Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) dezbate, joi, alocarea de sume pentru realizarea de investiţii majore la Spitalul Clinic Colentina. Unitatea ar urma să beneficieze de extinderea actualelor corpuri de clădire, realizarea a patru blocuri operatorii cu câte 6 săli de operaţii, dezvoltarea Băncii de ţesuturi dar şi de implementarea unui sistem de detecţie a incendiilor şi a concentraţiilor mari de oxigen în saloane.
Studiu de fezabilitate pentru obiectivul de investiţie „Banca de Ţesuturi Spitalul Clinic Colentina”
- Consiliul General al Municipiului Bucureşti discută, în şedinţa de joi, indicatorii tehnico-economici aferenţi studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiţie „Banca de Ţesuturi Spitalul Clinic Colentina”, care urmează a fi finanţat din bugetul propriu al municipiului Bucureşti prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) şi/sau din alte surse legal constituite.
Conform proiectului de hotărâre publicat de Primăria Capitalei, banca de ţesuturi care urmează a fi înfiinţată la Spitalul Colentina va costa 23.498.810 lei, inclusiv TVA .
Potrivit documentelor care stau la baza proiectului de hotărâre, la nivelul Spitalului Colentina există o Bancă de ţesut în cadrul secţiei de Ortopedie şi Traumatologie, care derulează activitate de transplant fiind acreditată şi autorizată din anul 2006 şi reacreditată în anul 2010.
„Scopul prezentului proiect de investiţie este maximizarea nivelului de referinţă al activităţii de donare, testare, evaluare, prelevare, conservare distribuire, transport şi transplant necesar integrării în reţeaua medicală de clinici şi spitale din domeniu”, se arată în referatul de aprobare semnat de primarul Nicuşor Dan.
Investiţia va avea ca rezultat reorganizarea şi dezvoltarea actualei bănci de ţesuturi în concordanţă cu cerinţele europene în domeniu, selecţia donorilor, prelevări multi-organ şi multi-ţesut, inactivarea bacterio-virală, metode de conservare a ţesuturilor, realizarea controlului securităţii sanitare şi den calitate a produselor prelevate, distribuţia către utilizatorii clinici, arhivarea datelor, precum şi corelarea cu alte instituţii, inclusiv raportarea epidemiologică şi statistică.
Dezvoltarea Băncii de Ţesuturi va duce, conform estimărilor, la creşterea numărului de transplanturi de organe şi ţesuturi, la creşterea competitivităţii la nivel internaţional prin colaborări şi proiecte comune cu clinici din alte ţări, creşterea gradului de sănătate a populaţiei, crearea de noi locuri de muncă dar şi atragerea personalului medical tânăr către domeniul transplantului.
Banca de ţesuturi ar urma să aibă propria clădire, prin extinderea unui corp de imobil din incinta Spitalului Colentina, investiţia incluzând instalaţii de ventilare şi climatizare, instalaţii pentru surse de energie dar şi pentru prevenirea şi detecţia incendiilor.
Studiu de prefezabilitate pentru extinderea unor corpuri de clădire de la Spitalul Clinic Colentina
- Tot joi, CGMB discută aprobarea unor indicatori tehnico economici care vizează alocarea a peste un miliard de lei pentru extinderea unor corpuri de clădire de la Spitalul Clinic Colentina.
Astfel, suma de 1.046.174.566 lei din bugetul propriu al municipiului Bucureşti prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) şi/sau din alte surse legal constituite va fi alocată pentru extinderea corpurilor de clădire ale spitalului. Printre obiectivele stabilite în urma investiţiei se numără implementarea unei unităţi medicale cu cel puţin 300 de paturi, configurată pe şase secţii în care vor exista 35 de paturi ATI, 35 de paturi pentru spitalizarea de zi şi 230 de paturi de spitalizare continuă; încorporarea a patru blocuri operatorii fiecare cu şase săli de operaţie; dezvoltarea laboratorului de analize medicale şi reorganizarea ambulatoriului şi a secţiei de spitalizare de zi.
Investiţia este propusă în contextul în care spitalul nu a mai beneficiat de lucrări de reparaţii capitale de 50 de ani, iar actualele construcţii prezintă riscuri în ceea ce priveşte siguranţa în exploatare, securitatea la incendiu iar spaţiile existenţe nu permit dezvoltarea activităţilor.
Montarea de sisteme de detectare, semnalizare, alarmare incendii şi în cazul depăşirii concentraţiei maxime de oxigen
- Consilierii generali vor dezbate, joi şi un proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici aferenţi obiectivului de investiţii lucrări modernizare/extindere pentru instalaţii electrice, de ventilaţie, tratare a aerului şi infrastructură de fluide medicale, precum şi montarea de sisteme de detectare, semnalizare, alarmare incendii şi în cazul depăşirii concentraţiei maxime de oxigen pentru Spitalul Clinic Colentina. Astfel, peste 13,8 milioane de lei sunt propuşi a fi alocaţi pentru realizarea unui sistem de alarmare la incendii şi pentru detectarea depăşirii concentraţiilor de oxigen în spaţiile în care funcţionează acest spital.
Bloc operator şi secţie de terapie intensivă la Clinica de ortopedie de la Spitalul Colentina
- În plus, tot pentru Spitalul Clinic Colentina se propune, printr-un alt proiect de hotărâre, alocarea a 41.211.484 lei cu TVA pentru realizarea unui bloc operator şi a unei secţii de terapie intensivă la Clinica de ortopedie a unităţii sanitare care funcţionează în Pavilionul G, amplasat pe Şoseaua Ştefan cel Mare. Blocul operator va avea trei săli de operaţie, iar secţia ATI va putea trata opt pacienţi simultan.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.