Ministerul Afacerilor Interna a anunţat că, până la ora 11.30, au fost înregistrate 17 sesizări de posibile incidente electorale care au legătură cu desfăşurarea alegerilor, dar nu au fost situaţii grave. La o secţie de votare din Vrancea, procesul electoral a fost suspendat temporar, după ce preşedintelui secţiei de votare i s-a făcut rău. De asemenea, două secţii de votare din Suceava au rămas fără curent.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-şef de poliţie Monica Dajbog,aanunţat, duminică, faptul că nu au fost înregistrate situaţii grave care să afecteze ordinea publică sau desfăşurarea în bune condiţii a procesului electoral.
Au fost înregistrate 17 sesizări de posibile incidente electorale care au legătură cu desfăşurarea alegerilor.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Vă reamintim că ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, a dispus trimiterea în fiecare judeţ a unor reprezentanţi ai structurilor centrale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a veni în sprijinul autorităţilor locale în soluţionarea cu celeritate a tuturor sesizărilor. Specialiştii Ministerului Afacerilor Interne verifică cu operativitate orice sesizare primită, pentru a stabili dacă aspectele semnalate se confirmă sau nu. Până acum cinci sesizări nu s-au confirmat”, a transmis Dajbog.
Potrivit acesteia, a fost aplicată o singură amendă, în judeţul Olt. în valoare de 500 de lei pentru apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe 112.
Restul sesizărilor sunt în curs de verificări.
Potrivit MAI, sesizările au fost despre lipsa unor ştampile sau sfătuirea alegătorilor la sediul secţiei cu ce candidat să voteze şi continuarea propagandei electorale.
”Vă reamintim că sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei. Cu aceeaşi amendă se pedepseşte comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice până la ora 21 în spaţiul de protecţie al secţiei de votare 21.00”, a mai declarat Monica Dajbog.
Potrivit acesteia, oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
”Persoanele care votează de două sau de mai multe ori, votează fără a avea acest drept, introduc în urnă mai multe buletine de vot decât au dreptul, utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi”, a mai spus Dajbog.
Aceasta a anunţat că au fost înregistrate mai multe cazuri medicale. De exemplu, în judeţul Vaslui s-a solicitat ambulanţa pentru locţiitorul preşedintelui unei secţii de votare şi un alt membru al aceleaşi secţii, iar o femeie din Ilfov a fost transportată la spital după ce i s-a făcut rău în secţia de votare.
În Vrancea, la o secţie de votare, procesul de vot a fost suspendat temporar din cauza stării de sănătate a preşedintei secţiei. În prezent, i se asigură asistenţă medicală de specialitate la faţa locului.
În judeţul Suceava, două secţii de votare au rămas fără curent, echipele de intervenţie fiind alertate.
Următoarea declaraţie de presă va avea loc la ora 15.00
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.