Întreprinderile sociale vor putea obţine, până la sfârşitul anului, atestatul prin care li se recunoaşte statutul de actor al economiei sociale şi care le dă posibilitatea să acceseze fonduri europene pentru dezvoltare, prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 (POCU), informează, joi, Ministerul Miuncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).
Până la sfârşitul acestui an, întreprinderile care activează în economia socială vor putea obţine, de la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, un atestat prin care li se recunoaşte statutul de actor al economiei sociale şi le oferă, în acelaşi timp, posibilitatea să acceseze fonduri europene pentru dezvoltare, prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 (POCU).
“Potenţialii beneficiari vor avea la dispoziţie linia de finanţare “SOLIDAR”, pregătită în acest sens de Ministerul Fondurilor Europene, singura condiţie pe care trebuie s-o îndeplinească cei interesaţi fiind aceea ca, pe lângă respectarea principiilor şi criteriilor din legea economiei sociale, atestatul de întreprindere socială să fie depus în etapa de contractare a proiectelor”, precizează MMFPSPV.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În prezent, peste 10.000 de entităţi juridic activează deja în economia socială şi ar putea solicita atestarea ca întreprindere socială.
MMFPSPV, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi agenţiile judeţene de ocupare pregătesc un sistem pentru obţinerea, în termen de maxim 30 de zile din momentul depunerii dosarului complet, a atestatului de întreprindere socială sau a certificatului de întreprindere socială de inserţie, acesta din urmă dând dreptul întreprinderilor sociale de a folosi marca socială.
Întreprinderile sociale pot fi societăţile cooperative de gradul I, cooperativele de credit, asociaţiile şi fundaţiile, casele de ajutor reciproc ale salariaţilor, casele de ajutor reciproc ale pensionarilor, societăţile agricole şi orice alte categorii de persoane juridice care respectă, cumulativ, conform actelor legale de înfiinţare şi organizare, definiţia şi principiile economiei sociale.
Întreprinderile sociale de inserţie pot fi întreprinderile sociale în care sunt angajate permanent, în proporţie de cel puţin 30%, persoane din grupuri vulnerabile, astfel încât timpul de lucru cumulat al acestor angajaţi să reprezinte cel puţin 30% din totalul timpului de lucru al tuturor angajaţilor. Încadrarea în categoria grupurilor vulnerabile poate fi dovedită cu ajutorul documentelor eliberate de autorităţile competente sau printr-o anchetă socială a serviciilor publice de asistenţă socială de la nivelul primăriilor, la cererea întreprinderii sociale de inserţie.
Ministerul mai precizează că a înfiinţat deja un compartiment dedicat economiei sociale şi o adresă unică de contact: intreprinderisociale@mmuncii.ro.
Ministerul Fondurilor Europene pregăteşte, în acelaşi timp, o linie de finanţare în valoare de 20 milioane de euro, fonduri nerambursabile, dedicată consolidării economiei sociale - "Solidar — Sprijin pentru consolidarea economiei sociale”.
Cei care doresc să beneficieze de aceste fonduri trebuie să aibă cel puţin un an de activitate, să respecte principiile şi criteriile din Legea economiei sociale şi, de asemenea, să obţină atestatul de întreprindere socială, document pe care-l vor depune în etapa de contractare.
Proiectele vor fi depuse prin intermediul sistemului informatic My SMIS 2014, începând cu data publicării în Monitorul Oficial a ordinului de ministru privind aprobarea Ghidului Solicitantului.
SOLIDAR este o schemă de ajutor de minimis, elaborată în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020, pentru care sunt alocate fonduri totale de 111.473.462 euro. Suma va fi direcţionată către dezvoltarea şi înfiinţarea de întreprinderi sociale, prin acordarea de granturi şi împrumuturi sub forma unor instrumente financiare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.