Ministerul Apărării Naţionale a anunţat, luni, că a demarat procedurile pentru adoptarea unei hotărâri de guvern privind abrogarea HG legată de aprobarea ”circumstanţelor şi procedurilor specifice” ale programului de înzestrare ”Corvetă multifuncţională”, spunând că abrogarea este necesară pentru a fi iniţiată o nouă procedură de achiziţie care să respecte toate ”prevederile legale în materie” şi care să obţină aprobarea Parlamentului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Ministerul Apărării Naţionale a demarat procedurile legale de adoptare a unei hotărâri de guvern, în vederea abrogării HG nr. 906 din 29 noiembrie 2016 privind aprobarea circumstanţelor şi procedurii specifice aferente programului strategic de înzestrare «Corvetă multifuncţională»”, se arată într-un comunicat transmis, luni, de Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Oficialii MApN arată că abrogarea HG nr. 906/2016 este motivată de neîndeplinirea ”condiţiei suspensive” prevăzute în mod specific în cuprinsul prevederilor articolului 2 din actul normativ în cauză.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Abrogarea actului normativ în discuţie reprezintă, în acelaşi timp, o etapă legală necesară în vederea iniţierii unei noi proceduri de achiziţie, cu respectarea tuturor prevederilor legale în materie, şi care să obţină aprobarea prealabilă a Parlamentului României”, se mai arată în comunicatul MApN.

Programul strategic de înzestrare “Corvetă multifuncţională” rămâne o prioritate majoră a MApN, arată reprezentanţii ministerului, care precizează că procedura de achiziţie va fi iniţiată ”în cel mai scurt timp posibil”, în baza opţiunilor identificate de specialişti din Forţele Navale şi din structurile cu responsabilităţi în achiziţiile de armament, în urma aprobării Parlamentului.

Premierul Sorin Grindeanu declara, joi, la Antena 3, că Executivul va abroga Hotărârea de Guvern emisă de Cabinetul Cioloş în luna noiembrie privind achiziţia corvetelor multirol, care vor fi construite la Galaţi, pe motiv că este ilegală, nefiind discutată în Parlament, urmând a fi emis un nou act după consultarea Legislativului.

Guvernul a aprobat, pe 29 noiembrie, Hotărârea pentru achiziţia a patru corvete multirol, care vor fi produse la Şantierul Naval Damen Galaţi S.A. Valoarea estimată a programului, pe întreaga perioadă de şapte ani, este de 1,6 miliarde Euro, inclusiv TVA, sumă în care sunt cuprinse şi achiziţia muniţiilor şi suportul logistic iniţial, care include şi instruirea echipajelor.

Conform unui comunicat al Guvernului, prin actul normativ adoptat, Cabinetul a aprobat circumstanţele şi procedura specifică aferentă programului strategic de înzestrare ”Corvetă multifuncţională” în vederea furnizării de către Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, a patru corvete din clasa SIGMA - proiect 10514, construite şi dotate în Şantierul Naval Damen Galaţi S.A., precum şi a suportului logistic iniţial. ”Valoarea estimată a programului, pe întreaga perioadă de şapte ani, este de 1,6 miliarde Euro (cu TVA), sumă în care sunt cuprinse şi achiziţia muniţiilor şi suportul logistic iniţial, care include şi instruirea echipajelor”.

În luna februarie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, afirma că Guvernul Grindeanu ar trebui să anuleze Hotărârea de Guvern prin care Cabinetul Cioloş a aprobat procedura de achiziţie a patru corvete de la compania Damen întrucât achiziţia nu a fost nu aprobată de către Parlament.

”Hotărârea de Guvern nu putea fi adoptată fără să existe aprobarea Parlamentului. Ceea ce cred eu că va face Guvernul şi trebuie să facă este să abroge acea Hotărâre de Guvern şi să reia procedura legală care înseamnă eventual memorandum în Guvern, solicitarea de la Parlament pentru aprobare după care să purceadă la Hotărârea de Guvern care să aibă un rezultat sau altul”, spunea Liviu Dragnea, la Antena 3.

Fostul premier Dacian Cioloş şi fostul ministru al Apărării Mihnea Motoc spuneau că Hotărârea de Guvern privind achiziţia unor nave militare tip corvetă nu reprezintă un contract semnat sau aprobat, ci stabileşte doar procedura care urma să se desfăşoare pentru achiziţia acestor nave militare marine.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.