Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat, luni, că este nevoie ca şcoala să fie un mediu sigur şi s-a referit la cazurile recente de violenţă în unităţile de învăţământ. Deca anunţă că au fost 5.400 de cazuri de violenţă în anul şcolar trecut, 73% dintre ele fiind atac la persoană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”O modificare relevantă pe care o propunem a fost impusă de nevoia ca şcoala să fie un mediu sigur. Cred că evenimentele recente au fost un semnal de alarmă pentru noi toţi. Şcoala trebuie să fie un spaţiu în care toţi cei ce desfăşoară procesul educaţional sau sprijină acest proces să se simtă în siguranţă şi trebuie să avem toleranţă zero faţă de violenţă, iar măsurile pe care le propunem uneori necesită şi adaptarea cadrului legislativ”, a afirmat, luni, Ligia Deca, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acesteia, cele mai recente măsuri pentru reducerea cazurilor de violenţă în şcoală şi intervenţie vizează formarea, până la sfârşitul lunii, a tuturor directorilor pentru aplicarea procedurii managementului cazurilor de violenţă.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Această procedură care detaliază sarcinile pe care fiecare om din şcoală le are în cazul unui caz de violenţă, această procedură stabileşte clar paşii şi am rugat verificarea prin sondaj în minim 15 şcoli din fiecare judeţ a modului în care se respectă prevederile din procedură”, a mai declarat Deca.

Potrivit acesteia, pentru fapte grave de violenţă directorul şcolii este obligat să sesizeze poliţia.

”Pentru fapte grave de violenţă asupra minorilor directorul este obligat să sesizeze fapta la numărul unic 119, la care un reprezentant al DGASP preia cazul şi se atribuie un manager de caz”, a adăugat ministrul Educaţiei.

Acesta a precizat că a fost crescut cu 1.200 numărul consilierilor şcolari în 2023.

”În acest moment, statisticile noastre arată că 96% dintre şcolile din România beneficiază de cel puţin un profesor consilier şcolar şi, conform informaţiilor colectate de la inspectorate, în anul şcolar 2022 - 2023, peste 1.400.000 de elevi au beneficiat de serviciile acestor profesori consilieri”, a mai afirmat ministrul.

Ligia Deca a prezentat şi informaţii cu privire la cazurile de violenţă în unităţile de învăţământ.

”Informaţiile primite de la inspectoratele şcolare arată că în anul şcolar trecut numărul cazurilor de violenţă a fost în scădere cu aproximativ 44% faţă de anul şcolar anterior. Au fost raportate aproximativ 5.400 de cazuri de violenţă. Cele mai multe dintre actele de violenţă raportate se încadrează în categoria atac la persoană, aproximativ 73% dintre ele„, a mai anunţat Deca.

Ea a explicat că aproximativ 12.000 de elevi şi 88 de cadre didactice au primit sancţiuni pentru acte de violenţă în mediul şcolar în anul şcolar 2022-2023.

”Pentru a avea o imagine şi mai clară, vom modifica macheta de raportare a cazurilor de violenţă şi am dispus verificarea aplicării procedurii privind managementul cazurilor de violenţă”, a mai declarat Deca.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.