Potrivit Buletinului nivometeorologic emis marţi de către meteorologi, este risc însemnat, de gradul trei pe o scară de la unu la cinci, de producere de avalanşe în Munţii Rodnei, la peste 1.800 de metri altitudine.
„Stratul de zăpada este prezent atât în zonele înalte, cât şi în cele mai joase şi în mare parte stabilizat. În următoarele 48 de ore sunt aşteptate ninsori local însemnate cantitativ, ce vor depune pe alocuri 20-30 cm de zăpadă proaspătă şi fără coerenţă cu stratul actual. Vântul intens va spulbera o mare parte din zăpadă în zonele adăpostite şi pe văi şi va forma în altitudine plăci de vânt, de grosimi variabile. Atât la suprasarcini cât şi natural, pe pantele mai înclinate, riscul declanşării unor avalanşe de dimensiuni mici şi izolat medii va fi însemnat la peste 1800 m”, conform Buletinului nivometeorologic emis, marţi, de meteorologi.
Riscul declanşării avalanşelor va fi moderat la peste 1800 m, şi redus sub 1800 m în masivele Bucegi şi Făgăraş, fiind prezent doar pe pantele mai înclinate unde sunt depozite mai importante şi unde se pot declanşa avalanşe de dimensiuni mici şi cu totul izolat medii, potrivit sursei citate.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Conform sursei menţionate, marţi la ora 14.00, stratul de zăpadă din platforma staţiilor meteorologice măsura după cum urmează:
Carpaţii Meridionali: 74 cm la Bâlea-Lac, 28 cm la Cuntu, 18 cm la Vf. Omu, 31 cm Vf. Ţarcu, 20 cm la Parâng, 16 cm la Păltiniş, 6 cm la Predeal, petice la Sinaia şi Fundata.
Carpaţii Orientali: 54 cm la Vf. Călimani, 38 cm la Bucin, 34 cm la Vf. Lăcăuţi, 25 cm la Vf. Iezer, 11 cm la Ceahlău-Toaca, 3 cm la Penteleu.
Carpaţii Occidentali: 46 cm la Stâna de Vale, 13 cm la Semenic, 2 cm la Vf. Vlădeasa, petice la Roşia Montană.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.