Sorin Grindeanu spune că detestă ridicarea tensiunii publice şi face un apel la dialog, întrucât ”ridicarea tensiunii publice, indiferent de ce parte a baricadei eşti, nu e sănătoasă pentru România”. Fostul premier, desemnat recent preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a vorbit într-un interviu pentru News.ro despre obiectivele pentru anul următor la conducerea instituţiei, precum şi despre modificările avute în vedere la organigramă, dar şi despre cum a fost numit şef al acestei autorităţi chiar de către Guvernul care l-a înlocuit din funcţia de premier. El consideră totodată că rolul celor care conduc este ”de a aduce pace socială”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Reporter: Pentru că suntem la final de an şi aţi fost numit oarecum recent în funcţie, puteţi să ne vorbiţi despre obiectivele pentru 2018 la Autoritatea din Comunicaţii?
Sorin Grindeanu: Am fost ales de către Parlament, de către plenul reunit în această funcţie. În primul rând, cred că am reuşit, în mare parte, să stabilizez această instituţie, pentru că a trecut printr-o experienţă – zic eu - nu foarte fericită, în acest an şi, sigur, îmi doresc, apropo de anul 2018, dincolo de proiectele care nu au fost realizate în anul 2017, să reuşesc împreună cu echipa de aici, cu cei doi vicepreşedinţi şi cu toţi ceilalţi, să realizăm toate proiectele pe care ni le-am propus, astfel încât această autoritate de reglementare să îşi atingă ţinţele pe care şi le propune.
- Puteţi să ne enumeraţi câteva dintre aceste planuri, proiecte?
Sorin Grindeanu: Păi, pe termen scurt, chiar în aceste zile, sunt două lucruri extrem de importante pe care le discutăm. Pe de o parte, bugetul pentru anul 2018 (al ANCOM, n.r.), fiindcă îmi doresc să transmitem acest buget către Parlament, astfel încât să fie aprobat în luna decembrie, să intrăm în luna ianuarie cu un buget deja aprobat, să nu repetăm experienţele anilor trecuţi, când ANCOM a avut bugetul aprobat undeva prin martie, aprilie, ba chiar într-un an undeva în noiembrie şi-a aprobat bugetul pe anul în curs. Al doilea lucru extrem de important este că angajaţii împreună cu conducerea lucrează la o nouă organigramă care să fie în acord cu necesităţile acestei instituţii. Aici aş puncta faptul că îmi doresc ca partea de control, care e extrem de importantă la ANCOM, să fie mai bine reprezentată în noua organigramă. De asemenea, îmi doresc ca în teritoriu direcţiile regionale şi oficiile judeţene să fie mai bine reprezentate. Cam acestea ar fi chestiunile mari care se întâmplă acum în instituţie.
- Câţi angajaţi aveţi în prezent şi cum se va modifica organigrama? Dacă vorbiţi de partea de control, sunt multe instituţii în ţară care au nevoie de personal strict pe acest segment. Veţi suplimenta personalul, ce se va întâmpla?
Sorin Grindeanu: Nu aş vrea să spun eu, fiind în discuţie în acest moment cu angajaţii, inclusiv cu sindicatele, pentru că vreau ca lucrurile să fie cât se poate de transparente, să nu avem sau să repetăm experienţa de pe parcursul aceestui an şi nu aş vrea să dau linii directoare, în afara celor două: o mai bună reprezentare pe componenta de control şi mai mulţi oameni pe ceea ce înseamnă direcţii regionale, oficii judeţene. În acest moment sunt mai puţin de 650 de angajaţi în toată ţara. Instituţia se autofinanţează, adică nu vorbim de bani de la bugetul de stat. În funcţie de discuţiile care vor avea loc şi cu sindicatele şi cu direcţiile regionale, în funcţie de necesităţile pe care le vor transmite, vom calibra această nouă organigramă. Nu vreau să facem neapărat pe repede înainte, ci dacă e făcută, să fie una care să răspundă necesităţii.
- Referitor la situaţia pe care aţi găsit-o şi la organigramă, s-au rezolvat problemele?
Sorin Grindeanu: În prima zi, aşa cum ştiţi, am încetat toate detaşările. O situaţie foarte ciudată am întâlnit aici, cu peste 30 de persoane detaşate din mediul privat către instituţia aceasta. Nu neapărat că legea nu ar permite, ci legea spune că poţi să faci detaşări de acest tip în cazuri excepţionale. Am găsit detaşaţi de la asociaţii de caritate, de la firme de turism, de la societăţi sau SRL-uri care se ocupă cu mobila. Sunt lucruri asupra cărora nu aş vrea să insist, că nu ăsta-i scopul meu, ci pot să vă anunţ că am încetat din prima zi. Toate aceste detaşări îmi doresc să fie ocupate dar conform legii, cu concurs, transparent, astfel încât cei care vor promova aceste concursuri să intre pe uşa din faţă în această instituţie.
- Referitor tot la planuri, luaţi în calcul reducerea tarifelor la vreunul din sectoarele pe care ANCOM le reglementează?
Sorin Grindeanu: Da! Şi am şi avut în aceste săptămâni întâlniri cu operatorii. De altfel, avem o notificare din partea Comisiei Europene, ca România, la tarifele de terminare, să ia o decizie de scădere a acestor tarife. Sigur, aceste lucruri trebuie să fie făcute, la fel, conform legii: consultare publică, toţi paşii. E important să subliniem că am avut discuţii cu toţi operatorii din România, le-am transmis aceste lucruri, nu o să avem probleme. Până la sfârşitul anului o să transmitem spre dezbatere publică decizia noastră de a scădea aceste tarife, astfel încât, parcurgând toţii paşi daţi de lege, să ajungem în primăvara anului viitor să le scădem undeva la 12-13%. Eu îmi doresc ca această scădere să se vadă în factura pe care o plăteşte fiecare utilizator. Acesta este scopul final. Tariful de terminare este acum 0,96 eurocenţi pe minut şi o să îl scădem la 0,84-0,85 eurocenţi pe minut.
