Luminile de sărbători au fost aprinse, vineri seară, în Capitală, peste trei milioane de beculeţe fiind instalate pe un traseu de peste 33 de kilometri. Tema iluminatului festiv este axată pe tradiţii şi simboluri româneşti, astfel că unele ornamente sunt în formă de ie, clop sau horă.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Cea care a apăsat butonul prin care s-a dat startul sărbătorilor de iarnă în Bucureşti a fost artista Paula Seling, ajutată de doi copii.
Beculeţele de tip LED au fost aprinse din Piaţa Constituţiei, unde s-a deschis târgul de Crăciun. Tema iluminatului festiv este axată pe figurine luminoase inspirate din tradiţiile româneşti: ie, clop, horă, motive tradiţionale româneşti, acestea găsindu-se pe un traseu de peste 33 de kilometri, în 59 de zone din Bucureşti.
"De ziua României, împodobim Bucureştiul şi dăm startul oficial evenimentelor dedicate sărbătorilor de iarnă. În premieră, având în vedere că se intră în Anul Centenar-100 de ani de la Marea Unire, tema iluminatului de sărbători de anul acesta este inspirată din tradiţiile româneşti. Doresc să îi invit atât pe bucureşteni, cât şi pe turiştii români şi străini să viziteze Târgul de Crăciun al Bucureştiului, care are loc în Piaţa Constituţiei şi care a devenit, în ultimii ani, evenimentul central care marchează sărbătorile de iarnă din Capitală României", spunea primarul Capitalei, Gabriela Firea.
Sunt decorate în Sectorul 1 Bulevardul Magheru şi Bulevardul Bălcescu (Piaţa Română – Piaţa Universităţii); Bulevardul I.C Brătianu (Piaţa Universităţii – Magazin Cocor); Bulevardul Unirii (de la Palatul Parlamentului până la intersecţia cu Mircea Vodă); Piaţa Unirii, intersecţie Bd. I.C. Brătianu – Bd. Corneliu Coposu-Magazin Unirea; Piaţa Universităţii; Piaţa Română; Bd. Lascăr Catargiu (Piaţa Română-Piaţa Victoriei); Bd. Regina Elisabeta (Calea Victoriei – Piaţa Universităţii); Bd. Regina Elisabeta (Calea Victoriei – Piaţa Kogălniceanu); Piaţa Victoriei; Calea Victoriei (Piaţa Victoriei – Splaiul Independenţei); Bd. Aviatorilor (Piaţa Victoriei – Piaţa Charles de Gaulle); Bulevardul Kiseleff (Piaţa Victoriei – Piaţa Presei Libere); Arcul de Triumf; Piaţa Charles de Gaulle; Piaţa Presei Libere; Şoseaua Bucureşti – Ploieşti; Fântână Mioriţa; Piaţa George Enescu; Centrul Istoric; Piaţa Romă – Monument Lupoaică; Piaţa Constituţiei; Bdul Carol (Piaţă Universităţii – Pta Rosetti); Intrare Bucureşti DN1; Bd Mihail Kogalniceanu (Piaţa M Kogălniceanu-Piaţa Operei); Zona Ateneu + Nicolae Golescu; Parcare Universitate; Şoseaua Bucureşti-Ploieşti (Fântâna Mioriţa-Bd Aerogării); Sediul PMB-Bd Regină Elisabeta 47; Piaţa Gării de Nord.
În Sectorul 2 sunt luminate intrarea în Bucureşti Colentina-Urziceni; intersecţie Şoseaua Colentina cu Doamna Ghica; intersecţie Şoseaua Colentina cu Şoseaua Ştefan cel Mare (Bucur Obor); intersecţie Calea Moşilor/ bd. Dacia, în sectorul 3, vor fi ghirlande luminoase la intrarea în Bucureşti A2; intersecţie Mihai Bravu/ strada Baba Novac; intersecţie Bulevardul Unirii cu str. Traian; Rond Alba Iulia; Bulevardul Unirii (de la intersecţia cu Mircea Vodă până la Rond Alba Iulia), în sectorul 4 - la intrare Bucureşti Giurgiului; intersecţie Bdul Cantemir cu Bdul Mărăşeşti; Intersecţie Bdul Cantemir cu Bdul Şincai; Intersecţie Eroii Revoluţiei; Intersecţie Şoseaua Olteniţei cu Constantinj Brâncoveanu; Dealul Mitropoliei, în sectorul 5, luminiţele ornamentale se vor aprinde la Intrare Bucureşti Alexandriei; Intersecţie Calea Rahovei cu Şoseaua Progresului; Intersecţie Calea Rahovei cu Calea Ferentari; Intersecţie Calea Rahovei cu str. Antiaeriană, iar în sectorul 6, luminiţele ornamentale se vor aprinde la intrarea în Bucureşti A1; intersecţie Bdul Timişoara cu str. Braşov; intersecţie Bdul Iuliu Maniu cu Lujerului; intersecţie Bdul Geniului cu Bd. Grozăveşti şi Bd. Iuliu Maniu; intersecţie Bdul Timişoara cu Bdul Vasile Milea.
