O mină marină a fost descoperită, sâmbătă, în apropierea Portului Constanţa, aceasta fiind văzută de un cargou turcesc, care a alertat autorităţile române. Mina a fost neutralizată de scafandrii militari.
Forţele Navale Române au transmis că cargoul turcesc „Ahmet Kan” a anunţat autorităţile române, în dimineaţa zilei de sâmbătă, 10 decembrie, în jurul orei 08.00, despre prezenţa unei mine marine, care pluteşte în derivă, la o distanţă de aproximativ 2,5 mile marine de capul digului de nord al Portului Constanţa.
Evenimente
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„În scurt timp, o navă a Gărzii de Coastă s-a deplasat la faţa locului pentru a inspecta obiectul plutitor raportat, confirmând că este o mină marină, care pune în pericol siguranţa navigaţiei. Conform procedurilor operaţionale, şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiral Mihai Panait, a ordonat, intervenţia rapidă a echipei de scafandri de luptă EOD (specializaţi în distrugerea dispozitivelor explozive subacvatice), aflată în serviciul de luptă permanent, precum şi pregătirea puitorului de mine «Viceamiral Constantin Bălescu» pentru a ieşi pe mare”, au precizat Forţele Navale.
Sursa citată menţionează că echipa de scafandri EOD s-a deplasat în raionul indicat, în jurul orei 09.00, cu două ambarcaţiuni rapide, pentru a neutraliza mina marină aflată în derivă în zona de responsabilitate a Forţelor Navale. După ce au fost luate toate măsurile de siguranţă la faţa locului şi a fost securizat raionul periculos, scafandrii militari au neutralizat mina prin distrugere. Misiunea a fost terminată în jurul orei 10.40, fără a mai fi necesară intervenţia puitorului de mine „Viceamiral Constantin Bălescu”.
„De la începutul războiului din Ucaina, au fost confirmate şi distruse, până în prezent, aproximativ 40 de mine marine, în bazinul vestic al Mării Negre. Aceasta este cea de-a patra intervenţie a scafandrilor de luptă EOD ai Forţelor Navale Române pentru neutralizarea unei mine marine. Prima intervenţie a avut loc în luna martie, la o distanţă de aproximativ 70 km travers de Capu Midia, cea de-a doua a fost executată la sfârşitul lunii iulie, în zona Eforie, la o distanţă de aproximativ 4 km de ţărm, iar cea de-a treia misiune s-a desfăşurat în luna septembrie”, au mai precizat Forţele Navale.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.