Ministerul Mediului a lansat licitaţia pentru dezvoltarea sistemului naţional de monitorizare video a fondului forestier, suma alocată fiind de 8,9 milioane de euro. Continuă astfel implementarea proiectului derulat de minister - “Capacitatea sporită de supraveghere, control şi monitorizarea pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat”, din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) Investiţia 5. Digitalizare în domeniul mediului, Componenta 7. Transformare digitală.”, cu o alocare totală de 229.080.000 lei fără TVA (272.605.200 lei cu TVA), respectiv 46.000.000 de euro. Scopul investiţiei este monitorizarea obligaţiilor legale privind recoltarea lemnului, supravegherea stării de sănătate a pădurilor, regenerarea arboretelor parcurse cu tăieri şi întocmirea unor hărţi de risc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet, aflat astăzi, împreună cu Adrian-Ioan VEŞTEA, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, într-o vizită de lucru în judeţul Bacău, la Dărmăneşti, a anunţat lansarea licitaţiei pentru implementarea sistemului naţional de monitorizare video a transporturilor de lemn cu ajutorul unor camere video asistate de inteligenţă artificială interconectat cu SUMALPublicată în SEAP, pe 04 noiembrie 2023, cu termen de depunere a ofertelor până pe 12 decembrie 2023, licitaţia are o valoare totală de 44,42 milioane de lei (8,9 mil. euro) şi vizează instalarea a 350 puncte de supraveghere cu câte 2 camere LPR (license plate recognition) şi o cameră de analiză avansată. Vor fi realizate şi 11 dispecerate dotate cu videowall şi staţie de lucru performantă: 2 centrale (la MMAP şi la Garda Forestieră Naţională) şi 9 teritoriale la Gărzile Forestiere din ţară”, informează Ministerul Mediului.

”Această achiziţie va contribui la reducerea numărului de transporturi de material lemnos fără documente de provenienţă, la identificarea abaterilor de la traseele stabilite, a transporturilor multiple realizate în baza aceluiaşi aviz de însoţire şi a volumelor transportate în plus/minus faţă de cele înscrise în avizul de însoţire. Inima sistemului va fi reprezentată de dezvoltarea unor algoritmi ghidaţi de inteligenţă artificială care vor analiza fiecare transport de lemn pentru a identifica dacă acesta este sau nu declarat în SUMAL şi dacă datele declarate în avizul de însoţire corespund realităţii.Sunt foarte optimist în ceea ce priveşte eficienţa acestui sistem informatic care va permite generarea de alerte, de rapoarte şi indicatori statistici pentru a dirija procesul de analiză de risc şi alocare a resurselor de control fizic în teren”, a precizat ministrul Mircea Fechet.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Se continuă astfel implementarea proiectului derulat de MMAP - “Capacitatea sporită de supraveghere, control şi monitorizarea pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat”, din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) Investiţia 5. Digitalizare în domeniul  mediului, Componenta 7. Transformare digitală.

Proiectul  are o alocare totală de 229.080.000 lei fără TVA (272.605.200 lei cu TVA), respectiv 46.000.000 de euro. Scopul investiţiei este monitorizarea obligaţiilor legale privind recoltarea lemnului, supravegherea stării de sănătate a pădurilor, regenerarea arboretelor parcurse cu tăieri şi întocmirea unor hărţi de risc. 

Beneficiarul direct al proiectului este MMAP împreună cu structurile subordonate (gărzi forestiere) care vor opera aceste sisteme integrate pentru îmbunătăţirea managementului forestier, pentru asigurarea unui lanţ clar de custodie a materialelor lemnoase puse deja pe piaţă, pentru documentarea abaterilor de la normă şi urmărirea remedierii, inclusiv prin utilizarea datelor obţinute din Inventarul Forestier Naţional, precizează instituţia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.