Consiliul Superior al Magistraturii a adoptat mai multe măsuri pentru prevenirea răspândirii la nivel naţional a infecţiei cu coronavirus, printre acestea aflându-se fixarea de ore pentru fiecare cauză, iar la fixarea orelor se va ţine cont şi de alocarea unei perioade suficiente pentru aerisirea sălilor de judecată sau dacă este posibil ca audierea să fie realizată în sistem de videoconferinţă şi să fie evaluată posibilitatea declarării şedinţei nepublice.
În vederea prevenirii răspândirii la nivel naţional a infecţiei cu coronavirus, ţinând seama de necesitatea unei abordări coordonate care să asigure o implementare unitară a măsurilor de către toate instanţele şi parchetele din România, având în vedere şi măsurile instituite de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă Secţia pentru judecători a adoptat, marţi, Hotărârea nr. 191 prin care au fost stabilite, cu caracter de recomandare, o serie de măsuri de organizare a activităţii instanţelor.
Astfel, Secţia de Judecători a CSM recomandă adoptarea unor măsuri pentru a se asigura, pe cât posibil, evitarea aglomerărilor de persoane în incinta şi în zona în care sunt situate instanţele judecătoreşti, precum şi evitarea deplasării persoanelor implicate în activităţi judiciare, sens în care desfăşurarea activităţii în instanţele judecătoreşti, până la 31 martie inclusiv, va avea în vedere mai multe repere.
Astfel, în cauzele aflate pe rol în perioada menţionată, se vor fixa ore pentru fiecare cauză şi se va ţine seama de necesitatea alocării unei perioade suficiente pentru aerisirea şi igienizarea sălilor de şedinţă. În acest context, la nivelul fiecărei instanţe se va efectua o analiză pentru a fi stabilite cauzele care vor fi judecate în perioada menţionată. De asemenea, în celelalte cauze, cu respectarea termenului rezonabil de soluţionare a cauzelor, se va fixa primul termen de judecată începând cu luna aprilie sau, după caz, se va proceda la preschimbarea termenelor de judecată acordate în luna martie, pentru o dată ulterioară, cu înştiinţarea în timp util a părţilor şi participanţilor. Aceste dispoziţii nu sunt aplicabile în cauzele urgente, inclusiv în cauzele penale în care există posibilitatea împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale.
Secţia de judecători a CSM a precizat că în cauzele care vor fi judecate in perioada menţionată, instanţele vor proceda, in măsura în care este posibil, la audierea în sistem de videoconferinţă şi, în vederea protejării sănătăţii publice, vor evalua posibilitatea declarării şedinţei nepublice.
De asemenea, accesul justiţiabililor în incinta instanţei va fi permis doar la ora fixată pentru judecarea cauzei în care participă, iar instanţele vor recomanda depunerea înscrisurilor prin mijloace de comunicare electronică (e-mail, fax), urmând ca originalul acestor înscrisuri să fie transmis prin poştă, dacă este solicitat. Totodată, primirea actelor de procedură se va realiza de persoanele desemnate, într-un spaţiu situat, în măsura în care este posibil, cât mai aproape de intrarea în incinta instanţei, iar circuitul documentelor se va realiza astfel încât un număr cât mai redus de persoane să fie implicat.
O altă decizie priveşte persoanele care asigură desfăşurarea activităţii la sediul instanţei, iar pentru acestea se vor lua măsuri de protecţie corespunzătoare.
"La nivelul fiecărei instanţe se va stabili modalitatea concretă în care fiecare categorie de personal îşi va desfăşura activitatea, inclusiv prin prestarea activităţii de la domiciliu, cu acordul conducerii instanţei şi cu obligaţia de a se prezenta de îndată la sediul instanţei, la solicitarea preşedintelui instanţei”, a precizat secţia de judecători a CSM.
De asemenea, până în 31 martie inclusiv sunt suspendate toate workshop-urile, conferinţele, seminariile şi orice alte întâlniri profesionale la care urmează să participe judecătorii şi personalul auxiliar al instanţelor judecătoreşti.
Tot marţi, Secţia pentru procurori a CSM a emis o circulară către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi parchetele de pe lângă curţile de apel, cuprinzând recomandări aplicabile la nivelul unităţilor de parchet.
Aceastea sunt: suspendarea temporară a programului nemijlocit cu publicul, urmând ca activitatea de primire de sesizări, cereri, memorii să fie asigurată prin mijloace alternative; suspendarea programului de audienţe organizat de către conducătorii unităţilor de parchet; adaptarea programului de activitate al procurorilor din compartimentul judiciar la programul stabilit de către instanţele judecătoreşti; să se solicite Administraţiei Naţionale a Pentenciarelor şi Centrelor de reţinere şi arestare preventivă să prezinte la unităţile de parchet persoane aflate sub puterea unei măsuri preventive privative de libertate doar în condiţiile în care au fost admise după efectuarea triajului epidemiologic efectuat de personalul medical; să se evite organizarea şi participarea procurorilor şi personalului auxiliar de specialitate la activităţile de formare profesională, deplasări interne şi externe; evaluarea necesităţii efectuării anumitor activităţi procesuale care implică prezenţa mai multor persoane prin raportare doar la urgenţa activităţii; luarea unor măsuri suplimentare de igienizare la nivelul sediilor unităţilor de parchet.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.