Tot vineri a fost deschis şi Târgul de Crăciun organizat de Primăria Capitalei în perioada 1 – 27 decembrie, în Piaţa Constituţiei, unde sunt instalate peste 100 de căsuţe şi se află o zonă gastronomică cu produse româneşti, un târg de meşteşuguri şi produse tradiţionale, un pationar în aer liber, un carusel, ateliere şi Casa lui Moş Crăciun. Târgul poate fi vizitat zilnic, între orele 10:00 - 22:00.
Municipalitatea anunţă că aici vor avea loc spectacole de muzică populară şi dans, susţinute de peste 1.000 de artişti - coruri, orchestre, grupuri de colindători, interpreţi de muzică populară, cântăreţi folk, trupe rock şi pop, precum Loredana, Smiley, Andra, Direcţia 5, Bere Gratis, Voltaj, Horia Brenciu, Paula Seling, Luminiţa Anghel, Marcel Pavel, Phoenix, Iris, Viţa de Vie, Gheorghe Zamfir, Fuego, Ştefan Hruşcă, Ducu Bertzi, Orchestra Naţională „Valahia”, Corul de Copii Radio, Orchestra „Mundi Colour”.
Primăria Capitalei a anunţat, joi, că Târgul de Sărbători - Festivalul de colinde şi obiceiuri de iarnă va fi deschis în perioada 5 - 17 decembrie, în Piaţa Victoriei.
"Vizitatorii sunt sunt aşteptaţi de cele mai premiate formatii ale elevilor bucureşteni, dar şi de artişti renumiţi: Gaşca Zurli, Maria Dragomiroiu, Mircea Vintilă, Ducu Bertzi, Adrian Naidin, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Andra Gogan, Orchestra Naţională Valahia", spune municipalitatea.
Imediat după apariţia informaţiei privind organizarea unui târg în Piaţa Victoriei, pe pagina de Facebook "Corupţia Ucide" a apărut mesajul "NU plecăm din Piaţa Victoriei!". "Am aflat, astăzi, de intenţia Primăriei Capitalei de a organiza, în premieră, un Târg de Crăciun în Piaţa Victoriei, în condiţiile în care există unul similar, deja, în Piaţa Constituţiei. Interpretăm decizia Primăriei ca pe o nouă încercare de a îndepărta protestele de locul lor obişnuit şi o anunţăm pe doamna Gabriela Firea că, din punct de vedere legal, nu poate face acest lucru, potrivit Legii 60/1991, republicată", au anunţat cele 10 organizaţii semnatare ale postării, Asociaţia Civică ProFest, Coruptia Ucide, Dăruieşte Viaţă, Evoluţie in Instituţie, Geeks for Democracy, Grupul Civic #Insist, Initiativa Romania, Institutul pentru Politici Publice, #Rezistenţa, România Vie.
De asemenea, Ovidiu Lipan Ţăndărică a anunţat, vineri, pe Facebook, că refuză să cânte în Piaţa Victoriei, la Târgul de sărbători organizat de Primăria Capitalei. Artistul a spus că acest loc aparţine „celor care doresc să se manifeste”.
„Eu am cântat în Piaţa Constituţiei şi în Piaţa Universităţii, fiind locurile istorice unde se organizează Târgul de Crăciun. Piaţa Victoriei este piaţa celor care doresc să se manifeste, nu un loc al muzicii, culturii sau diversiunii. În oricare dintre cele două locuri cânt cu drag şi îmi doresc să transmit energia şi vibraţia mea românilor cu ocazia Centenarului”, a scris Ovidiu Lipan Ţăndărică pe Facebook.
La rândul său, Ducu Bertzi a declarat, pentru News.ro, că respectă persoanele care participă la protestele din Piaţa Victoriei, dar consideră că nu este greşit să cânte la Târgul de sărbători organizat de Primăria Capitalei acolo, pentru că, până la urmă, este vorba despre o piaţă în care se vor cânta colinde. El a precizat că nu poate refuza să susţină un spectacol după ce le-a spus impresarilor săi că acceptă să se prezintă pe scenă. Maria Dragomiroiu va cânta, de asemenea, la acest eveniment, cerându-le fanilor săi să nu „împroaşte cu noroi” artiştii, care au contracte pe care trebuie să le onoreze.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.