Poliţistul Bogdan Gigină, care a murit pe 20 octombrie 2015 în timp ce deschidea coloana oficială a lui Gabriel Oprea, ar fi împlinit, miercuri, 29 de ani, mama agentului publicând un mesaj pe Facebook: "Astăzi noi nu pregătim tort, nici scutece pentru nepoţi, pregătim colivă şi colaci şi ridicăm rugăciune pentru sufletul tău pentru restul zilelor noastre".
"În fiecare an era ziua când mă preocupau pregătirile pentru aniversarea copilului meu. Astăzi i-am aprins o lumânare în timp ce pregăteam cele creştineşti... Îl aştept în fiecare zi a vieţii mele. Orice lift oprit înseamnă că eşti tu, orice uşă deschisă a casei te aşteaptă pe tine. Orice privire a mea pe geam aşteaptă silueta ta şi mâna ridicată în semn de «mamă, vin acasă», aşa cum făceai în fiecare zi. Încerc din răsputeri să accept că mi-ai fost luat, dar oricât de mult timp ar trece, oricât de puternică aş încerca să fiu, nici un părinte nu s-ar putea uita la uşă în fiecare zi a vieţii decât aşteptându-şi sufletul. Retrăiesc, zi de zi, amintirile fiecărei zile petrecute de-a lungul timpului împreună... indiferent ce aş face tu nu ai cum să ieşi din gândul meu. Retrăiesc seara accidentului când, din copilul meu frumos şi plin de viaţă, am găsit un corp distrus şi un chip greu de recunoscut chiar şi pentru mine. Visele noastre erau altele, copilul meu, şi tu ştii asta... astăzi noi nu pregătim tort, nici scutece pentru nepoţi, pregătim colivă şi colaci şi ridicăm rugăciune pentru sufletul tău pentru restul zilelor noastre”, a scris Carmen Gigină, mama poliţistului, pe Facebook.
În 20 octombrie 2015, poliţistul Bogdan Gigină, de la Brigada Rutieră a Capitalei, a murit, la 28 de ani, în timp ce deschidea coloana lui Gabriel Oprea, agentul căzând cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Gabriel Oprea, care la data accidentului era vicepremier şi ministru al Afacerilor Interne, a fost pus sub învinuire de procurorii DNA în 5 februarie, pentru că ar fi beneficiat nelegal de coloană oficială, în deplasări personale. Dosarul nu este încă finalizat şi trimis în instanţă.
Oprea, care în ziua accidentului avea pe traseul de deplasare 27 de poliţişti, şi-a susţinut tot timpul nevinovăţia şi a afirmat că nu a încălcat legea.
La zece luni de la accident, tatăl lui Bogdan Gigină spune că ancheta trenează, iar cazul este "trecut în tăcere".
"Puţini au rămas cei care nu au uitat moartea violentă a unui tânăr cauzată de neglijenţa, infatuarea unor oameni, deşi mi-e greu să-i numesc «oameni» care folosesc coloana oficială în scopuri personale doar pentru că pot. (…) Pentru noi, părinţii, singura vină a lui Bogdan este că s-a supus ordinului unor mizerabili, care habar nu au de regulamentul intern al instituţiei precum şi de legile acestei ţări. Spun asta pentru că ştiu că în seara zilei de 20 octombrie 2015, Bogdan a refuzat să asigure traseul ca antemergător, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Cererea a fost făcută verbal către superiorii BPR care îl însoţeau în acea seară. Aceştia puteau conform legii 188/99 să îl retragă, dar indolenţa a fost prea mare. Ce contează că a murit un om care avea o viaţă înainte! Nimeni nu îndrăznea să facă asemenea cereri către Gabriel Oprea”, a scris tatăl lui Bogdan Gigină pe pagina de Facebook a fiului său.
Tatăl poliţistului relatează că în telefonul fiului său a găsit multe discuţii cu colegii lui de schimb, în care le spunea că nu merge cu motocicleta, la programul normal de dirijare a traficului, în zilele nefavorabile din punct de vedere meteorologic, unul din mesaje fiind: "Doar nu crezi că eram nebun să risc pe o asemenea vreme".
