Mai multe asociaţii care se ocupă cu protecţia animalelor din Sibiu şi-au arătat dezacordul faţă de împuşcarea ursului care a ajuns în oraş, unele dintre acestea oferindu-se să lucreze cu autorităţile pentru stabilirea unor protocoale de intervenţie în astfel de cazuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Asociaţia pentru Protectia Animalelor şi Naturii «Animal Life» îşi exprimă prin această declaraţie dezacordul faţă de împuşcarea ursului în oraşul Sibiu. Observăm că din nou lipsa de colaborare şi lipsa unui protocol pentru situaţii de urgenţă care implică animale au dus la împuşcarea inutilă a unui animal”, au transmis reprezentanţii asociatiei ”Animal Life” din Sibiu.

Aceştia şi-au arătat disponibilitatea de a colabora cu autorităţile pentru stabilirea unor protocoale clare de intervenţie în astfel de situaţii.

”Ne oferim sprijinul pentru crearea unui cadru de discuţii şi a unui cadru de colaborare pentru instituţiile responsabile şi organizaţiile din domeniul protecţiei animalelor”, mai arată reprezentanţii asociaţiei.

O reacţie a avut şi asociaţia World Wildlife Fund (WWF), ai cărei reprezentanţi au scris, într-un mesaj postat pe Facebook, că este necesar un regulament clar de intervenţie în astfel de cazuri.

”Este clar că în astfel de situaţii este nevoie de un regulament privind modul de intervenţie şi oameni instruiţi să poată interveni calm şi eficient. Serviciul operaţionalizat în toate zonele cu potenţial de conflict om-aminal ar trebui să aibă competenţele şi dotările necesare încât să ne asigure că, de fiecare dată, se ia decizia corectă şi se intervine calculat, căutând în primul rând soluţii care să nu implice împuşcarea animalelor. În lipsa unui sistem de intervenţii si a unei procedure clare, astfel de cazuri vor tot apărea, iar reacţia autorităţilor va lăsa loc interpretărilor. WWF pune la dispoziţia autorităţilor toată expertiza sa pentru a operaţionaliza cât mai urgent SUAS (Serviciului de Urgenţă pentru Animale Sălbatice n.r.) şi pentru a identifica soluţii la astfel de situaţii nedorite”, se arată în mesajul WWF. 
 
Un alt mesaj de dezaprobare faţă de felul în care au acţionat autorităţile în cazul ursului ajuns în Sibiu a fost postat pe Facebook de către Asociaţia ”Protecţia Animalelor Sibiu”.
 
”Aţi omorât un pui de urs speriat! Era prea greu pentru voi să-l tranchilizaţi şi să-l duceţi înapoi în pădure”, au scris reprezentanţii asociaţiei. 

La rândul lor, reprezentanţii Teatrului pentru Copii şi Tineret ”Gong” din Sibiu au anunţat că vor lumina clădirea în roşu, în memoria ursului care a fost împuşcat.

”Având în vedere ştirea iniţială prin care se comunica că un urs de dimensiuni mari umblă liber pe străzile oraşului, toţi artiştii invitaţi la cea de-a doua ediţie a Festivalului Tânăr de la Sibiu, ce au fost cazaţi în centrul oraşului, au fost sfătuiţi să îşi amâne repetiţiile de la ora 08.00 şi să rămână în camere. Ne-am făcut şi noi griji, desigur. Siguranţa locuitorilor oraşului şi a turiştilor este primordială. E regretabil, totuşi, că acest pui de urs a fost împuşcat şi nu tranchilizat. Pentru a ne exprima regretul pentru acest pui de urs care a trecut pe lângă teatrul nostru, am decis să iluminăm faţada clădirii cu 4 bare led de exterior”, a declarat Adrian Tibu, managerul Teatrului pentru Copii şi Tineret din Sibiu.

Numeroşi sibieni au postat mesaje de dezaprobare pe reţelele de socializare faţă de decizia autorităţilor de a omorî ursul.

În 2011, o tigroaică scăpată de la Grădina Zoologică din Sibiu a fost urmărită prin mai multe zone din municipiu, timp de câteva ore, ulterior fiind împuşcată mortal.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.