Permisul de conducere retras persoanelor suspectate că au consumat droguri sau alcool şi care fie au refuzat testarea, fie au fost testate cu mijloace certificate, va fi restituit la 72 de ore de la recoltarea probelor, în baza buletinului negativ de analiză de la INML sau dacă rezultatele nu au fost comunicate în acest interval, conform unui proiect de Ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea unor măsuri în domeniul siguranţei rutiere pus miercuri în dezbatere publică de MAI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform MAI, prin proiectul de act normativ, în scopul reducerii timpilor de aşteptare a rezultatelor analizelor toxicologice, se stabileşte un termen de maximum 72 de ore pentru realizarea analizelor toxicologice în vederea constatării prezenţei sau absenţei substanţelor psihoactive în organism sau a alcoolului în sânge şi comunicarea acestora de către instituţiile de medicină legală către structurile Poliţiei Române.

”Se are în vedere calcularea termenului de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice. Această procedură vizează mostrele biologice recoltate de la persoanele care refuză sau nu pot să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive ori a concentraţiei de alcool în aerul expirat sau de la persoanele testate cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezenţa în organism a unor substanţe psihoactive”, explică ministerul în expunerea de motive.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Prin proiect se propune ca permisul de conducere retras  să fie restituit în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absenţa în organism a substanţelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, după caz, ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin.

De asemenea, persoanele ale căror permise au fost reţtrase în baza legislaţiei în vigoare sau reţinuteexclusiv ca urmare a testării cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezenţa în organism a unor substanţe psihoactive beneficiază de termenul de 72 de ore prevăzut de  ordonanţă, care începe să curgă de la data intrării în vigoare a actului normativ.

Proiectul integral poate fi consultat AICI.

În vederea monitorizării demersurilor întreprinse, se stabileşte ca Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne să prezinte, lunar, Guvernului o analiză comună cu privire la capacitatea de respectare a termenului de maximum 72 de ore şi la măsurile adoptate în acest sens.

Anterior, premierul Marcel Ciolacu a declarat, că este rostul ministerelor de Interne şi Justiţie să găsească o soluţie privind permisele ridicate în urma controalelor drug-test, el precizând că modificarea se referă la faptul că în maximum 72 de ore, să fie dat răspunsul de la IML, în cazul în care statul român nu se încadrează în termen, urmând ca permisul să fie restituit, până când vor fi gata rezultatele analizei.

”E rostul Ministerului de Interne şi Ministerului Justiţiei să găsească o soluţie. E o modificare, aşa cum am anunţat-o, la Ordonanţă, ca în maximum 72 de ore să fie răspunsul dat de la IML şi în cazul în care statul român nu se încadrează, va restitui după această perioadă permisul, urmând, după analizele finale, după rezultat, să pună în aplicare legea. E un lucru corect”, a spus premierul Ciolacu.

El a precizat, despre laboratoarele de analiză a acestor teste, că în opinia sa, este corect să rămână la IML.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.