Birourile reunite permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis, marţi, trimiterea la comisii de apărare ale celor două Camere a solicitării Ministerul Apărării Naţionale privind aprobarea pentru iniţierea procedurilor de atribuire aferente pentru Programul de înzestrare. MApN solicită aprobarea de către Legislativ pentru iniţierea procedurilor de atribuire a contractelor aferente programelor de înzestrare: „Sistem integrat de arme SHORAD - VSHORAD”, „Maşina de lupă a infanteriei, pe şenile - MLI”, „Sistem obuzier calibru 155 mm de nivel Batalion”, „Rachetă aer-aer dirijată radat cu rază medie de acţiune AIM-120 AMRAAM” şi „Rachetă aer-aer dirijată infraroşu cu rază scurtă de acţiune AIM-9X SIDEWINDER”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Astfel, Ministerul Apărării Naţionale solicită aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurilor de atribuire aferente pentru Programul de înzestrare „Sistem integrat de arme SHORAD-VSHORAD”.

Programul de înzestrare constă în achiziţia a 16 sisteme integrate de arme SHORAD – VSHORAD pentru Forţele Aeriene şi 9 sisteme de arme SHORAD şi 16 sisteme de arme VSHORAD pentru Forţele Terestre, inclusiv a suportului logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament. Valoarea totală a programului de înzestrare este estimată la 4.200 milioane euro. Programul de înzestrare, cu plăţile aferente, se va desfăşura în două etape. În etapa I este avută în vedere achiziţia a 6 sisteme integrate de arme SHORAD – VSHORAD pentru Forţele Aeriene şi 6 sisteme SHORAD, respectiv 6 sisteme VSHORAD pentru Forţele Terestre. Iniţierea etapei va fi realizată în anul 2023 şi se va derula pe o perioadă de 8 ani, până în anul 2030. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din etapa I este de 2.100 milioane euro. Pentru etapa a II-a iniţierea va fi realizată după anul 2030, valoarea estimată a acestei etape va fi mai mare de 100 milioane euro.

Programul de înzestrare „Maşina de luptă a infanteriei, pe şenile - MLI” constă în achiziţia a 298 de complete MLI, în varianta de bază şi derivate, inclusiv stocul strategic şi operativ. MLI va intra în dotarea structurilor de infanterie mecanizată din cadrul Forţelor Terestre. Valoarea totală a programului de înzestrare este estimată la 2,995 milioane euro. Programul de înzestrare, cu plăţile aferente, se va desfăşura în două etape. În etapa I se are în vedere achiziţia a 246 de complete MLI, inclusiv simulatoarele de instrucţie şi suportul logistic iniţial. Etapa va fi iniţiată în anul 2023 şi se va derula pentru o perioadă de 9 ani, până în anul 2031. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din etapa I este de 2,545 milioane euro. Pentru etapa a II-a este avută în vedere achiziţia a 52 de complete MLI pentru stocul strategic şi operativ, cu iniţiere după anul 2031. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din această etapă este de 450 milioane euro.

Programul de înzestrare „Sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion” constă în achiziţia a 5 sisteme obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion autopropulsat. Obuzierele vor intra în dotarea a cinci unităţi de tip batalion din cadrul Forţelor Terestre. Valoarea totală a programului de înzestrare este estimată la 1,923 milioane de dolari. Programul de înzestrare, cu plăţile aferente, se va desfăşura în două etape. În etapa I este avută în vedere achiziţia a 3 sisteme autopropulsate pe şenile, inclusiv muniţia, suportul logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament. Etapa va fi iniţiată în anul 2023 şi se va derula pe o perioadă de 6 ani, până în anul 2028. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie este de 1,158 milioane de dolari. Pentru etapa a II-a este avută în vedere achiziţia a 2 sisteme autopropulsate, cu iniţiere după anul 2028, a cărei valoare estimată va fi mai mare de 100 milioane euro.

Programul de înzestrare „Rachetă aer-aer dirijată radar cu rază medie de acţiune AIM-120 AMRAAM” constă în achiziţia a 186 rachete aer-aer dirijate prin radar cu rază medie de acţiune, de tipul AIM-120, AMRAAM, special configurate pentru a fi integrate pe aeronavele F-16 din dotarea Forţelor Aeriene. Achiziţia va fi realizată în baza unor acorduri cu SUA de tip „Guvern la Guvern”, cu derulare în etape succesive, corelat cu intrarea în serviciu a aeronavelor F-16 şi disponibilitatea resurselor financiare. Valoarea estimată a achiziţiei este de 372 milioane de dolari.

Programul de înzestrare constă în achiziţia a 299 rachete aer-aer dirijate prin infraroşu cu rază scurtă de acţiune, de tipul AIM-9X SIDEWINDER, special configurate pentru a fi integrate pe aeronavele F-16 şi disponibilitatea resurselor financiare. Valoarea estimată a achiziţiei este de 239 milioane de dolari.

Potrivit prevederilor ar. 51 alin (2) şi (3) din ordonanţa de urgenţă a Guvernului 114/2011, aprobată cu modificări şi completări prin legea 195/2012, cu modificările şi completările ulterioare, autoritatea contractantă are obligaţia de a solicita  aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurii de atribuire a contractelor de achiziţie, în cazul în care valoarea estimată a contractului, fără TVA, este egală sau mai mare decât echivalentul în lei a 100.000.000 euro.

MApN menţionează că programele de înzestrare precizate mai sus fac obiectul Memorandumului cu tema Solicitarea Ministerului Apărării Naţionale către Parlamentul României privind obţinerea aprobării prealabile pentru iniţierea procedurilor de atribuire a contractelor aferente programelor de înzestrare „Sistem integrat de arme SHORAD - VSHORAD”, „Maşina de lupă a infanteriei, pe şenile - MLI”, „Sistem obuzier calibru 155 mm de nivel Batalion”, „Rachetă aer-aer dirijată radat cu rază medie de acţiune AIM-120 AMRAAM” şi „Rachetă aer-aer dirijată infraroşu cu rază scurtă de acţiune AIM-9X SIDEWINDER”, aprobat de prim-ministrul, Nicolae Ciucă, cu nr. 20/ 3684 MN din 3 februarie a.c.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.