Liderul deputaţilor PNL Gabriel Andronache a anunţat depunerea, miercuri, în Senat, prim for sesizat, a unui proiect de lege care prevede înfiinţarea a opt centre regionale dezintoxicare şi recuperare a persoanelor care sunt dependente de consumul de substanţe psihoactive. Liberalii au solicitat procedură de urgenţă pe iniţiativa legislativă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„PNL depune astăzi o nouă iniţiativă legislativă care se referă la modificarea legii privind combaterea consumului şi traficului ilicit de droguri, iar demersul prevede înfiinţarea a opt centre regionale dezintoxicare şi recuperare a persoanelor care sunt dependente de consumul de substanţe psihoactive. Practic, PNL este partidul care a urmărit ca tot acest cadrul legislativ să fie complet, atât în ceea ce priveşte pedepsele aplicate pentru traficanţii de droguri, cât şi chestiunile care ţin de recuperarea persoanelor dependente de consumul de substanţe psihoactive. Avem multe exemple în sensul acesta. Chiar ieri în Comisia juridică am adoptat o reglementare care prevede, de asemenea, înfiinţarea de centre şi secţii de recuperare pentru cei care sunt în închisoare şi care sunt consumatori de droguri, iar acest demers vine în continuarea a ceea ce am reuşit ieri să trecem de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor”, a explicat Gabriel Andronache, miercuri la Parlament. 

Astfel, iniţiativa legislativă modifică şi completează art. 22, alin. (4) din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri după cum urmează: „Se înfiinţează centre de dezintoxicare şi recuperare a dependenţilor de substanţe psihoactive ca instituţii specializate pentru recuperarea socială a persoanelor dependente de substanţe psihoactive, prin hotărâre a Guvernului, în fiecare dintre cele 8 regiuni de dezvoltare ale României, după cum urmează: Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-vest Oltenia, Vest, Nord-vest, Centru şi Bucureşti-Ilfov. Acestea au personalitate juridică şi se înfiinţează şi funcţionează în subordinea Agenţiei Naţionale Antidrog. Centrele se acreditează de către Ministerul Sănătăţii conform standardelor internaţionale în materia recuperării persoanelor dependente de substanţe psihoactive”.

De asemenea, pentru construirea, înfiinţarea, funcţionarea centrelor vor fi alocate sume de investiţii şi de funcţionare în proporţie egală, 50% din bugetul de stat, prin Agenţia Naţională Antidrog, şi 50% din bugetele autorităţilor publice locale interesate, ori fonduri din programe de finanţare europene”.

„Deşi România continuă să se afle sub mediile europene, datele ultimelor studii efectuate de Agenţia Naţională Antidrog indică o prevalenţă de-a lungul vieţii de 4,3% pentru orice tip de drog în populaţia generală, în timp ce, în rândul populaţiei de elevi de 16 ani, acest tip de prevalenţă se situează la 10%, ceea ce relevă creşteri semnificative ale consumului de droguri, la nivelul întregii populaţii, cu precădere în rândul celei tinere”, arată iniţiatorii, în expunerea de motive a proiectului de lege.

Liberalii mai argumentează că centrele de dezintoxicare şi recuperare a dependenţilor de substanţe psihoactive includ „măsuri de prevenire, tratament, prevenire a riscurilor şi consecinţelor asociate consumului de droguri, precum şi de reintegrare socială, sistem care va acţiona în mediile de intervenţie preventivă în corelaţie cu serviciile de asistenţă specializată, inclusiv prin adaptarea permanentă a acestuia la tendinţele şi dinamica fenomenului”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.