Managerul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani, unde o tânără însărcinată a murit după ce timp de 7 ore nu a primit îngrijiri medicale, a fost eliberat din funcţie
”Am luat decizia încheierii mandatului domnului Iulian Angel Călin la conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani. Conducerea interimară Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani va fi asigurată de către doamna doctor Monica Adăscăliţei. Numirea interimară, pe o perioadă determinată, până la organizarea concursului de ocupare a funcţiei, a domnului Angel Călin a venit în urma demisiei managerului Doina Caba, ca o necesitate a asigurării funcţiei de ordonator de credite şi de continuare a proiectelor pe care Spitalul Judeţean „Mavromati” Botoşani le are în derulare, bazându-mă pe solida lui experienţă managerială în domeniul resurselor umane acumulată în funcţia de director adjunct al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Botoşani, precum şi a experienţei administrative ca fost viceprimar al oraşului Săveni şi secretar de stat al Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului”, a transmis miercuri preşedintele CJ Botoşani, Doina Federovici.
Ea precizează că eliberarea din funcţie lui Angel Călin nu şterge vina cadrelor medicale care nu au intervenit în cazul tragic al Alexandrei, tânăra decedată în maternitate, având o sarcină oprită în evoluţie.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”De aceea reiterez solicitarea de demisie a medicului curant şi a celui care a asigurat garda, care au arătat o totală lipsă de empatie faţă de o femeie aflată în suferinţă, precum şi carenţe uriaşe de profesionalism. Este un gest minim de responsabilitate în faţa unor asemenea tragedii! Aceste demisii trebuie să vină rapid şi fără ezitare, pentru ca aşa ceva să nu se mai întâmple!”, afirmă Federovici.
”Cine are de făcut o treabă să o facă. Iar cine nu-şi face treaba să răspundă. Cine nu înţelege să-şi facă treaba să plece! Am cerut mereu şi voi continua să cer cadrelor medicale să arate mai multă empatie faţă de pacienţi şi să acţioneze doar în interesul acestora. Tot corpul medical trebuie să înţeleagă că este în slujba oamenilor, că cei care le cer ajutorul nu o fac de plăcere. Dacă vor continua să fie indiferenţi, atunci vor trebui să părăsească sistemul sanitar”, conchide şefa CJ Botoşani.
Direcţia de Sănătate Publică Botoşani a anunţat că verificările făcute în urma decesului unei tinere însărcinate în 13 săptămâni la Spitalul Judeţean au relevat că, “între orele 00.45 – 07.35 nu au fost consemnate în foaie investigaţii, intervenţii terapeutice şi manevre de îngrijire”. Apoi starea pacientei s-a agravat brusc, a fost transferată la ATI, unde i-au fost făcute manevre de resuscitare, fără succes. Medicii legişti au constatat că tânăra în vârstă de 25 de ani care a decedat după o noapte de spitalizare la maternitatea din Botoşani a suferit un edem pulmonar, avea insuficienţă cardio-respiratorie, iar sarcina care i se oprise din evoluţie era „complicată infecţios”. Femeia, mamă a trei copii, a fost internată joi seară, însă timp de şapte ore niciun cadru medical nu a consemnat în fişa sa medicală manevre de îngrijire sau intervenţii terapeutice.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, se arată „foarte serios afectat” de situaţia de la maternitatea din Botoşani. „Asta e principala neregulă: că nu au acţionat”, spune ministrul, subliniind că moartea tinerei femei nu a fost legată de o eroare medicală,„ cât de o lipsă de interes şi de empatie”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.