"Un alt lucru pe care nu şi l-a amintit nimeni a fost accidentul colegului de schimb, antemergător în aceeaşi coloană a lui Gabriel Oprea, accident survenit tot într-o intersecţie din Bucureşti din cauza aceleiaşi «viteze reduse» cu doar câteva zile înainte de trecerea în nefiinţă a lui Bogdan. Omul a rămas imobilizat timp de câteva săptămâni”, a mai scris tatăl lui Bogdan Gigină.
El mai spune că în 20 octombrie 2015 a fost desemnat fiul său pentru coloana oficială a lui Oprea, deşi conform graficului de prezenţă din ziua aceea, poliţistul avea program de opt ore.
"Accidentul survine în ora 12 de program. Erau zile când programul sărea de 16h, 18h ... doar pentru a fi deplasat oficialul român de la restaurant la toaleta proprie şi retur ballroom”, a scris tatăl lui Bogdan Gigina.
Acesta a încheiat mesajul cu o rugăminte adresată colegilor lui Bogdan Gigină, ca ei să vorbească despre acest caz şi să spună "doar adevărul”. "Este singurul lucru şi cel mai important pe care puteţi să-l faceţi pentru sufletul celui care a fost colegul şi omul Bogdan Cosmin Gigină şi pentru noi părinţii care nu ne dorim decât dreptate şi adevăr”, se mai arată în mesajul de pe pagina de Facebook.
După aproape patru luni de la accident, în 5 februarie 2016, fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a fost pus sub urmărire de procurorii DNA, fiind acuzat de abuz în serviciu. Dosarul a fost deschis iniţial de Parchetul Tribunalului Bucureşti, trimis apoi Parchetului instanţei supreme şi în final DNA, întrucât fapta de abuz în serviciu este legată de folosirea coloanelor oficiale.
Gabriel Oprea a susţinut, tot timpul, după accident, că şi-a făcut datoria şi a respectat legea, iar miniştrii de Interne aveau la dispoziţie maşini de Poliţie pentru siguranţă, în baza unui plan.
Procurorii susţin că, în perioada în care a fost ministru de Interne, Oprea a fost însoţit de echipaje ale Poliţiei Rutiere "în cvasitotalitatea deplasărilor", incluzând deplasările zilnice la sediul ministerului şi cele săptămânale la şedinţele de Guvern, vizite particulare, la sediile unor partide politice, la restaurant şi când mergea acasă. Fostul demnitar a folosit coloana oficială de peste 1.600 de ori în perioada în care a fost ministru de Interne.
Oprea făcea în medie aproximativ cinci deplasări zilnice, pe parcursul cărora era însoţit de echipaje ale Poliţiei Rutiere. Numai în perioada 2 ianuarie - 21 octombrie 2015, Oprea a avut 1.607 deplasări cu coloană oficială, în timp ce prim-ministrul a avut 814 deplasări, iar preşedintele a avut 580 de deplasări.
Procurorii au mai arătat că în Brigada Rutieră a Capitalei au fost desemnaţi lucrători care aveau ca atribuţii exclusive însoţirea lui Gabriel Oprea. În seara de 20 octombrie 2015, când s-a produs accidentul în care şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Gigină, pe traseul lui Oprea se aflau 27 de poliţişti. Viteza de deplasare a coloanei în Bucureşti putea atinge şi 120 de kilometric pe oră.
În luna mai, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, spunea că ancheta în dosarul lui Gabriel Oprea este aproape de finalizare şi că procurorii depind de răspunsul unor instituţii precum Ministerul de Interne, care trebuie să calculeze cât anume au costat deplasările fostului ministru Oprea în care acesta era însoţit de coloana oficială.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, declara, tot în luna mai, că este datoria Ministerului Afacerilor Interne să explice dacă şi de ce întârzie să trimită documentele cerute de procurorii DNA în dosarul lui Gabriel Oprea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...