Monumentul Marii Uniri ce trebuia amplasat în Arad în 2012, comandat de Ministerul Culturii, care a plătit sculptorului Florin Codre 10 milioane de lei pentru lucrare, nu a fost încă transportat la Arad, iar autorităţile locale sunt îngrijorare că nu va fi amplasat nici cu ocazia Centenarului, pentru că mai sunt doar şase luni în care ar trebui executate lucrările. Sculptorul, obligat de Tribunalul Bucureşti încă din 2015 să transporte şi să amplaseze în Arad lucrarea artistică, declară acum că nu ştie dacă va mai face asta, pentru că la zece ani de la semnarea contractului cu ministerul lucrurile ”s-au schimbat” în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În urmă cu o lună, Consiliul Local Municipal Arad a aprobat un nou amplasament pentru Monumentul Marii Uniri, după ce s-a renunţat la varianta instalării pe Lacul Pădurice. Lucrarea artistică va fi în aceeaşi zonă, dar mai aproape de sediul Consiliului Judeţean, pe locul unei clădiri care aparţine filialei Uniunii Artiştilor Plastici şi care urmează să fie demolată, fiind emisă autorizaţia în acest sens.

Reprezentanţii Primăriei Arad nu cred, însă, că Ministerul Culturii, care a comandat şi pălătit monumentul artistului Florin Codre, va reuşi să execute lucrările în timpul rămas până la 1 Decembrie, când ar trebui să aibă loc dezvelirea, cu o întârziere de şase ani.

”Am îndoieli că Ministerul va fi în stare să aducă şi să monteze monumentul în timpul rămas, dacă nu a făcut asta atâţia ani din cauza litigiilor cu sculptorul. Eu  cred că Aradul îşi va face treaba, va preda terenul ministerului, care va trebui să construiască fundaţia şi să instaleze piesele lucrării. Ulterior, noi vom amenaja piaţa respectivă, dar nu putem face asta decât după ce monumentul va fi pus acolo”, a declarat viceprimarul Călin Bibarţ.

Contactat de News.ro, sculptorul Florin Codre - care a pierdut definitiv un proces cu Ministerul Culturii şi a fost obligat de instanţă să transporte şi să amplaseze monumentul în Arad, conform contracului - a declarat că este din nou în litigiu cu ministerul şi nu ştie ce se va întâmpla cu monumentul. Artistul spune că prevederile din contractul semnat în 2007 nu mai sunt valabile astăzi.

”Ministerul e dat în judecată de către mine pentru că acel contract pe care îl are cu mine s-a făcut acum două zeci de mii de ani, lucrurile s-au schimbat, locul s-a schimbat (de amplasare – n.r.), totul s-a schimbat şi aşa mai departe. Da? Nu se poate aplica un contract făcut acum zece ani pentru situaţia din România de astăzi”, a spus Codre.

Întrebat dacă se poate înţelege că nu va transporta la Arad monumentul, sculptorul a răspuns: ”Domnule, nu ştiu ce se va întâmpla şi nu ştie nimeni ce se va întâmpla. Nu ştiu dacă transport eu sau transportă ei sau transportă cine l-o transporta”.

Deşi la Arad se demolează o clădire pentru a se face loc monumentului, artistul lasă să se înţeleagă că nu este de acord cu noul loc de amplasare: ”Pe mine m-a întrebat cineva unde poate să stea monumentul ăsta? Conceptul Monumentului Unirii e treaba autorităţilor locale?”.

Sculptorul braşovean Florin Codre (acum în vârstă de 75 de ani) a câştigat, în 2007, concursul organizat de Ministerul Culturii pentru amplasarea în centrul Aradului a unui monument dedicat Marii Uniri. Lucrarea artistică trebuia dezvelită de Ziua Naţională în 2012, dar sculptorul nu a adus-o la timp din China, unde a realizat-o. Astfel, în 2013, Ministerul Culturii l-a chemat în instanţă, iar în toamna anului 2015, Tribunalul Bucureşti l-a obligat să transporte la Arad monumentul pe propria cheltuială, după ce artistul ceruse ca autorităţile să suporte aceste costuri.

”Obligă pârâtul reclamant să transporte şi să amplaseze lucrarea intitulată MONUMENTUL MARII UNIRI DE LA 1918 în Municipiul Arad, conform contractului de comandă nr. 55/07.12.2007”, se arată în soluţia Tribunalului, care a rămas definitivă în 2016 în urma deciziei Curţii de Apel Bucureşti.

Chiar şi după judecare, artistul nu s-a conformat, invocând diverse motive pentru a nu transporta piesele în Arad. El a cerut autorităţilor să plătească aceste costuri, afirmând că nu mai are bani, însă ministerul a refuzat, invocând prevederile din contract şi sentinţa definitivă.

Ulterior, sculptorul a invocat fie motive de sănătate, fie neînţelegeri cu autorităţile locale din Arad, care nu sunt parte din acest contract semnat cu ministerul.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.