Ministerul Apărării Naţionale, care a pierdut la Curtea de Apel Bucureşti procesul cu CNCD în care a contestat avertismentul primit pentru că discriminează femeile la admiterea în învăţământul superior militar, spune că a luat act de decizia instanţei şi aşteaptă motivarea, precizând că, în funcţie şi de hotărârea definitivă a acesteia, va ajusta normele de recrutare şi baremele de selecţie în armată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) arată, într-un comunicat de presă transmis marţi, că încă din anul 2014 a fost declanşată o analiză internă, prin consultarea consilierului ministrului Apărării pe probleme de gen şi a structurilor responsabile, "pentru a stabili cele mai bune modalităţi de acces pe arme şi specialităţi, indiferent de gen, cu respectarea unor standarde unice riguroase, cu luarea în considerare a cerinţelor operative ale unităţilor de luptă din Armata României".

MApN spune că a luat act de decizia Curţii de Apel Bucureşti şi aşteaptă motivarea instanţei.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"În funcţie şi de hotărârea definitivă a acesteia, MApN va ajusta normele de recrutare şi baremele de selecţie în armată. Eliminarea oricărei măsuri de nejustificată diferenţiere în funcţie de gen este un proces pe care Armata României e decisă să-l parcurgă", arată MApN.

Potrivit sursei citate, efectivul de personal feminin din Ministerul Apărării este de 17 la sută, peste 5 la sută fiind personal militar, iar principalele arme şi specialităţi cu o pondere mai mare de personal feminin sunt în domeniul medicinei militare, logisticii, comunicaţiilor şi informaticii, aviaţiei, financiar-contabil, infanteriei, marinei şi rachetelor şi artileriei antiaeriane.

Referitor la participarea la misiuni în teatrele de operaţii şi misiuni individuale în afara României, MApN precizează că, în prezent, aproximativ 40 de militari femei sunt în misiuni NATO, ONU şi UE în Afganistan, Balcani, Congo, Coasta de Fildeş şi Georgia.

Ministerul Apărării Naţionale a pierdut la Curtea de Apel Bucureşti procesul cu CNCD în care a contestat avertismentul primit pentru că discriminează femeile la admiterea în învăţământul superior militar şi le exclud de la anumite specializări, printre motive fiind şi aceea că rămân însărcinate.

Sancţiunea aplicată de Consiliul Naţional de Combaterea Discriminării este un avertisment dat pe 8 octombrie 2014. Oficialii ministerului au contestat la Curtea de Apel Bucureşti sancţiunea care, deşi nu implică şi plata unei amenzi, ar putea sta la baza unei schimbări decisive a politicii de cadre în întregul sistem de apărare.

Consiliul a constatat, după ce a primit o petiţie semnată de 17 organizaţii neguvernamentale, că locurile pentru persoanele de sex feminin scoase la concurs de instituţiile de învăţământ militar sunt cu mult mai puţine decât cele pentru bărbaţi. Chiar şi după aplicarea sancţiunii, reclamă organizaţiile neguvernamentale, în învăţământul militar liceal nu există niciun loc pentru femei în anul şcolar 2016-2017.

Andreea Braga, preşedintele Centrului FILIA, una dintre organizaţiile semnatare ale petiţiei depusă la CNCD, arată că, din totalul de 212 locuri scoase la concurs de Academia Nicolae Bălcescu, 34 de locuri (16%) sunt rezervate femeilor, în timp ce 178 sunt accesibile numai bărbaţilor.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti a fost dată pe 1 aprilie şi nu este definitivă, Ministerul Apărării putând face apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva acestei decizii. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.