Medicul legist Gabriel Gorun afirmă că după anul 2010, când a explodat fenomenul substanţelor psihoactive cunoscute sub denumirea de etnobotanice, România şi alte state europene au început să se confrunte cu dificultăţi în depistarea, prin analize specializate, a acestui tip de substanţe. Medicul explică faptul că, la nivel european, au fost identificate 800 de noi substanţe psihoactive, dintre care doar un sfert pot fi identificate prin mijloace ştiinţifice. Laboratoarele din România pot identifica, potrivit acestuia, doar aproximativ 50 de astfel de substanţe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Medicul legist Gabriel Gorun a explicat că, începând cu anul 2010, România, care din perioada 2008-2009 beneficia de trei laboratoare moderne pentru identificarea drogurilor, a început să se confrunte, la fel ca şi alte state europene, cu probleme legate de identificarea, în special în probele biologice, a substanţelor cunoscute publicului sub denumirea de etnobotanice.
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Fenomenul brusc, din 2010, cel puţin în România, a căpătat o nouă dezvoltare prin apariţia substanţelor noi psihoactive, definite prost prin lumea laică ca etnobotanice, pentru că aceste noi substanţe psihoactive au constituit o adevărată provocare pentru toxicologia mondială, nu doar pentru România. Erau substanţe absolut noi, substanţe generate de către chimişti artizanali, ca să spun aşa, nu produse tradiţionale şi tot timpul a existat o rămânere în urmă a capacităţilor ştiinţifice şi tehnologice ale sistemelor oficiale în a identifica noile substanţe pe care chimiştii le produceau şi le puneau pe piaţa neagră. Practic, aparatele pe care noi le avem - pentru că nu s-a schimbat nimic faţă de momentul 2009 - nu sunt capabile să pună în evidenţă aceste substanţe noi psihoactive”, a afirmat medicul Gabriel Gorun, marţi seară, la Medika Tv
 
El a spus că există, la nivel european şi chiar mondial, probleme în ceea ce priveşte identificarea majorităţii substanţelor psihoactive create în laborator şi vândute pe piaţa neagră. Aparatele existente în laboratoare pot identifica doar aproximativ un sfert dintre acestea.
 
”Centrul european de Monitorizare Antidrog de la Lisabona are, în momentul de faţă, monitorizate peste 800 de substanţe noi psihoactive care circulă pe piaţa neagră europeană, dintre care studii de specialitate, cercetări de laborator au reuşit să creeze metode de identificare pentru circa 200. Aşadar, oricum lipsesc vreo 600 de disponibilităţii ştiinţifice şi tehnologice de a fi identificate. Cu toate acestea, nici măcar pe cele 200 noi nu suntem capabili, cu aparatura pe care o avem, să le certificăm prezenţa în probele biologice”, a precizat medicul.
 
Gabriel Gorun a explicat că, dacă pe un corp delict identificarea unei substanţe se face mai uşor, într-o probă biologică o substanţă psihoactivă suferă modificări, metabolizări, ceea ce face ca detectarea acestei substanţe să fie ”extrem de dificilă”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.