Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale vrea să construiască o piaţă publică pentru sectorul ecologic, spune subsecretarul de stat Avram Fiţiu, care precizează că este necesară regândirea agriculturii ecologice şi eficientizarea mecanismelor de control la nivelul operatorilor colectori, menţionând în acest sens strategia UE prin care se doreşte ca, până în 2030, 25% din terenurile agricole din Europa să devină terenuri agricole ecologice.
Subsecretarul de stat Avram Fiţiu a condus miercuri întâlnirea desfăşurată la sediul MADR cu Organismele de Inspecţie şi Certificare (OIC) din agricultura ecologică. La întâlnire au participat directori şi experţi din cadrul direcţiilor tehnice de specialitate ale MADR.
Dezbaterea a vizat analiza problemelor identificate în sistemul de agricultură ecologică în ceea ce priveşte înregistrarea, inspecţia şi certificarea operatorilor din flora spontană, soluţii pentru îmbunătăţirea şi evaluarea stadiului sistemului informatic intregrat pentru agricultură ecologică.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Subsecretarul de stat Fiţiu le-a transmis participanţilor că ministerul doreşte construirea unei pieţe publice pentru sectorul ecologic, iar în această perioadă se creează premisele prin care această piaţă va fi configurată. Totodată, conducerea MADR a evidenţiat necesitatea atragerii unui număr cât mai mare de operatori din flora spontană spre agricultura ecologică şi a exprimat cerinţa de a produce valoare adăugată în domeniul agriculturii ecologice, un sector ce va benficia de o atenţie sporită în noile politici agricole ale Uniunii Europene”, a informat ministerul, într-un comunicat.
În cadrul discuţiilor, subsecretarul de stat Avram Fiţiu a subliniat că în contextul în care potrivit celor două strategii ale Uniunii Europene, ”De la fermă la consumator” şi cea privind ”biodiversitatea”, se doreşte ca până în 2030, 25% din terenurile agricole din Europa să devină terenuri agricole ecologice, este necesară regândirea agriculturii ecologice şi eficientizarea mecanismelor de control la nivelul operatorilor colectori.
În acest context, subsecretarul de stat Fiţiu a afirmat că se doreşte îmbunătăţirea legislaţiei în vigoare în vederea simplificării activităţii operatorilor din sistem şi atribuirea unui nivel crescut de responsabilitate OIC-urilor printr-un sistem de control mult mai riguros.
Referitor la realizarea unui sistem informatic integrat dedicat sectorului de agricultură ecologică, conducerea MADR a subliniat că această cerinţă are la bază necesitatea ca, în contextul construirii noului Program Naţional Strategic, sectorul de agricultură ecologică să fie mai bine gestionat, cu ajutorul unui sistem informatic practic şi eficient, care să faciliteze activitatea operatorilor, cât şi a experţior MADR care administrează această activitate.
Reprezentanţii OIC-urilor au discutat direct cu exponenţii dezvoltatorului softului, cărora le-au prezentat aspectele care necesită a fi completate şi îmbunătăţite.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.