Dr. Raluca Bobeică, medic primar nefrolog la Institutul Clinic Fundeni, a declarat pentru News.ro că a participat, ca investigator principal, la studii clinice privind medicamentul roxadustat - la care a fost depistată pozitiv Simona Halep - în tratamentul anemiei pacienţilor cu boală renală cronică. Specialistul spune că în general medicamentul a fost bine tolerat de cei care au participat la studiu, dar că au existat reacţii adverse precum hipertensiunea şi creşterea vâscozităţii sângelui, factor care poate duce la tromboze.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Ce este roxadustat, substanţa la care a fost depistată pozitiv Simona Halep
CITEȘTE ȘI UPDATE - Antrenorul Patrick Mouratoglou, mesaj pentru Halep: Alături de tine până la capăt / Ce a răspuns sportiva
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
CITEȘTE ȘI Stere Halep: Şi noi suntem curaţi în suflet că Simona e curată, curată. Nu a luat niciodată nicio niciodată vreo substanţă

"În România, în momentul de faţă, nu este pus preparatul pe piaţă, este aprobat de FDA în Europa şi în SUA, în România, în urmă cu aproximativ 3 ani, eu am fost implicată ca investigator principal în două dintre studiile clinice privind acest preparat, l-am folosit pe pacienţi, preparatul folosit versus placebo. A fost bine tolerat în general, roxadustatul are ca indicaţie tratamentul anemiei la pacienţii cu boală renală cronică, deci cu insuficienţă renală. Aceşti pacienţi au anemie, iar anemia în România în prezent este tratată cu nişte preparate injectabile derivate de eritropoietină, iar acesta, roxadustatul, îşi propune să înlocuiască eritropoietina injectabilă, cu tablete”, a afirmat medicul.

Medicul Raluca Bobeică s-a referit la reacţiile adverse întâlnite la pacienţi.

”Reacţiile adverse pe care eu le-am întâlnit la pacienţi au fost hipertensiunea arterială, fie agravarea hipertensiunii la cei care erau deja hipertensivi sau apariţia hipertensiunii la cei care nu erau hipertensivi, cu o frecvenţă destul de mare, posibil asociată cu medicamentul, precum şi creşterea vâscozităţii sângelui, care s-a exprimat prin trombozë", a explicat medicul pentru News.ro. 

Medicamentul va fi aprobat şi la noi în ţară, spune Dr.Raluca Bobeică. Medicul şi-a exprimat însă opinia cu privire la ceea ce s-a întâmplat în cazul Simonei Halep: nu crede că Halep a folosit cu bună intenţie preparatul, exclude acest lucru.  

"Este o chestiune de timp, nu se pune problema să nu fie aprobat, la noi medicamentele ajung cu un pic de întârziere, nu se pune problema să nu fie aprobat. Eu nu pornesc de la premisa că Simona a folosit cu bună intenţie acel preparat, nu agreez speculaţiile. Înainte de toate, părerea mea personală este că ea personal nu are nicio legătură cu acest lucru, nu ştiu, poate a ajuns accidental substanţa la ea, exclud varianta că l-a folosit cu intenţie", a declarat medicul. 

Efectele adverse ale roxadustatului: hipertensiune arterială şi vâscozitate crescută a sângelui. Dacă cineva ar lua medicamentul, ar avea mai multe dezavantaje, spune medicul

"Mi se pare ceva destul de ciudat, pentru că, în viziunea mea, dacă cineva, altcineva, nu Simona, l-ar folosi cu bună intenţie, cred că ar avea mai multe dezavantaje decât avantaje. În sensul că creşte tensiunea şi asta poate dăuna chiar şi sportului, creşte vâscozitatea sângelui şi atunci cred că poate să apară o oboseală mai mare, nu ştiu care este motivul pentru care este pe lista de substanţe interzise, poate că din cauza faptului de a corecta hemoglobina, deci avem mai multă hemoglobină, mai mult sânge dacă folosim această substanţă şi probabil de asta s-a considerat că este doping", a explicat medicul.   

Medicul spune că nu împărtăşeşte opinia că medicamentul ar creşte rezistenţa fizică

"Nu am remarcat un astfel de efect la pacienţi, nu este un efect foarte vizibil, nu ştiu să spun mai mult. L-am folosit strict medical, pentru tratamentul anemiei la pacienţii cu insuficienţă renală cronică. Opinia mea personală e că nu are Simona nicio legătură cu această substanţă, cu siguranţă, din punctul meu de vedere, ea nu a folosit-o voluntar", a precizat pentru News.ro Dr. Raluca Bobeică, medic primar nefrolog la Institutul Clinic Fundeni.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.