Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat marţi, după recentele cazuri de abuzuri la adresa unor minori, că avem instrumente pentru combaterea unor astfel de fapte, însă efortul trebuie însă să fie unul conjugat: familie, şcoală, instituţii, societate. Iar victima să aibă curajul să scoată la lumina astfel de fapte.
”Două subiecte de presă care au şocat opinia publică, în mai puţin de patru zile! Un bărbat, cunoscut ca „antrenorul de genii”, a fost prins sâmbătă în flagrant, în timp ce întreţinea relaţii sexuale cu un minor. Astăzi, Directorul Casei de Cultură a Studenţilor din Piteşti, a fost reţinut de poliţişti fiind acuzat că a întreţinut relaţii sexuale, timp de câteva luni, cu o fată de 16 ani care frecventa cursurile instituţiei respective. Sunt acuzaţii de infacţiuni grave produse asupra minorilor! Şi cel mai trist este că acuzaţii sunt dintre cei implicaţi în actul educaţional. Exact persoanele care au o influenţă foarte mare în creionarea şi îndrumarea destinelor al copiilor şi tinerilor. Şi nimic nu poate fi mai crud, mai abject decât a folosi acea influenţă, autoritate în scopul manipulării minorilor. Astfel de personaje, de comportamente nu au ce căuta în mediul educaţional”, spune ministrul Justiţiei într-o postare.
Alina Gorghiu arată că ”legea pe care a iniţiat-o şi care a declarat ca imprescriptibile infracţiunile de trafic de minori, trafic de persoane, proxenetismul, agresiunea sexuală, sclavia şi tortura este în vigoare”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Avem şi Legea prin care orice act sexual al unui major cu un minor sub 16 ani este viol, adoptată la finalul lunii iunie 2023”, mai spune Gorghiu. Ea menţionează că, în caliatte de ministră a justiţiei, a sprijinit îmbunătăţirea ei după ce unele chestiuni trebuiau clarificate. ”În plus, mecanismul voucherelor pentru victimele infracţiunilor, inclusiv cele de viol, este operaţional. Victimele pot primi în limita a 18.500 de lei pentru nevoi urgente: cazare, hrană, transport, medicamente.”, a completat Gorghiu.
”Avem instrumente pentru combaterea unor astfel de fapte, însă efortul trebuie însă să fie unul conjugat: familie, şcoală, instituţii, societate. Iar victima să aibă curajul să scoată la lumina astfel de fapte. Răspunderea este a tuturor pentru a creşte generaţii tinere în siguranţă, departe de comportamente care ies din tiparul normalităţii. Iar atunci când se confirmă faptele grave, autorii trebuie izolaţi şi pedepsiţi”, mai afirmă Alina Gorghiu.
Lajos Kristoff, cunoscut ca antrenorul de genii pentru copiii abandonaţi, a fost arestat preventiv, în weekend, după ce a fost prins în flagrant când viola un minor. Conform anchetatorilor, el i-a oferit copilului, de-a lungul timpului, sume de bani, bunuri precum haine şi IPhone, s-a apropiat de copil si l-a determinat sa se indepărteze de familie, inoculându-i treptat ideea că familia este nocivă şi devenind astfel persoana de ataşament pentru minor.
Marţi, a apărut un nou caz de abuz. Un bărbat de 42 de ani, director al unei Case de Cultură a Studenţilor din Argeş, este cercetat pentru viol, fiind reţinut, după ce, timp ce câteva luni, a întreţinut relaţii sexuale cu o fată de 16 ani. Faptele au ajuns în atenţia Poliţiei după ce soţia bărbatului a aflat de relaţia paralelă şi a bătut-o pe adolescentă, iar aceasta din urmă a mers la Poliţie şi a reclamat agresiunea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.