Ministrul Afacerilor Europene, Victor Negrescu, a anunţat că a fost lansat în România serviciul telefonic SOLVIT la care cetăţenii români vor putea reclama nerespectarea drepturilor lor ca cetăţeni europeni de către instituţii din alte ţări ale Uniunii Europene.
Este vorba de un serviciu telefonic gratuit TELVERDE-SOLVIT, un instrument menit să soluţioneze, pe cale informală şi cu celeritate, problemele generate de aplicarea necorespunzătoare a legislaţiei europene privind piaţa internă.
„Democratizarea accesului la informaţiile de interes public, pe teme europene, reprezintă o componentă prioritară a mandatului meu. Prin lansarea acestei linii telefonice gratuite, ne dorim să arătăm că cetăţenii români sunt protejaţi şi că reacţionăm atunci când există orice semnal că ei sunt trataţi incorect. TELVERDE-SOLVIT vine în întâmpinarea persoanelor fizice şi juridice ale căror drepturi dobândite prin calitatea de cetăţean al Uniunii Europene au fost încălcate într-un alt stat membru“, a declarat Victor Negrescu.
Numărul 0800 672 507 poate fi apelat, gratuit, din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă, de luni până vineri, în intervalul orar 09:00 – 16:00.
SOLVIT ca primi reclamaţiile făcute de persoanele fizice sau agenţii economici români la adresa unor autorităţi publice din alte state europene legate de aplicarea necorespunzătoare a legislaţiei comunitare. Serviciul este gratuit, iar cererilor vor fi soluţionate în termen de 10 săptămâni.
„SOLVIT le reaminteşte autorităţilor în cauză care sunt drepturile încălcate şi colaborează cu acestea pentru a rezolva problema. În sfera de competenţe SOLVIT intră recunoaşterea calificărilor profesionale şi a diplomelor în alte state membre, calcularea pensiilor şi a indemnizaţiilor de şomaj, înmatricularea autovehiculelor şi permisele de conducere, obţinerea permiselor de şedere, accesul la educaţie sau circulaţia capitalurilor şi rambursările de TVA“, a explicat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.
SOLVIT reprezintă un mecanism creat şi coordonat de Comisia Europeană în domeniul pieţei interne, care funcţionează pe baza cooperării dintre cele 31 de centre constituite în cadrul administraţiilor publice ale Statelor Membre ale Uniunii Europene şi ale celorlalte trei state aparţinând Spaţiului Economic European (Norvegia, Islanda şi Liechtenstein). Aceste centre formează reţeaua SOLVIT si sunt conectate prin intermediul unei baze de date online, aflată sub coordonarea şi supravegherea Comisiei Europene (...) SOLVIT nu poate rezolva litigii între două firme sau problemele întâmpinate în calitate de consumator, dar nici nu gestionează plângeri la adresa instituţiilor Uniunii Europene.
În 2016, SOLVIT s-a ocupat, la nivelul Uniunii Europene, de 2.414 cazuri. Centrele sale au lucrat în medie 59 de zile pentru gestionarea unui caz şi au soluţionat 89% din petiţii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.