima dată, în procedură centralizată, procedurile fiind începute de Ministerul Sănătăţii pentru 24 de molecule de antibiotice şi 12 molecule de tratamente oncologice.
Procedurile de achiziţii publice centralizate au fost începute pentru mai multe categorii de medicamente care au o pondere însemnată în totalul costurilor suportate de fiecare dintre unităţile sanitare, a anunţat, joi, Ministerul Sănătăţii.
Cantităţile necesare au fost estimate în funcţie de consumul comunicat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pe fiecare moleculă în parte, concentraţie şi formă farmaceutică. Astfel, în cazul antibioticelor, lista propusă pentru achiziţionare cuprinde 24 de molecule, sub toate formele, valoarea totală estimată a achiziţiei fiind între 122.130.263,52 de lei fără TVA şi 161.498167,74 de lei fără TVA.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În cazul medicamentelor oncologice, Ministerul Sănătăţii va achiziţiona prin procedură centralizată 12 molecule, dintre cele mai utilizate în tratamentul pacienţilor oncologici, valoarea totală estimată a acestora fiind cuprinsă între 714.200.791 de lei fără TVA şi 872.914.240 de lei fără TVA.
„Achiziţiile publice centralizate demarate la nivelul Ministerului Sănătăţii pe parcursul ultimelor luni asigură economii la buget, precum si calitatea produselor, transparenţă şi evitarea posibilelor fraude şi/sau discontinuităţi în aprovizionarea cu medicamente.” a declarat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.
Ministerul Sănătăţii a precizat că fiecare unitate sanitară organizează sute de proceduri de achiziţii pentru cantităţi mai mari sau mai mici de medicamente. Problemele de capacitate administrativă cu care multe unităţi sanitare se confruntă şi cantităţile relativ mici de medicamente care sunt achiziţionate sunt motivele pentru rezultate suboptimale în cheltuirea banului public.
Potrivit sursei citate, prin mecanismul achiziţiilor publice centralizate pot fi evitate problemele constatate de-a lungul timpului de organele de control referitor la posibile fraude şi acte de corupţie constatate la nivelul mai multor unităţi sanitare, cum ar fi caiete de sarcini întocmite necorespunzător, coduri CPV greşite, contracte în dezavantajul unităţilor sanitare publice şi în avantajul entităţilor private, calitatea inferioară a produselor achiziţionate.
Achiziţiile publice centralizate de până acum au generat economii medii cuprinse între 25 şi 28%, a mai arătat MS.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.