Judeţul Bistriţa-Năsăud, afectat de fenomenele hidro-meteo din această săptămână, ar putea primi peste 100 milioane lei din fondul de intervenţie aflat la dispoziţia guvernului, a declarat ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, care a inspectat zonele calamitate din judeţ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Pot să spun că judeţul Bistriţa-Năsăud este unul din judeţele cele mai afectate de fenomenele hidro-meteo din săptămâna în curs şi din săptămâna trecută. Problema a fost că după ce oamenii au trecut peste necazul şi calamităţile de săptămâna trecută, după nici o săptămână, a venit, tot cam pe aceleaşi zone, o situaţie identică. Sigur că, deja, specialiştii au făcut o analiză pe baza proceselor verbale pentru situaţiile de săptămâna trecută  în 9 zone calamitate din judeţ şi mai sunt alte câteva zone, punctual, unde trebuie să facem regularizări şi decolmatări. Săptămâna viitoare o să merg să am o discuţie în Guvernul României, cu premierul Viorica Dăncilă şi, în regim de urgenţă, din fondul de intervenţie aflat la dispoziţia guvernului, să fie alocată o sumă cât mai mare, ca să putem să rezolvăm aceste zone calamitate. Din analiza făcută pe baza proceselor verbale, este vorba de o sumă care depăşeşte 100 de milioane de lei", a declarat Ioan Deneş.

Ministrul s-a deplasat vineri în zonele afectate de inundaţiile din ultima perioadă, din judeţul Bistriţa-Năsăud, fiind însoţit de directorul Administraţiei Bazinale de Apă Someş - Tisa, Ioana Diaconescu, de directorul Departamentului Dezvoltare, Investiţii din cadrul Administraţiei Naţionale ”Apele Române”, Vlad Marcoci şi de primarii din zonă.

În perioada 15-17 mai şi 20-22 mai în bazinul hidrografic Someş, pe raza localităţilor Beclean, Ţigău, Sărăţel, Domneşti, Bârla, Sântioana, Budacu de Jos, a căzut ȋntr-un timp foarte scurt o cantitate mare de precipitaţii, care au generat creşteri de niveluri şi debite pe cursurile de apă cu atingerea şi depăşirea cotelor de atenţie şi pericol la staţiile hidrometrice Budacu de Jos, Domneşti şi Viile Tecii.

Ministrul Ioan Deneş a discutat cu primarii şi reprezentanţii autorităţilor locale propunerile de lucrări pentru punerea în siguranţă a zonelor care au fost afectate în această perioadă de inundaţii. Între acestea, "Înlăturarea efectelor produse de inundaţii şi creşterea capacităţii de tranzitare a râului Dipşa la Lechinţa, judeţul Bistriţa – Năsăud", care include lucrări de recalibrare şi consolidare în localitatea Ţigău, Chiraleş şi aval loc Lechinţa. Valoarea estimată a investiţiei este estimată la 9,6 - 10,5 milioane lei.

Un alt proiect este "Înlăturarea efectelor inundaţiilor prin măsuri de stabilizare a albiei râului Şieu la Mărişelu, judeţ Bistriţa-Năsăud", care include lucrări de recalibrare şi consolidări de mal în localităţile Domneşti, Mărişelu, Bârla şi Sântioana. Valoarea estimată a investiţiei este estimată la 16 - 17,5 milioane lei.

O altă lucrare este "Înlăturarea efectelor produse de inundaţii pe Valea Budac la Budacu de Jos, jud Bistriţa Năsăud", care include lucrări de recalibrare şi consolidări de mal în localităţile Domneşti, Mărişelu, Bârla şi Sântioana. Valoarea estimată a investiţiei este 13,5  - 15 milioane lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.