Ministerul Sănătăţii a sesizat, sâmbătă, Colegiul Medicilor în cazul doctorului de la Ambulanţa Puls care i-a acordat îngrijiri jucătorului dinamovist Patrick Ekeng după ce acesta s-a prăbuşit pe teren.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, serviciul privat de ambulanţă care a intervenit în cazul tragicului eveniment în urma căruia un fotbalist al echipei Dinamo a decedat va fi verificat de specialişti de la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti şi de la Serviciul Inspecţie al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, sâmbătă fiind început controlul în acest caz.
"De asemenea, Ministerul Sănătăţii a sesizat Colegiul Medicilor în legătură cu modul în care medicul de la ambulanţa privată a intervenit la caz", precizat MS într-un comunicat de presă.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Controlul a fost anunţat şi de Ministerul Afacerilor Interne, care a arătat că vor fi verificate salvările serviciului de ambulanţă privat şi dotările acestora, angajaţii şi calificarea acestora, documentele din cazurile de urgenţă şi dacă a fost respectată legislaţia privind acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi transportul sanitar în regim privat.
De asemenea, vor fi verificate respectarea normativelor în vigoare şi a documentelor care atestă formarea continuă a angajaţilor care lucrează pe ambulanţe, precum şi documentele întocmite în urma intervenţiilor la cazurile de urgenţă şi de consultaţii la domiciliu, inclusiv cele care se fac în baza protocolului cu Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi în baza contractului cu Casa de Asigurări, a precizat MAI într-un comunicat de presă transmis sâmbătă.
La finalul controlului, în funcţie de aspectele constatate vor fi luate măsurile legale care se impun, potrivit MAI.
Jucătorul dinamovist Patrick Ekeng a murit vineri seară, după ce s-a prăbuşit pe teren, în minutul 70 al meciului cu FC Viitorul. Acesta a fost dus cu o ambulanţă Puls la Spitalul Floreasca, unde a fost resuscitat aproximativ o oră şi 30 de minute, însă nu a mai putut fi salvat.
Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au deschis un dosar penal în cazul morţii jucătorului dinamovist Patrick Ekeng şi fac investigaţii "in rem", sâmbătă fiind ridicate mai multe documente de la Ambulanţa Puls, care l-a transportat pe fotbalist de la stadion la spital.
Anchetatorii au solicitat efectuarea autopsiei, care va fi făcută luni, conform unor surse judiciare, rezultatele urmând să fie transmise de către Institutul Naţional de Medicină Legală.
Potrivit unor surse din Poliţie, anchetatorii au ridicat, sâmbătă, mai multe documente de la Ambulanţa Puls, care vor fi folosite în anchetă, printre care ar fi fişa medical întocmită de echipa de pe ambulanţa care l-a transportat pe Patrick Ekeng la Spitalul Floreasca, timpii de intervenţie şi date referitoare la contractual încheiat cu clubul Dinamo.
Sursele citate au precizat că, în zilele următoare, anchetatorii vor chema la audieri reprezentanţi ai clubului Dinamo şi echipajul medical de pe ambulanţă, dar şi alte persoane care ar putea ajuta la stabilirea împrejurărilor decesului lui Ekeng.
Anchetatorii urmează să stabilească dacă echipajul de la Ambulanţa Puls a intervenit cu întârziere, dacă maşina era echipată cu toată aparatura necesară pentru resuscitare şi intervenţie în cazuri de urgenţă şi dacă personalul medical era pregătit pentru astfel de situaţii.
Jucătorul dinamovist Patrick Ekeng a fost scos de pe teren cu ambulanţa, în minutul 70 al meciului jucat de Dinamo cu FC Viitorul, după ce a căzut fără a fi atins de vreun alt fotbalist. Ekeng a fost transportat la Spitalul Floreasca, după ce jucătorii au solicitat intervenţia echipelor medicale, iar suporterii de la peluză au deschis porţile să intre salvarea.
Mai multe declaraţii contradictorii şi intervenţii controversate au fost făcute, vineri seară, la Stadionul Dinamo şi la Spitalul de Urgenţă Floreasca, în legătură cu accidentul fotbalistului camerunez Patrick Ekeng.
Medicul echipei Dinamo, Liviu Bătineanu, ştia care sunt manevrele de resuscitare în cazul unui stop cardio-respirator, dar cu toate astea a luat decizia, împreună cu doctorul ambulanţei, ca jucătorul să fie transportat la Urgenţă.
Doctorul Cristian Pandrea, de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spit alului Floreasca, afirmase cu doar câteva minute înaintea lui Bătineanu că jucătorului nu i s-a acordat primul ajutor până a ajuns la spital. "A fost adus la noi cu ambulanţa, fără manevre de resuscitare, din câte ştiu. În stop cardio-respirator, la Camera de gardă s-au iniţiat manevrele de resuscitare care au durat aproximativ o oră şi 30 de minute şi aceste manevre au rămas, din păcate, fără rezultat. Pacientul a decedat”, a spus medicul Pandrea.
După ce iniţial declarase că lui Ekeng i s-a făcut masaj cardiac în maşina salvării, în aceeaşi declaraţie de presă, Bătineanu afirmă că el i-a acordat primul ajutor jucătorului pe teren: "Mi-am dat seama imediat că este vorba de un stop cardio-respirator, primul lucru se face masaj, se eliberează căile respiratorii şi se face masaj. S-a făcut acest lucru pe teren, de către mine. Când a venit ambulanţa am spus, direct pe targă şi l-am şi urcat şi transportat aici".
Din imaginile surprinse de camerele de televiziune se vede clar cum medicul Liviu Bătineanu efectuează în primul minut de la prăbuşirea lui Ekeng manevre de eliberare a căilor respiratorii, după care jucătorul este urcat pe targă şi transportat la spital. Nu se vede că Bătineanu i-ar fi făcut masaj cardiac în locul în care fotbalistul a suferit stopul cardio-respirator.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.