Învătoarea Consuela Colţan, de la şcoala nr 280 din Sectorul 5, îşi poartă în fiecare an elevii în vremurile în care trăia Mihai Eminescu, iar de Ziua Culturii Naţionale le oferă un ceai cald, o turtă dulce aromată, multă dragoste de poezie şi de Eminescu, dar şi experienţe inedite, cum ar fi scrierea cu tocul improvizat dintr-o pană, pe o hârtie ”învechită” chiar de ei, cu ajutorul unui plic de ceai negru. Proiectul ”Ceainăria Mihai Eminescu” l-a lansat în 2019 şi în fiecare an vine cu noi experienţe pentru copiii prin ciclul primar. ”Pentru noi, această zi de 15 ianuarie are ceva magic, liniştitor şi răscolitor, în acelaşi timp”, a declarat pentru News.ro învăţătoarea. Şi nu se opreşte aici, elevii săi urmând să sărbătorească într-un mod interesant şi special şi alte momente importante, precum Ziua Unirii Principatelor Române, Ziua Internaţională a Cititului Impreună, Ziua Mamei, Sânzienele, Ziua Spaţiului Cosmic, Ziua Persoanelor Vârstnice, Ziua României.
”În aceste vremuri tulburi, în care patriotismul este considerat a fi desuet, profesorii dedicaţi continuă să le vorbească elevilor despre valorile şi tradiţiile ţării, despre rădăcinile lor şi despre patrimoniul nostru cultural. Este important să facem acest lucru, căci doar astfel le oferim copiilor un sentiment de apartenenţă, de respect, de loialitate şi de responsabilitate. De asemenea, avem datoria morală, ca dascăli şi ca părinţi, de a-l păstra "viu" pe Eminescu în inimile noastre şi ale copiilor noştri”, a declarat Consuela Colţan pentru News.ro.
Învăţătoarea afirmă că, deşi lucrează cu elevi foarte mici, organizează şi realizează mereu activităţi prin care dezvoltă simţul civic, iubirea faţă de ţară şi, nu în ultimul rând, pasiunea pentru lectură, iar o astfel de activitate este ”Ceainăria Mihai Eminescu”, care şi-a deschis porţile în anul 2019, în preajma zilei de 15 ianuarie.
”De atunci, an de an, îi primeşte cu emoţie pe copii, oferindu-le un ceai cald, o turtă dulce aromată, multă dragoste de poezie şi de Eminescu, dar şi experienţe inedite, cum ar fi scrierea cu tocul improvizat dintr-o pană, pe o hârtie ”învechită” chiar de ei, cu ajutorul unui… plic de ceai negru, spune învăţătoarea.
Ea povesteşte că accesul în ceainărie este condiţionat de purtarea unei ii şi de prezenţa unui volum de poezii de Mihai Eminescu.
”Bineînţeles că şi eu port costum popular, căci iubesc enorm portul ţărănesc şi tradiţiile noastre şi încerc să le insuflu şi copiilor mei această dragoste pentru tot ceea ce este autentic românesc. Purtăm des ie la şcoală, cântăm imnul României şi citim legende despre eroii noştri. Pe de altă parte, nu aveam cum să îl celebrăm pe Eminescu, altfel decât în straie de sărbătoare, el fiind un simbol al identităţii noastre naţionale şi un mare patriot român”, spune Consuela Colţan.
Activităţile realizate de învăţătoarea Şcolii 280 în ceainărie sunt activităţi integrate, în care învăţarea formală se îmbină cu cea nonformală, având obiective clare, prin care se formează şi se dezvoltă copiilor competenţele-cheie, atât de necesare pe parcursul întregii vieţi.
”Recităm cu sufletul poeziile lui Eminescu, confecţionăm semne de carte, meşterim pene colorate, ilustrăm într-un mod cât mai original versurile preferate, compunem scrisori şi i le trimitem peste timp şi spaţiu, mergem pe urmele copilăriei lui şi aflăm lucruri mai puţin ştiute despre viaţa marelui poet român, rezolvăm puzzle şi rebus, creăm cvintete despre Mihai Eminescu şi ne jucăm un fel de "Incognito" cu titluri de poezii eminesciene (copilul care poartă pe cap banda cu titlul poeziei trebuie să îl ghicească cu ajutorul mimei colegilor). Pentru noi, această zi de 15 ianuarie are ceva magic, liniştitor şi răscolitor, în acelaşi timp”, spune Colţan.
Din 2019, de la lansarea acestui proiect pentru Ziua Culturii Naţionale, în funcţie de contextul social şi de restricţiile pandemiei, locaţia ceainăriei clasei doamnei învăţătoare a diferit. Astfel, Mihai Eminescu a fost sărbătorit fie în ceainăria din sala de clasă, în ceainăria-online sau chiar într-o ceainărie adevărată.
”Această ultimă experienţă a fost copleşitoare, căci a avut loc în SanTea Fitoceainărie, aparţinând Asociaţiei Down Plus Bucureşti, un loc primitor şi cald, cu oameni speciali, care ni s-au lipit de suflet (în acest local, clienţii sunt serviţi de persoane cu sindromul Down). A fost o bucurie să îi cunoaştem pe tinerii care ne-au fost gazdă şi care ni s-au alăturat, recitând şi ei versuri eminesciene şi jucându-se ”Incognito” cu noi. Prin această experienţă, am dorit să îi determin pe copii să înţeleagă că Mihai Eminescu înseamnă cultură, genialitate, spirit românesc, dar şi... acceptare, toleranţă şi ajutor oferit din suflet!”, mărturiseşte Consuela Colţan.
Învăţătoarea afirmă că experienţele inedite de învăţare vor continua pe tot parcursul anului şcolar, în sala de clasă sau în natură, în muzee, ateliere sau în livadă, încurajând exprimarea liberă a copiilor, comunicarea, respectul reciproc, valorizând trecutul şi dezvoltând spiritul civic.
”Urmează să sărbătorim împreună Ziua Unirii Principatelor Române, Ziua Internaţională a Cititului Impreună, Ziua Mamei, Sânzienele, Ziua Spaţiului Cosmic, Ziua Persoanelor Vârstnice, Ziua României etc. Acestea sunt doar câteva dintre activităţile interactive, ludice, care fac învăţarea mai plăcută şi îi determină pe copii să vină cu drag la şcoală, exclamând la final: ”A fost cea mai frumoasă zi, doamna!”, mai spune învăţătoarea Consuela Colţan.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.