Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută aniversarea, la 20 martie, a Zilei Internaţionale a Francofoniei şi celebrarea a 50 de ani de la lansarea Francofoniei instituţionale, în 1970, prin semnarea Tratatului de la Niamey. MAE a transmis că este un bun prilej readuce în atenţia generaţiei tinere oportunitatea reprezentantă de învăţarea limbii franceze pentru facilitarea mobilităţii şi inserţiei educaţionale şi profesionale. Din cauza pandemiei de coronavirus, toate evenimentele care ar fi trebuit să aibă loc în Bucureşti pentru a celebra Ziua Francofoniei au fost amânate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Cea de a 50-a aniversare de la lansarea Francofoniei instituţionale reprezintă un bun prilej, pentru cei 88 de membri, asociaţi şi observatori ai Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF) de pe cinci continente de a trece în revistă realizările organizaţiei, dar, mai ales, de a privi spre viitor şi de a face Francofonia mai eficientă, mai utilă şi mai influentă într-un cadru de dezvoltare durabil şi de diversitate culturală. În acest context, Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă convingerea că acest moment aniversar va readuce în atenţia generaţiei tinere oportunitatea reprezentantă de învăţarea limbii franceze pentru facilitarea mobilităţii şi inserţiei educaţionale şi profesionale. Este în interesul comun al marii familii francofone ca viitoarele generaţii să cultive şi să beneficieze de valorile şi instrumentele unei Francofonii angajate şi conectate la provocările actuale”, a transmis MAE.

Sursa citată precizează că, în mod tradiţional, în luna martie, luna internaţională a Francofoniei, MAE iniţiază o serie de evenimentele festive organizate la Bucureşti, iar misiunile diplomatice ale României organizează, în ţările de reşedinţă, o serie de manifestări culturale şi de diplomaţie publică dedicate Zilei Francofoniei (conferinţe, simpozioane, expoziţii, seri culturale).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Anul acesta, având în vedere necesitatea adoptării unor măsuri consolidate de prevenire a infectării cu COVID-19, MAE a decis amânarea acestor evenimente dedicate celebrării Francofoniei pentru o dată ulterioară”, a mai transmis MAE.

La 20 martie, 88 de membri, asociaţi şi observatori ai Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF) de pe cinci continente aniversează Ziua Internaţională a Francofoniei, moment care marchează crearea francofoniei instituţionale, în 1970, prin semnarea Tratatului de la Niamey.

În 1991, România a obţinut statut de observator, iar din 1993 este membru cu drepturi depline al Francofoniei instituţionale (Organizaţia Internaţională a Francofoniei - OIF). Statutul de membru OIF, împreună cu vocaţia sa francofonă şi francofilă de tradiţie, i-au permis ţării noastre consolidarea dimensiunii globale a cooperării sale internaţionale, în condiţiile reprezentării trans-continentale a Francofoniei.

Cel de-al XI-lea Sommet al Francofoniei, organizat la Bucureşti, la 25-29 septembrie 2006, a adoptat documente importante, precum Declaraţia de la Bucureşti sau Vade-mecum-ul privind utilizarea limbii franceze în organizaţii internaţionale.

România a fost desemnată de OIF, în 2007, „stat-far” al Francofoniei pentru Europa Centrală şi de Est.

În 2017 a avut loc la Bucureşti Conferinţa Femeilor Francofone, manifestare derulată sub înaltul patronaj al Preşedintelui României, care a reunit personalităţi din cinci continente şi a adoptat „Apelul de la Bucureşti”, document fondator pentru Strategia privind egalitatea de gen, adoptat la Sommet-ul de la Erevan.

În 2019, România a fost gazda unor manifestări internaţionale reunite sub titlul IDNEUF 4, care s-au concentrat asupra dezvoltării digitale în mediul universitar din statele francofone, organizate de Guvernul României, OIF şi Agenţia Universitară a Francofoniei, sub înaltul patronaj al Preşedintelui României.

România colaborează activ cu instituţiile francofone regionale, cu sediul la Bucureşti - Biroul regional pentru Europa Centrală şi de Est al OIF (BRECO) şi Biroul regional pentru Europa centrală şi de Est al Agenţiei Universitare a Francofoniei (BECO-AUF), precum şi cu ambasadele statelor membre sau observatoare ale OIF, acreditate la Bucureşti, reunite în Grupul ambasadelor, delegaţiilor şi instituţiilor francofone - GADIF.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.