Directorul Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad, Petru Avram, şi-a înaintat demisia, după ce în urmă cu două zile a fost pus sub urmărire penală de către DNA pentru abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Petru Avram, vicepreşedinte PNL Iaşi, şi-a prezentat, miercuri, demisia de la conducerea Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad, în locul său fiind desemnat Şerban Chihaia.

În urmă cu două zile, Petru Avram, alături de alte cinci persoane, a fost pus sub urmărire penală de către DNA. Avram este acuzat de abuz în serviciu cu obţinere de folos necuvenit pentru altul.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Sunt vizaţi de ancheta DNA primarul localităţii Vatra Moldoviţei, Virgil Saghin, şi viceprimarul aceleiaşi localităţi, Gabriel Nica, cei doi fiind acuzaţi de abuz în serviciu.

În acelaşi dosar mai sunt urmăriţi penal Ana Boca, secretar general al comunei Vatra Moldoviţei, dar şi Simona Elena Iancu şi Stelian Meţler, ultimii doi fiind angajaţi la Primăria Vatra Moldoviţei, apoi detaşaţi la ABA Prut-Bârlad.

Potrivit procurorilor DNA, pe 16 decembrie 2020, Elena Simona Iancu a fost numită în funcţia de administrator public în cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Vatra Moldoviţei, iar pe 22 decembrie 2020, din acea funcţie, a fost detaşată ca inginer în cadrul ABA Prut-Bârlad Iaşi.

Angajarea Elenei Simona Iancu la Primăria comunei Vatra Moldoviţei ar fi avut un caracter fictiv. Astfel, primarul Saghin Virgil, secretara generală a comunei Boca Ana şi directorul ABA Prut-Bârlad Avram Petru, dar şi beneficiara demersurilor, Iancu Simona-Elena, ar fi convenit din start ”că angajarea acesteia ar fi doar rezultatul unor favoruri şi că ar servi doar ca bază aparent legală pentru promovarea, prin detaşare, în funcţia urmărită de la început, respectiv cea din cadrul ABA Prut-Bârlad Iaşi”.

Procurorii spun că Iancu Simona-Elena nu ar fi desfăşurat nici măcar o oră de muncă la Primăria comunei Vatra Moldoviţei, iar documentele necesare angajării acesteia la primărie fie lipsesc, fie au fost întocmite retroactiv şi fără respectarea normelor legale.

În plus, aproape simultan cu angajarea ar fi început demersurile pentru detaşare, în condiţiile în care experienţa ori capacitatea profesională a acesteia nu aveau nimic în comun cu postul ocupat la primărie şi nici cu cel pentru care a solicitat detaşarea la ABA Prut-Bârlad.

Printr-o schemă similară, Meţler Stelian a fost angajat, în 22 iunie 2020, într-o funcţie de personal contractual la Primăria comunei Vatra Moldoviţei, iar în 1 iulie 2020, din acea funcţie, a fost detaşat pentru şase luni ca inginer în cadrul ABA Prut-Bârlad Iaşi.

Mai mult, după detaşare, directorul Avram Petru ar fi dispus delegarea lui Meţler Stelian la un alt compartiment faţă de cel pentru care se aprobase detaşarea, pentru a-i asigura confortul profesional dorit. După cele şase luni prevăzute în contract, detaşarea avea să fie prelungită.

Procurorii susţin că Iancu Simona-Elena şi Meţler Stelian ar fi obţinut foloase necuvenite constând în remuneraţiile şi alte drepturi salariale încasate de aceştia în cadrul ABA Prut-Bârlad, pe perioada detaşării şi, respectiv a prelungirii acesteia, sume ce se constituie ca prejudiciu în dauna ABA Prut-Bârlad Iaşi.

O fostă chelneriţă la un bar din Iaşi a fost angajată la Administraţia Bazinală de Apă Prut – Bârlad, la departamentul care se ocupă de apărarea inundaţiilor, fără a avea o minimă pregătire în domeniu, a dezvăluit în luna februarie recorder.ro.

Un inginer din instituţie a povestit reporterilor ceea ce se întâmplă în instituţie, dând ca exemplu situaţia Simonei Iancu, angajată la ABA Prut-Bârlad, fără să ştie să deschisă măcar un calculator: ”I-au explicat că trebuie să dea enter, domnişoara a apăsat pe ecranul calculatorului. A văzut că nu s-a deschis a mai insistat o dată, tot nu s-a deschis. Colegii au întrebat: Totuşi, nu aţi mai lucrat după terminarea facultăţii? Ba da, am lucrat cinci ani la Master. Oh, super, cinci ani, dar totuşi nu-i cam mult la master? Ah, da, dar la Master Club. Lucrase la un club care se numea Master. Şi avea abilităţi pentru case de marcat, atunci când apeşi pe ecranul casei de marcat”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.