Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, anunţă o verificare a Corpului de Control din cadrul Ministerului Educaţiei pentru a se stabili dacă există vreo prevedere din Legea educaţiei sau din legislaţia secundară care să fi fost încălcată, iar nerespectarea să fi dus la incidentul de la liceul din Odorheiu Secuiesc. ”Expertizarea clădirii nu a fost făcută. Era în sarcina celor care sunt proprietari, ea nu a fost realizată”, afirmă Deca.
”Aşa ceva nu trebuia să se întâmple şi nu trebuie să se întâmple. Am fost astăzi să mă întâlnesc cu cadrele didactice, cu cei care lucrează în domeniul consilierii şcolare, cu conducerea unităţilor de învăţământ afectate, cu autorităţile publice locale, pe de o parte pentru a înţelege ce s-a întâmplat şi pe de altă parte pentru a înţelege cum poate Ministerul Educaţiei să ajute, în limita competenţelor sale. Ne dorim ca să fim alături de elevi să poată să treacă peste traumă, să fim alături de cadrele didactice care, evident, sunt în suferinţă după acest eveniment tragic şi, în limita resurselor noastre, să le oferim ajutorul. Am avut deja discuţii preliminare, urmează să avem solicitări concrete. (...) Vom demara şi noi o acţiune a Corpului de Control al ministrului Educaţiei pentru a stabili dacă există prevederi ale legislaţiei în educaţie sau ale legislaţiei secundare care nu au fost îndeplinite, este o procedură normală în astfel de cazuri. Este important să dăm mesajul că oricine ar fi vinovat va suporta consecinţele în astfel de cazuri tragice care se soldează cu elevi care din păcate au decedat - a decedat un băieţel de liceu şi avem trei eleve care au fost rănite, una dintre ele chiar grav – trebuie să ne asumăm cu toţii responsabilitatea de a afla cine este responsabil şi mai departe de a aplica toate sancţiunile, aşa cum sunt ele prevăzute”, a declarat Deca, marţi după-amiază, la Odorheiu Secuiesc.
Întrebată cine ar fi trebuit să se asigure că imobilul în care funcţiona internatul este o clădire sigură pentru elevi, ea a afirmat că responsabilitatea pentru punerea în siguranţă a imobilului era împărţită între proprietar, Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia, şi cei care administrează clădirea.
”Responsabilitatea pentru punerea în siguranţă este partajată între proprietar şi cei care o administrează. Riscul seismic nu a fost expertizat. (...) Clădirea nu a fost expertizată ca având risc seismic. (...) Expertizarea clădirii nu a fost făcută. Era în sarcina celor care sunt proprietari, ea nu a fost realizată”, a precizat Deca.
Ea a încurajat autorităţile publice locale să acceseze fonduri pentru a expertiza imobilele aferente unităţilor de învăţământ şi a precizat că ”este necesar cât mai repede să avem aprobată” legea care simplifică procesul de expertizare din punctul de vedere al riscului seismic a clădirilor în care funcţionează şcoli.
Ministrul a precizat că s-au găsit soluţii pentru relocarea elevilor care locuiau în internat, ei urmând a fi distribuiţi în alte unităţi de cazare. Deca a spus că autorităţile locale sunt dispuse să aloce fonduri pentru asigurarea chiriilor pentru elevi, dacă va fi cazul.
Clădirea internatului Liceului ”Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc, judeţul Harghita, s-a prăbuşit parţial, luni după-amiază, patru elevi fiind prinşi sub dărâmături. Două eleve au fost scoase conştiente, o alta fiind supusă manevrelor de resuscitare, la care a răspuns. Toate trei au fost transportate la spital, una dintre ele fiind intubată. Cea de-a patra victimă - un băiat - a fost scoasă ulterior, fiind făcute manevre de resuscitare, însă fără rezultat, astfel că a fost declarat decesul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.