Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a afirmat, vineri, la Mamaia, că şi dacă va ţara noastră va aloca 10 la sută din Produsul Intern Brut pentru apărare în următorii ani, tot nu va avea capabilităţi să facă faţă singură unui potenţial agresor cum este Rusia, astfel că apărarea trebuie să fie colectivă, în cadrul NATO.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Gabriel Leş a participat, vineri, la conferinţa internaţională "Black Sea and Balkans Security Forum”, care se desfăşoară în Mamaia.

El a afirmat în discursul său că obiectivul strategic al Rusiei este să aibă dominaţia asupra regiunii Mării Negre.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Marea Neagră este fundamentală pentru securitatea naţională a Rusiei: asigură control asupra Caucazului, Republicii Moldova şi a jumătate din Ucraina şi asigură o platformă pentru proiectare a forţelor în Balcani, Marea Mediterană şi Orientul Mijlociu. Obiectivul strategic al Rusiei este să aibă dominaţia asupra regiunii Mării Negre, iar strategia de securitate a Moscovei clasifică NATO ca domeniu de ameninţare militară la adresa securităţii Rusiei. Spre deosebire de regiunea Mării Baltice, în Marea Neagră, Rusia are o atitudine agresivă, constantă”, a afirmat ministrul Apărării, care a precizat că România este inclusă ca ţintă potenţială pentru capabilităţile de atac ale Rusiei, fiind percepută ca centru de decizie NATO.

Ministrul Apărării a precizat că, de la anexarea Crimeii, Rusia şi-a intensificat acţiunile agresive în regiunea Mării Negre.

"De la anexarea ilegală şi ilegitimă a Crimeii, Rusia şi-a intensificat acţiunile agresive în regiunea Mării Negre, în special împotriva Ucrainei, dar şi împotriva prezenţei aliate în zonă. Şi-a sporit prezenţa în zona Mării Negre, ca parte a unei strategii coerente, echilibrul militar a fost schimbat în mod fundamental în favoarea sa, iar Rusia este deja capabilă, dacă e necesar, să împiedice militar accesul extern la Marea Neagră”, a explicat Gabriel Leş.

Întrebat de ce ar avea nevoie ţara noastră pentru a-şi spori capacitatea militară şi a face faţă Rusiei, ministrul Apărării a precizat că şi dacă ar avea 10 la sută din PIB alocat pentru apărare România nu ar putea face faţă singură unei asemenea ameninţări.

"Dacă am avea 10 la sută din Produsul Intern Brut sau 100 la sută din Produsul Intern Brut pentru următorii nu ştiu câţi ani de zile, România nu va avea capabilităţi singură să poată face faţă la un astfel de potenţial agresor. Tocmai de aceea discutăm de apărare colectivă şi de capabilităţi pe care le punem împreună ca să putem face faţă unui astfel de agresor. Important este ca fiecare naţiune să îşi poată oferi capabilităţile proprii, pe care să le aibă acolo şi să ofere securitate vizavi de nevoile pe care le au atunci”, a explicat ministrul Apărării.

El a precizat că Forţele Navale trebuie să pornească programele de înzestrare, spunând că tehnica este extrem de învechită.

"Totuşi când discutăm de securitatea Mării Negre, când discutăm de securitatea României, discutăm de fapt de securitatea întregii Europe şi tuturor aliaţilor din NATO ceea ce trebuie să înţelegem totuşi este că la Forţele Navale, noi trebuie să pornim programele de înzestrare care sunt atât de necesare, tehnica este extrem de învechită, din păcate, şi este foarte important să pornim aceste programe pe care le avem în acest moment, fie că discutăm de pază de coastă, fie că discutam de bateriile de coastă, fie că discutăm de partea de corvete şi modernizarea fregatelor care trebuie să le pornim în acest an”, a afirmat ministrul.

Întrebat când va fi anunţat rezultatul licitaţiei pentru realizarea de corvete, Gabriel Leş a răspuns: "Într-un termen foarte scurt, încă suntem în procedura legală. Procedura este una extrem de complexă, cu foarte multe cerinţe. Dorim să fie o procedură care să fie benefică şi pentru România şi din punct de vedere al cooperării industriale şi aceste capabilităţi să fie unele pe care să le putem folosi multă vreme de acum înainte".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.