Medicii veterinari avertizează că şi animalele sunt afectate de caniculă, iar în această perioadă au nevoie de o atenţie specială, adică de un adăpost umbrit, de apă proaspătă şi de supraveghere, pentru că altfel "canicula le poate ucide”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Medicul veterinar Raluca Zvorăşteanu spune că atunci când temperaturile depăşesc 30 sau 40 de grade, animalele au nevoie de un adăpost umbrit, de apă proaspătă şi de supraveghere, ea precizând că pisicile, câinii, hamsterii, păsările şi chiar reptilele trebuie ferite vara de soarele puternic, pentru că acesta le poate ucide.

”Ca să-şi regleze temperatura corporală scăzută, animalele şi păsările pierd căldura prin evaporarea apei, se răcoresc stând în locuri cu umbră sau udându-se. În timp ce câinilor şi pisicilor le transpiră lăbuţele, unele păsări năpârlesc vara, ca să le scadă temperatura corpului”, a precizat  Zvorăşteanu. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Potrivit medicului veterinar, animalele trebuie ajutate să suporte mai uşor vara, astfel că trebuie duse la tuns sau trebuie evitată lăsarea lor în maşină.

"Chiar dacă poate părea greu de crezut, câinele poate suferi mult mai usor un stop cardiac sau se poate sufoca, pentru că nu transpiră decât la nivelul pernuţelor şi mai elimină o parte din căldura acumulată prin gâfâit. De aceea, dacă este scos la plimbare pe caniculă, alege zone cu iarbă, pentru că asfaltul şi betonul îi pot arde pernuţele. Cel mai bine ar fi să fie scos afară dimineaţa şi seara, când temperaturile sunt mai scăzute. Dacă este ţinut în curte, trebuie să i se asigure umbră pe tot parcursul zilei şi o sursă de apă proaspătă (dacă este posibil, într-un vas ceramic). În plus, nu trebuie să îi fie lăsată mâncare gătită, pentru că se strică şi îi poate provoca gastroenterite", a mai spus medicul Raluca Zvorăşteanu.

Primele semne care trădează o suferinţă la animale sunt: respiraţia rapidă, agitaţia, creşterea pulsului, hipersalivaţia, ochii sticloşi, mucoasele uscate, mersul clătinat, ochii adânciţi în orbită sau voma. "În astfel de situaţii, animalul trebuie mutat în zone cu umbră şi trebuie să i se asigure apă la o temperatură potrivită. În niciun caz nu trebuie udat cu jet rece, pentru că poate intra în stare de şoc. Dacă nu îşi revine, animalul trebuie dus de urgenţă la veterinar", a adăugat Zvorăşteanu.

Ea mai spune că sunt afectaţi de caniculă şi porcuşorii de Guineea, hamsterii, reptilele, păsările sau pisicile, care au nevoie şi ele de un loc umbros unde să se poată retrage, iar în acelaşi timp tebuie ferite de acţiunea directă a aerului condiţionat, pentru că se pot îmbolnăvi foarte grav. De asemenea, nu este indicată nici mâncarea de la frigider, care le poate provoca faringite, laringite şi afecţiuni digestive.

Totodată, medicul atrage atenţia că ieşirile la iarbă verde, foarte agreate de proprietarii de animale, pot fi riscante pentru animale. "Acestea au nevoie de protecţie solară la fel ca noi, iar pentru aceasta li se pot aplica produse umane pe nas, burtă si partea interioară a picioarelor, cu condiţia ca aceştia să nu fie lăsaţi să lingă crema şi să fie supravegheaţi. Câinii sunt predispuşi la insolaţie şi la cancer de piele, mai ales cei cu blana scurtă şi cei de culoare deschisă. Animalele de companie trebuie să beneficieze de tratamente preventive contra paraziţilor externi (purici, căpuşe, ţânţari) şi a paraziţilor interni care pot fi transmişi vara, prin insecte. La întoarcerea acasă, este recomandat ca proprietarii să verifice căţeii în zona cozii şi a urechilor, unde se pot prinde imediat căpuşele. Pentru că nu toţi câinii sunt buni înotători, aceştia nu trebuie lăsaţi nesupravegheaţi în apă adâncă, dacă nu sunt echipaţi cu veste de salvare. Câinii nu trebuie lăsaţi să bea apă din piscine, din mare sau ocean", a adăugat medicul vererinar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.