Primăria Capitalei va cheltui peste 2,3 milioane de lei pentru organizarea unor evenimente de Zilele Bucureştiului, cu concerte pe o scenă plutitoare pe Dâmboviţa, şi pentru deplasarea unei flotile de bărci care să reprezinte regiunile istorice ale României din ţara noastră până în Londa, la Festivalul Tamisei.
Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 41 de voturi „pentru”, şase abţineri şi două voturi „împotrivă”.
Consilierul general USR Raluca Teodor a spus că practic, acest proiect conţine două proiecte separate şi aşa ar trebui tratate. Consilierul a subliniat că Executivul este cel care ar trebui să se implece pentru finanţarea deplasării flotilei la Londra.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Sunt două proiecte, iar legătura dintre ele este forţată. Ar trebui să se implice Guvernul în proiectul cu expoziţia itnernaţională, nu Primăria Capitalei. Vom vota acest proiect, dar aşteptăm cu foarte mare interes costul scenei plutitoare pe Dâmboviţa pentru a justifica suma aceea pentru trei zile de eveniment”, a declarat Raluca Teodor.
Proiectul Regata Marii Uniri – Flotila România Centenar 2018 se va derula în colaborare cu Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 şi cu Institutul Cultural Român Londra, la propunerea Asociaţiei.
"În contextul sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire, în egală măsură, Proiectul Regata Marii Uniri – Flotila România Centenar 2018 îşi propune ca scop principal promovarea turismului cultural cu impact asupra publicului din Bucureşti, prin manifestările organizate pe râul Dâmboviţa în cadrul manifestărilor dedicate Zilelor Bucureştiului. Prin intermediul unor astfel de evenimente cu impact public semnificativ se vor oferi publicului informaţii cultural-turistice privind Bucureştiul şi România. Ambarcaţiunile vor constitui puctul de atracţie atât pe apă, în timpul paradelor, cât şi pe uscat, în cadrul expoziţiilor cu caracter cultural amenajate în timpul evenimentelor”, se arată în proiectul de hotărâre.
Conform documentului, proiectul se va desfăşura pe trei structuri: lansarea flotilei, participarea la Festivalul Tamisei la Londra şi evenimentul Zilele Bucureştiului, care va consta în diverse concerte şi spectacole.
Astfel, va fi lansată pe Dunăre o flotilă formată din ambarcaţiuni care să reprezinte fiecare regiune istorică a României: Ţara Românească, "ambarcaţiunea cea mai spectaculoasă”, cu "catarg ce va fi desfăcut în format expoziţie", Moldova şi Transilvania şi cea de-a treia ambarcaţiune va reprezenta Dobrogea, Basarabia şi Bucovina.
Flotila va parcurge drumul pe apă până la Londra, în zona Richmond şi va debarca în dreptul Teatrului Naţional din Londra, echipajele urmând apoi să participe la spectacolul dedicat României din Parcul Bernie Spain Gardens, unde vor fi amenajate standuri regionale, expoziţii tematice, istorice, turistice, ateliere de meşteşuguri româneşti, iar pe scena amplasată în zonă vor avea loc spectacole pop şi de muzică populară cu artişti români. Tot în cadrul evenimentului va fi şi o prezentare a Bucureştiului şi clipuri de promovare a obiectivelor turistice de aici. Flotila va participa ulterior la cursa Tamisei „The Great River Race” din 8 septembrie.
De asemenea, în cadrul evenimentului dedicat Zilelor Bucureştiului - programate să se desfăşoare "în cursul lunii septembrie" - vor avea loc concerte timp de trei seri pe o scenă plutitoare amplasată pe râul Dâmboviţa, în faţa Bibliotecii Naţionale şi va fi inclusă şi o paradă de "ambarcaţiuni tradiţional româneşti", intitulate "Flotila Centenar”, la care se adaugă şi un spectacol de lumini şi o proiecţie a unui film special dedicat Centenarului Marii Uniri.
În ceea ce priveşte costurile, Primăria Capitalei va aloca peste 2,3 milioane de lei, dintre care aproape 788.000 de lei pentru participarea la Festivalul Tamisei de la Londra (aproape jumătate de sumă costând doar bărcile) şi peste 1,5 milioane de lei pentru Zilele Bucureştiului.
Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, cea care a şi propus colaborarea pentru proiect, va asigura managementul şi implementarea tehnică a acestuia, suportând unele cheltuieli de aproximativ 70.000 de lei, transportul, diurna şi cazarea echipei care va pleca cu bărcile pe traseul Tulcea – Bucureşti – Londra. La rândul rău, Institutul Cutural Român va contribui cu 115.000 lei pentru desfăşurarea activităţilor dedicate Centenarului la Londra, în parcul Bernie Spain Gardens, respectiv amplasarea scenei, asigurarea echipamentelor audio şi video, amenajarea standurilor expoziţionale şi asigurarea deplasării unor artişti români şi cazarea şi onorariile lor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.