Miercuri, când va fi înmormântată alpinista Dor Geta Popescu, a fost declarată zi de doliu la Râşnov, iar drapelul de pe sediul primăriei a fost coborât în bernă. Adolescenta va primi post-mortem titlul de cetăţean de onoare al oraşului Râşnov, iar la clubul unde era legitimată alpinista oamenii au adus flori şi lumânări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Marţi seară, colegii de şcoală ai adolescentei, profesori, prieteni, dar şi oameni simpli au venit la capela Bisericii ”Sfântul Nicolae” din Râşnov, pentru a-şi lua rămas bun de la alpinista Dor Geta Popescu şi a aprinde o lumânare.

”O mare tragedie, era o fată veselă, politicoasă, plină de viaţă. Câteodată soarta este mult prea crudă. Încă nu ne vine să credem. Suntem alături de familia care trece prin clipe de coşmar“, a spus Elena Ivan, o localnică.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Şi la Clubul Montan ”Altitudine”, unde a fost legitimată adolescenta de 14 ani, oamenii au adus candele şi flori. 

”Mare păcat de acest copil care s-a dus. Durerea este acum pe familie. Am văzut că Ovidiu, tatăl Getei, este acuzat din toate părţile. Nu pot să spun dacă este corect sau nu. Tot ce pot să spun este că doar Dumnezeu poate să judece şi nu vreau să mă gândesc la ce este în sufletul lui acum“, a spus Ioan Mironică, un alt localnic.

La priveghi au participat şi sora adolescentei decedate, Crina Coco Popescu, în vârstă de 23 de ani, precum şi mama copilei. Crina Popescu a spus că trăieşte ”cele mai grele clipe”.

”Durerea este mult prea mare. Nu pot să vă vorbesc. În acest moment trăim cele mai grele clipe. Este prea multă suferinţă pentru noi“, a spus Crina Coco Popescu. 

Tatăl tinerei alpiniste, Ovidiu Popescu, nu a fost prezent nici la priveghiul de marţi seară, nici luni seară când sicriul cu trupul Getei a a fost adus la Râşnov. Bărbatul s-a externat ,luni, de la Spitalul Municipal Hunedoara, pe proprie răspundere, pentru a fi prezent la funeralii.

Potrivit unor apropiaţi ai familiei, Ovidiu Popescu este la Râşnov, dar rana de la picior nu i-a permis să meargă la biserică. 

Dor Geta Popescu va fi înmormântată miercuri după-amiază, slujba având loc la Biserica ”Sfântul Nicolae”, începând cu ora 14.00.

Miercuri a fost declarată zi de doliu la Râşnov, iar drapelul de pe sediul primăriei a fost coborât în bernă. Dor Geta Popescu va primi post-mortem titlul de cetăţean de onoare al oraşului Râşnov. 

Colegul de club al tinerei, Erik Gulacsi, decedat şi el în avalanşa din Munţii Retezat, a fost incinerat la Cluj, iar familia a anunţat că cenuşa va fi împrăştiată pe un vârf de munte, fără a preciza data sau locul ceremoniei. 

Avalanşa produsă, sâmbătă după-amiază, în Munţii Retezat a surprins şapte persoane, cinci dintre acestea fiind rănite. În avalanşă, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, cei doi adolescenţi alpinişti renumiţi, având la activ numeroase recorduri mondiale şi europene, şi-au pierdut viaţa.

Din grupul de şapte persoane mai făceau parte Ovidiu Popescu, tatăl şi sora mai mare a lui Erik Gulacsi, precum şi două femei care nu erau rude, ci doar persoane pasionate de munte.

Reprezentanţii Serviciului de Medicină Legală care au făcut autopsia în cazul celor doi copii au spus că aceştia au murit la scurt timp de la producerea avalanşei, din cauza politraumatismelor cranio-cerebrale "deosebit de grave". Aceştia nu s-au putut pronunţa cu privire la existenţa echipamentului de protecţie avut în momentul producerii catastrofei.

Duminică seară, jandarmii montani şi salvamontiştii au reuşit să coboare de pe munte trupurile celor doi copii morţi în avalanşa din Munţii Retezat, după o acţiune care s-a desfăşurat în condiţii extrem de dificile, din cauza traseului montan accidentat, acoperit cu un strat considerabil de zăpadă afânată, dar şi din pricina vremii neprielnice.

Dosarul în cazul celor doi alpinişti care şi-au pierdut viaţa în urma avalanşei produse, sâmbătă, în Munţii Retezat, a fost preluat de către procurorii Parchetului instanţei supreme.

Potrivit unor surse judiciare, cele şase persoane audiate sunt: Cătălin Ioan Berenghi, şeful Şcolii de Ghizi aflat pe munte cu un grup de 51 de persoane în momentul producerii avalanşei, cei trei turişti din grupul Şcolii de ghizi care au coborât să îi ajute pe turiştii surprinşi de avalanşă, o femeie din cei cinci supravieţuitori ai avalanşei şi un bărbat de la o cabană unde fuseseră cazaţi alpiniştii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.