Spitalul "Sfânta Maria" din Capitală este acreditat de o lună pentru transplant de plămân, cadrele medicale au fost pregătite şase luni la Hanovra şi există şi un prim pacient înscris pe listă, dar lipseşte substanţa în care se transportă plămânul, pentru care Ministerul Sănătăţii nu a dat încă avizul, a declarat, vineri, managerul unităţii sanitare, prof dr. Narcis Copcă. Mai mult, el spune că fostul ministru al Sănătăţii Patriciu Achimaş Cadariu l-a ameninţat că dacă va face transplant de plămân va avea probleme.
"Noi am reuşit să fim acreditaţi. A fost făcut training de şase luni la Hanovra, cel mai important centru din lume, cu cel mai mare număr de pacienţi transplantaţi pulmonar - 130 pe an. Există foarte mulţi din aceeaşi generaţie care nu contenesc în a pune piedici acestei activităţi, nu o să îi numesc acum. Inclusiv la acest moment există o solicitare la Ministerul Sănătăţii de import a Celsiorului, singura substanţă în care se transportă plămânul, aviz care încă nu a fost dat. Acreditarea s-a întâmplat acum o lună", a explicat profesorul Copcă, într-o conferinţă de presă.
Mai mult, el spune că fostul ministru al Sănătăţii Patriciu Achimaş Cadariu l-a ameninţat că dacă va face transplant de plămân va avea probleme: "Am fost ameninţat de fostul ministru că voi avea probleme dacă voi face primul transplant. Au fost şi alte ameninţări, că suntem chiar puşcăriabili. Şi vom face primul transplant. Sunt răutăţi inevitabile".
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
El a mai spus că de trei luni durează introducerea primului pacient pe lista de transplant.
"Noi am reuşit să devansăm cu o lună şi un pic şi chiar astăzi dimineaţă am primit interfaţa şi a fost introdus primul pacient român pe lista de aşteptare pentru transplantul pulmonar în România. Ca şi paşi, mai sunt de primit resursele financiare de la Ministerul Sănătăţii pentru transplantul pulmonar. Demersurile sunt avansate şi aşteptăm cât de curând, poate chiar să săptămâna viitoare şi, evident, începând cu săptămâna viitoare vom aştepta primul donator compatibil cu pacientul nostru", a mai spus Copcă.
Potrivit medicului, este necesară filă de buget separată pentru tot ceea ce presupune această intervenţie.
"Pentru că nu putem muta, nu avem voie să mutăm bani de la transplantul hepatic din instituţie la transplantul pulmonar, dar demersurile sunt făcute şi cred că acest aspect este rezolvabil rapid", a explicat Copcă.
El a precizat că substanţa Celsior costă în jur de 70 de euro kilogramul: "Această substanţă a fost adusă cu geanta frigorifică chiar de şeful programului de transplant din Hanovra la Sibiu cu avionul şi de acolo am transportat-o la Bucureşti numai că avem nevoie de acest aviz pentru a o putea folosi. Este un simplu da, pe o foaie de hârtie, care întârzie".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.