Ministerul Educaţiei a precizat, luni, referitor la organizarea olimpiadelor şi concursurilor şcolare, că "din păcate, contextul epidemiologic nu permite reluarea tuturor acestor competiţii în condiţii de siguranţă", astfel că prima selecţie s-a făcut pentru a permite participarea României la competiţiile internaţionale anunţate. "În perioada următoare, listele competiţiilor vor fi actualizate cu alte olimpiade şi concursuri care nu prevăd etape internaţionale, dar au tradiţie şi participare naţională în sistemul de învăţământ preuniversitar, precum olimpiadele de istorie sau de limba şi literatura română", au explicat reprezentanţii ministerului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"După doi ani de întrerupere, Ministerul Educaţiei a decis reluarea etapizată a olimpiadelor şi concursurilor şcolare. La momentul suspendării competiţiilor şcolare, urmau să se organizeze: 78 de olimpiade naţionale, 67 de concursuri naţionale, 171 de concursuri educative cu finanţarea Ministerului Educaţiei, precum şi 150 de concursuri educative naţionale şi 1.839 de concursuri regionale şi interjudeţene fără finanţarea Ministerului Educaţiei", a transmis, luni, Ministerul Educaţiei.

Conform sursei citate, în condiţiile în care descentralizarea este un deziderat general susţinut de către cea mai mare parte a societăţii, analiza celor peste 2.000 de concursuri regionale/interjudeţene/naţionale se va face "într-o manieră profesionistă şi responsabilă, Ministerul Educaţiei susţinând într-un fel sau altul orice activitate care poate genera un plus de pregătire în rândul elevilor".

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Din păcate, contextul epidemiologic nu permite reluarea tuturor acestor competiţii în condiţii de siguranţă, motiv pentru care principiul care a stat la baza primei selecţii a fost prioritizarea participării României la competiţiile internaţionale anunţate pentru anul 2022. Toate competiţiile listate în prima etapă sunt competiţii care prevăd etape internaţionale. În perioada următoare, listele competiţiilor vor fi actualizate cu alte olimpiade şi concursuri care nu prevăd etape internaţionale, dar au tradiţie şi participare naţională în sistemul de învăţământ preuniversitar, precum olimpiadele de istorie sau de limba şi literatura română", a precizat MEN.

Astfel, metodologia-cadru, regulamentele specifice de organizare şi desfăşurare şi calendarul competiţional vor fi adaptate contextului şi vor fi trimise spre publicare în cel mai scurt timp.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat joia trecută că a semnat un Ordin de ministru care permite reluarea organizării olimpiadelor şi concursurilor şcolare naţionale şi internaţionale, după doi ani de pauză. Pe lângă materiile clasice la care se organizau astfel de concursuri, ministerul susţine şi concursuri şi olimpiade de robotică, creativitate sau inovare.

Deputatul USR Filip Havârneanu susţinea că ministrul Sorin Cîmpeanu este "omul-foarfece" pentru Educaţie, întrucât a eliminat olimpiadele la română, istorie şi engleză din calendarul concursurilor pentru acest an şcolar.

Luni, Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) i-a solicitat ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, includerea Limbii române, a Istoriei şi a Limbii engleze printre disciplinele la care se organizează olimpiade. "Aş vrea să cred că eliminarea Limbii române şi a Istoriei din cadrul olimpiadelor şcolare este doar o scăpare, o regretabilă eroare, şi nu rezultatul unei acţiuni conştiente la nivelul Ministerului Educaţiei", a afirmat liderul AUR George Simion.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.