Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul străinilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul străinilor.

Legea promulgată vizează transpunerea Directivei (UE) 2021/1883 a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 octombrie 2021 privind condiţiile de intrare şi de şedere a resortisanţilor ţărilor terţe pentru ocuparea unor locuri de muncă înalt calificate şi de abrogare a Directivei 2009/50/CE a Consiliului. Directiva urmăreşte să îmbunătăţească capacitatea Uniunii Europene de a atrage şi de a păstra resortisanţii cu înaltă calificare ai ţărilor terţe, precum şi de a spori mobilitatea acestora şi circulaţia între locurile de muncă în diferite state membre, şi se aplică resortisanţilor din afara Uniunii Europene care 3 solicită sau au solicitat un loc de muncă înalt calificat într-un stat membru.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Potrivit directivei, solicitanţii unei cărţi albastre a UE trebuie să prezinte: un contract de muncă valabil sau o ofertă fermă de angajare pentru cel puţin 6 luni, documente care le atestă calificările profesionale, documente de călătorie valabile şi o viză, dacă este necesar, dovada că au solicitat asigurare de sănătate, în cazul în care aceasta nu este prevăzută în contract.

De asemenea, statele membre solicită îndeplinirea condiţiilor prevăzute de dreptul intern relevant, de contractele colective de muncă sau de practicile consacrate, se asigură că pragul salarial pe care îl stabilesc este cel puţin egal, dar nu mai mare de 1,6 ori, cu salariul mediu anual brut la nivel naţional, un prag mai mic de 80% aplicându-se profesiilor cu deficit de personal şi absolvenţilor recenţi din afara Uniunii Europene (nu mai mult de 3 ani), decid dacă solicitările sunt depuse de resortisantul din afara UE, de către angajatorul acestuia sau de către oricare dintre cele 2 părţi, pot percepe taxe, atât timp cât acestea nu sunt disproporţionate sau excesive, pentru prelucrarea solicitărilor, pun la dispoziţia solicitanţilor, într-o formă uşor accesibilă, toate documentele justificative solicitate şi condiţiile anexate, numesc puncte de contact pentru a primi şi a transmite informaţii.

Şeful statului a mai promulgat legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 40/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, mai transmite Administraţia Prezidenţială. Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.43/1997, în sensul încadrării drumurilor care asigură legăturile cu obiectivele de interes naţional pentru apărare în categoria funcţională a drumurilor de interes naţional, precum şi asigurarea cadrului legal privind delegarea temporară a dreptului de administrare a acestor drumuri. Delegarea se face pe bază de protocol încheiat între Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, prin Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, şi unităţile administrativ-teritoriale, prin Consiliile Locale respective.Totodată, lista cu drumurile care asigură legătura cu obiectivele de interes naţional pentru apărare se aprobă prin ordin comun al ministrului transporturilor şi infrastructurii şi al ministrului apărării, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ şi se actualizează, de regulă, o dată la 3 ani.

Iohannis a mai promulgat legea pentru modificarea Legii nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice, a Legii nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor, precum şi a Legii nr. 64/1991 privind brevetele de invenţie. Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr.84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice, cu modificările şi completările ulterioare, a Legii nr.129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor, republicată, şi a Legii 2 nr.64/1991 privind brevetele de invenţie, republicată, în sensul includerii avocaţilor, pe lângă consilierii în proprietate intelectuală, în categoria mandatarilor autorizaţi ai părţilor interesate în procedurile în faţa Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.