Jandarmeria Română a fost amendată cu 2.000 de lei, prin decizia judecătorului care se ocupă de dosarul în care şase angajate ale grădiniţei “Micul Regat” din Constanţa au agresat mai mulţi copii, pentru că jandarmii nu i-au adus pe minori în instanţă deşi au fost emise mandate de aducere pe numele acestora.
Un nou termen în acest dosar a avut loc vineri, la Judecătoria Constanţa.
Şi la acest termen instanţa a emis mandate de aducere a copiilor pentru a fi audiaţi, dar jandarmii care ar fi trebuit să le pună în aplicare nu au reuşit să facă acest lucru deoarece copiii erau fie plecaţi din localitate, fie erau bolnavi, având adeverinţe medicale în acest sens.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Şedinţa a debutat cu audierea medicului Ecaterina Marga, care eliberase o adeverinţă medicală că unul dintre copii era bolnav la termenul precendent, motiv pentru care nu s-a prezentat în instanţă. Medicul a spus că pacientul avea frisoane, stări febrile, vărsături, a recomandat ca acesta să nu fie scos în colectivtate, el lipsind şi de la şcoală câteva zile, iar în acest sens a eliberat o scutire pentru a-i fi motivate absenţele la unitatea de învăţământ.
Apoi, avocatul Marius Mocanu, apărătorul uneia dintre părţile civile din dosar, a depus mai multe probe la dosar, inclusiv păreri ale unor psihologi, că nu se recomandă audierea copiilor şi a cerut judecătorului să stabilească un cadru în care audierea ar putea avea loc, dacă instanţa decide în continuare să menţină necesitatea administrării acestei probe. Avocatul a cerut ca minorii să fie consideraţi martori vulnerabili, aşa cum scrie în lege, şi să fie audiaţi în şedinţă secretă şi în prezenţa unui psiholog, în timp ce judecătorul Bogdan Arhip a spus că doreşte ca audierea să aibă loc în sala de judecată în prezenţa părţilor, respingând astfel solicitarea apărătorului. El nu a fost de acord ca minorii să fie încadraţi ca martori vulnerabili, precizând că acest statut se acordă în cazul în care ei se simt ameninţaţi de alte persoane.
“Dorim audierea, dar dorim să se stabilească un cadru foarte clar. Noi am cerut tot timpul să se stabilească şi să fie încadraţi ca martori vulnerabili pentru că legea prevede că în situaţia în care există minori care au suferit ca urmare a unor infracţiuni judecătorul le poate acorda acest statut, iar acordarea acestui statut implicit dă posibilitatea ca audierea să se facă în anumite condiţii inclusiv într-o altă încăpere în care să fie prezent doar minorul cu părintele, respectiv psihologul. Ori dânsul aţi văzut doreşte ca audierea să se facă inclusiv în şedinţă publică, apreciind, în esenţă, că dacă nu este vorba de infracţiuni la viaţa sexuală automat orice chestiune poate fi dezbătută în şedinţă publică”, a declarat Marius Mocanu jurnaliştilor la finalul şedinţei de judecată.
De asemenea, la acest termen, a fost depus la dosar şi un DVD cu înregistrări care arată tratamentul la care erau supuşi copiii în grădiniţa “Micul Regat”, judecătorul spunând că după ce va vedea imaginile respective, va decide dacă le admite sau nu ca probe.
La final, judecătorul Bogdan Arhip a decis amendarea Jandarmeriei Române cu 2.000 de lei pentru că jandarmii constănţeni nu au pus în aplicare mandatele de aducere a copiilor în faţa instanţei. El a spus că va emite din nou mandate de aducere pentru minori la termenul următor şi va cere Jandarmeriei să desemneze reprezentanţi pentru această misiune.
Următorul termen a fost stabilit pentru 28 octombrie.
Avocatul Marius Mocanu a spus la finalul şedinţei că jandarmii nu sunt în culpă, deoarece nu au găsit copiii acasă sau aceştia aveau adeverinţă medicală.
“Doreşte să atragă atenţia Jandarmeriei la nivel central în sensul că cei din Constanţa nu şi-au îndeplinit obligaţiile pe care le au, motiv pentru care s-a dispus amendarea reprezentanţilor Jandarmeriei naţionale şi să se desemneze într-adevăr nişte persoane care să execute mandatele. Este vorba tot de reprezentanţi ai Jandarmeriei naţionale, dar nu îmi dau seama pentru că nu există cadru special în acest sens respectiv de a desemna alte persoane în măsură să execute sau nu, în contextul în care până în momentul de faţă sunt convins că cei care au reprezentat Jandarmeria Constanţa au încercat să execute aceste mandate, dar noi am prezentat dovezi ale lipsei justificate ale minorilor la aceste termene de judecată. În mod firesc nu au putut să fie executate aceste mandate aşa că nu văd ce culpă ar avea dânşii”, a explicat Marius Mocanu.
Un alt apărător al părţilor civile, avocatul Ştefan Roman, a catalogat decizia de amendare a Jandarmeriei ca fiind una “excesivă”, precizând că nu ştie în ce măsură pot fi traşi la răspundere jandarmii pentru că nu au găsit copiii acasă.
Şase persoane de la grădiniţa privată "Micul Regat" din Constanţa sunt judecate pentru purtare abuzivă după ce i-ar fi agresat, în mai multe rânduri, pe copii. Totul a ieşit la iveală în urmă cu doi ani, după ce un părinte a observat că, de câte ori se întorcea de la grădiniţă, copilul său era speriat şi avea coşmaruri noaptea, astfel că a decis să monteze într-o jucărie un aparat de înregistrare. Ulterior, chiar pe imaginile de pe camerele de supraveghere ale grădiniţei private s-a putut observa cum copiii erau agresaţi de către femeile care ar fi trebuit să aibă grijă de ei, fiind loviţi, ameninţaţi, iar unii părinţi au reclamat că celor mici li se dădea vin pentru a dormi la prânz.
În urma plângerilor primite, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au făcut o anchetă, la finalizarea căreia au decis trimiterea în judecată a directoarei de la "Micul Regat", Eliza Pufleanu, şi a altor angajate ale grădiniţei, fiind vorba despre Cristina Alina Alma, Georgiana Vierescu, Larissa Victora Hercus, Irina Petre şi Cristina Manolache.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat Inspecţia Judiciară în cazul judecătorului Bogdan Arhip, de la Judecătoria Constanţa, care judecă acest dosar. Împotriva judecătorului au fost depuse cereri de recuzare şi strămutare, toate acestea fiind respinse de alţi judecători.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.