Ministerul Familiei anunţă luni că, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică din România, în 2021, 7.448 de fete şi adolescente sub 18 au devenit mame, iar aproape 700 dintre ele aveau chiar mai puţin de 15 ani. Comparativ cu 2020, cifrele sunt totuşi cu 11% mai scăzute. Astfel, în 2020, au fost înregistrate în total 8.343 mame minore, precizează ministerul.
”Am întotdeauna inima strânsă când vorbim despre fenomenul mamelor minore care, din păcate, în România este foarte departe de momentul în care să nu ne mai alarmeze. Faptul că anul trecut am avut mai puţine fete şi adolescente care au devenit mame la vârste la care ar mai fi trebuit să se bucure încă de copilărie n-ar trebui să ne liniştească, dimpotrivă! Ne impulsionează să găsim nu doar explicaţiile fenomenului, care sunt previzibile şi, în cele mai multe cazuri, au legătură cu sărăcia şi lipsa educaţie), ci mai ales să găsim soluţiile şi mecanismele de a interveni ţintit şi eficient pentru a le ajuta pe aceste tinere, aflate în situaţii dificile sau chiar disperate”, afirmă ministrul Gabriela Firea.
Ministerul mai arată că anul trecut, dintre cele 7.448 de fete şi adolescente care au născut înainte de a împlini 18 ani, aproximativ două treimi (aproape 4.500) s-au regăsit în evidenţele Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sau ale serviciilor publice de asistenţă socială, aflate în coordonarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Concret, ajutorul imediat pe care îl pot primi aceste fete şi adolescente se află în cele 55 de centre maternale care funcţionează în toată ţara, sub coordonarea ANPDCA. Şi, doar anul trecut, 826 de gravide minore sau de mame minore au beneficiat de serviciile acestor centre maternale”, precizează instituţia.
”În centrele maternale, tinerele – de cele mai multe ori rămase fără niciun sprijin din partea familiei sau a comunităţii din care provin - au parte nu doar de adăpost şi hrană, ci şi de sfatul specialiştilor pentru a învăţa cum să-şi îngrijească bebeluşii şi cum să devină mame. Primesc, totodată, consiliere psihologică, juridică şi parentală, de planificare familială, de formare a deprinderilor de viaţă independentă şi de facilitare a accesului la servicii medicale de specialitate. În acest fel, primesc şansa de a se reintegra treptat în societate, pentru a reuşi să-şi îngrijească şi să-şi educe copiii”, se mai arată în comunicat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.