Membri Federaţiei SANITAS acuză lipsa acută de personal şi inexistenţa unor măsuri coerente de protecţie a sănătăţii şi securităţii la locul de muncă. O sută de sindicalişti au pichetat sediul Guvernului, în ceea ce a fost denumit ”Mitingul epuizării”, întrucât sindicalişti se plâng de oboseală, după 8 luni de pandemie.
O sută de membri SANITAS au pichetat, marţi, sediul Guvernului, ”într-un efort comun de a atenţiona autorităţile că problemele sistemului de sănătate şi de asistenţă socială se agravează de la o zi la alta”.
”Membrii SANITAS acuză lipsa acută de personal şi inexistenţa unor măsuri coerente de protecţie a sănătăţii şi securităţii la locul de muncă a angajaţilor din cele două sisteme. Totodată, Federaţia SANITAS reclamă aprovizionarea discontinuă a unităţilor sanitare cu materiale şi echipamente de protecţie care, în multe situaţii sunt insuficiente sau de proastă calitate, precum şi organizarea deficitară a circuitelor şi activităţilor specifice în spitalele COVID/suport COVID, ceea ce duce, de mai bine de 8 luni, la creşterea numărului de infectări şi decese în rândul colegilor noştri. Observăm că toate demersurile de până acum întreprinse de Federaţia SANITAS atât la nivelul Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii, Ministerului Finanţelor Publice, a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi a Guvernului României, cât şi de către organizaţiile noastre judeţene, la nivelul autorităţilor locale şi la nivelul unităţilor în care au membri nu au adus îmbunătăţiri semnificative ale problemelor semnalate”, au transmis, marţi, sindicaliştii.
Potrivit acestora, echipa guvernamentală şi-a asumat continuarea dialogului până la identificarea unor soluţii concrete, ”dar nimic concret nu s-a întâmplat”.
”Constatăm că autorităţile nu sunt capabile să-şi ţină angajamentele făcute şi nu oferă decât promisiuni fără acoperire. În consecinţă, cerem decidenţilor să-şi reevalueze priorităţile politice şi să trateze cu toată seriozitatea problemele sistemului de sănătate şi ale celui de asistenţă socială, cu atât mai mult cu cât astăzi avem din nou 3 recorduri negre în lupta anti COVID-19. Sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială reprezintă linia întâi de luptă împotriva pandemiei şi, din păcate, personalul angajat a ajuns la o limită de epuizare şi nemulţumire de neacceptat”, au mai transmis sindicaliştii.
Federaţia SANITAS continuă să solicite:
1. Adoptarea unor măsuri de protecţie a sănătăţii şi securităţii salariaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială astfel încât să determine reducerea numărului de salariaţi infectaţi cu SARS-COV-2.
2. Deblocarea posturilor în unităţile sanitare, cele de asistenţă medico-socială şi cele de asistenţă socială.
3. Relansarea dialogului social real la toate nivelurile.
4. Punerea în aplicare a legislaţiei cu caracter salarial
5. Acordarea, începând cu 1 ianuarie 2021, a salariilor prevăzute de Legea nr.153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistenţă socială şi medico-socială.
6. Calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistenţă socială şi medico-socială.
7. Adoptarea în regim de urgenţă a normelor de aplicare a Legii nr. 56/2020 pentru respectarea dreptului legal la pensie de urmaş pentru copiii colegilor decedaţi la datorie.
”Până la relansarea dialogului social real, vom continuă programul săptămânal de pichetări, pentru a arăta autorităţilor că nu ne vom opri din susţinerea revendicărilor membrilor noştri. În condiţiile în care soluţiile vor întârzia să apară, ne rezervăm dreptul de a utiliza toate mijloacele sindicale legale pentru apărarea intereselor membrilor noştri”, au mai transmis sindicaliştii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.