Pentru a marca 78 de ani de la începerea deportării evreilor din România în Transnistria şi 75 de ani de la deportarea evreilor din Ardealul de Nord la Auschwitz, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” organizează în Bucureşti o ceremonie de depunere de coroane şi mai multe activităţi culturale şi educaţionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ceremonia de depunere de coroane va avea loc pe 10 octombrie, de la ora 10.00, la Memorialul Victimelor Holocaustului, unde vor participa reprezentanţi ai Preşedinţiei, Camerei Deputaţilor, Guvernului, ai Corpului Diplomatic, ai comunităţii evreieşti şi ai societăţii civile.

În perioada 11-12 octombrie, Institutul „Elie Wiesel” va organiza colocviul internaţional „Memorializarea în contemporaneitate a Holocaustului în Europa Centrală şi de Est”. Conferinţa interdisciplinară reuneşte experţi din cinci ţări care vor discuta despre forme contemporane de memorializare a Holocaustului, urmărind aprofundarea subiectului privind mecanisme ale memoriei.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Pe 14 octombrie, la ora 11:30, la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, va fi inaugurată expoziţia „Remeber to resist. Memoria Genocidului împotriva romilor din România”. Proiectul documentează memoriile supravieţuitorilor romi ai Holocaustului, precum şi a martorilor încă în viaţă ai acestei tragedii. Expoziţia va putea fi vizitată până pe 12 noiembrie.

De asemenea, până pe 19 octombrie, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român va putea fi vizitată expoziţia internaţională „Între viaţă şi moarte. Cazuri de salvare a evreilor în timpul Holocaustului”. Aceasta a deschis seria activităţilor organizate cu prilejul Zilei Naţionale a Victimelor Holocaustului din România.

Proiectul este rezultatul colaborării între Reţeaua Europeană Memorie şi Solidaritate (ENRS), Muzeul de Istorie a Evreilor din Polonia (POLIN) şi Centrul Memorial al Eroilor Tăcuţi (Silent Heroes Memorial Center) din Berlin şi prezintă poveştile unor supravieţuitori ai Holocaustului şi ale unor salvatori din unsprezece ţări (Croaţia, Danemarca, Franţa, Germania, Ungaria, Lituania, Olanda, Polonia, Slovacia, Ucraina şi România).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.