Înfiinţarea structurilor teritoriale judeţene ale Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) a fost aprobată de Guvern, anunţă Ministerul Mediului. Cele 41 de structuri se vor organiza la nivel de servicii fără personalitate juridică şi vor avea rol de administrare a ariilor naturale protejate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Ministerul Mediului, Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, la propunerea Ministerului Mediului, un proiect de hotărâre care prevede înfiinţarea structurilor teritoriale judeţene ale Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP). Cele 41 de structuri se vor organiza la nivel de servicii fără personalitate juridică şi vor avea rol de administrare a ariilor naturale protejate.

Astfel, de la data înfiinţării structurilor teritoriale ale ANANP, atribuţiile custozilor ariilor naturale protejate vor fi preluate de către acestea.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În România există 1.572 de arii naturale protejate (peste 23% din suprafaţa ţării), din care 1.066 de arii naturale protejate care necesită custodie. În prezent, ariile naturale protejate care nu necesită structuri de administrare sunt atribuite în custodie unui număr de 142 de entităţi pentru un număr de 260 de custodii (ONG-uri, societăţi comerciale, instituţii de învăţământ, cercetare etc.).

"Până în acest an, România era singura ţară din Europa care îşi administra ariile protejate prin intermediul unor entităţi neguvernamentale şi nu aşa cum este normal, printr-o autoritate a statului. Prin înfiinţarea structurilor teritoriale ale ANANP vom pune practic ordine în acest sistem şi ne vom asigura că statul român, prin instituţiile sale, îşi asumă aplicarea unitară a legislaţiei de mediu pe întreg teritoriul României. Astfel vor dispărea toate sincopele, cazurile de proiecte blocate, de avize eliberate cu întârziere, de avize neconforme cu legislaţia în vigoare, sau de interpretări excesive şi neunitare ale legislaţiei", a declarat Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, citată în comunicat.

Conform Ministerului Mediului, noile structuri teritoriale din cadrul ANANP vor avea atribuţii şi în ceea ce priveşte refacerea a peste 2.000 de hectare de ecosisteme degradate şi îmbunătăţirea stadiului de conservare a 60.000 de hectare de teren aflat în arii naturale protejate, în acest scop existând linii de finanţare din fonduri europene prin intermediul POIM şi POCA. Pentru aceasta, structurile teritoriale vor avea capacitatea administrativă de elaborare şi management al proiectelor şi vor încheia parteneriate cu alte autorităţi, instituţii şi ONG-uri, astfel încât administrarea ariilor naturale protejate să fie cât mai eficientă.

În iulie, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, spunea, răspunzând criticilor ONG-urilor, că acestea nu trebuie să se teamă de faptul că administrarea ariilor protejate a fost preluată de Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate şi dădea asigurări că se va lucra în echipă şi în colaborare cu toţi cei implicaţi. Gavrilescu adăuga că este normal ca statul să gestioneze ariile protejate.

Guvernul adoptase, în aceeaşi lună, o Ordonanţă de Urgenţă prin care atribuţiile custozilor ariilor naturale protejate sunt preluate de către Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate, scopul "fiind administrarea unitară a acestor arii naturale şi realizarea unor proiecte de infrastructură cu finanţare europeană în cadrul financiar 2014-2020".

Potrivit documentului Guvernului, administrarea ariilor naturale protejate era "neunitară şi dispersată", fiind realizată de diferiţi custozi, fapt care "conduce la un nivel scăzut în prioritizarea măsurilor de conservare şi identificarea nevoilor de finanţare şi implementare a acestora".

ONG-urile au criticat, însă, măsura. Florin Stoican, preşedintele Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti, spunea că "după aproape 20 ani în care statul nu a făcut nimic, acum, subit, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată fără niciun fel de consultare şi dezbatere, se elimină noţiunea de custodie".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.