- Doar la telefonia mobilă?
Sorin Grindeanu: Şi la telefonia fixă, avem de asemenea, o notificare, dar, de asemenea, pe aceeaşi procedură vom face această consultare publică, tot ceea vă spuneam. E valabil şi, şi.
- Deci putem spune că din primăvară ar putea scădea facturile plătite.
Sorin Grindeanu: Chiar da.
- Sunteţi preşedintele unei instituţii care reglementează o piaţă de aproape 4 miliarde de euro. Care credeţi că ar fi cele mai mari provocări în această industrie?
Sorin Grindeanu: Mai bine, 5 miliarde euro, poate şi mai bine. Pentru că e o piaţă extrem de dinamică şi lucrul ăsta nu face decât să mă bucure şi evoluează această piaţă. Există un mediu concurenţial foarte bun în acest moment în România pe această piaţă. De altfel, competitivitatea se vede, dacă vorbim de telefonie fixă, de ce înseamnă trasfer de date, se vede şi la preţuri. Noi practicăm, comparativ cu majoritatea ţărilor din UE, tarifele - fie că vorbim de voce, fie că vorbim de date - sunt unele din cele mai scăzute. Acestea sunt lucruri foarte, foarte bune. Eu aş vedea, dacă vorbim în mare nu doar de această instituţie, ci de ce înseamnă comunicaţii în România, eu cred că pe anii viitori, pentru că e o ţintă care nu poate fi atinsă pe parcursul unui an, trebuie să vorbim de ce înseamnă extinderea reţelelor de bandă largă, adică internet de mare viteză şi toate aceste facilităţi care trebuie să ajungă la cât mai multe gospodării. Aici nu e neapărat rolul ANCOM, ca reglementator, dar putem să ajutăm la facilitarea acestor lucruri. Şi v-aş da un exemplu: Avem Legea infrastructurii aprobată din 2014, dar normele de aplicare ale acestei legi nu sunt nici acum aprobate.
- De ce?
Sorin Grindeanu: Pentru că au fost tot felul de discuţii între Ministerul Dezvoltării, Ministerul Comunicaţiilor, ANCOM şi toţi ceilalţi care răspund. Am avut discuţii cu vicepremierul Paul Stănescu, cu cei de la Ministerul Comunicaţiilor, astfel încât să demarăm acest proces extrem de important. E important pentru că aceste norme vor facilita şi vor uşura extinderea reţelelor de care vă aminteam. Acestea sunt lucruri extrem de importante pentru noi, Agenda Digitală e o ţintă pe care trebuie să o atingem. ANCOM, ca reglementator, va fi un partener al celorlalte instituţii care va încerca să catalizeze acest proces, ca să ne atingem ţinta.
- ANCOM este instituţia care va face normele sau împreună cu ministerul?
Sorin Grindeanu: Împreună cu cele două ministere, grup de lucru. Noi putem să facem studii, pe care să le plătim, să ajutăm la definitivarea acestor norme care, iată, de trei ani nu sunt gata.
- Şi anul viitor speraţi să fie gata?
Sorin Grindeanu: În mod sigur. Lucrurile au demarat, sunt convins că vom reuşi să le şi aprobăm.
- În anii trecuţi, din ce am observat la alte instituţii care se ocupă cu controlul pieţelor, companiile din sectorul de comunicaţii sunt între cele mai amendate. Mă uitam la ANPC şi la Consiliul Concurenţei. Care sunt, în opinia dumneavoastră, cele mai grave nereguli care există în acest sector şi cele mai des întâlnite?
Sorin Grindeanu: În primul rând, le-am mai cerut colegilor mei, vorbind de buget, că în aceste zile lucrăm la bugetul pe 2018, să se vadă foarte clară o componentă: cea de informare. Eu cred că ANCOM, în toţi aceşti ani, şi-a ţinut un „low profile”. Deşi avem atribuţiuni în ceea ce înseamnă controlul, dincolo de reglementare şi administrare a pieţei. Lumea nu ştie foarte multe despre ANCOM, ceea ce e vina noastră, nu e vina altcuiva. Şi nu ştie nimeni atribuţiunile sau ajutorul pe care ANCOM poate să îl dea din acest punct de vedere. Am văzut o statistică zilele trecute, prezentată de colegii mei, că de la începutul anului au fost undeva în jur de 3.000 de plângeri către ANCOM, incluzând şi serviciile poştale. Mie mi se pare un număr foarte, foarte mic. Asta arată că lumea nu ştie foarte multe lucruri despre ANCOM şi nu ştie că poate să se adreseze şi ANCOM-ului pentru rezolvarea diverselor probleme care le apar, fie că vorbim de servicii poştale, fie că vorbim de telefonie fixă sau mobilă. Dacă discutăm de telefonie mobilă, să ştiţi că în România în acest moment, fie că vorbim de cartele sau de abonamente, avem 22,5 milioane de utilizatori, adică dacă includem şi bebeluşii, e undeva în jur de 113% numărul de utilizatori faţă de populaţia României. Dacă luăm numărul de plângeri, e un procent extrem de mic, acele 3.000, care se referă şi la serviciile poştale, nu doar la telefonie mobilă. Asta nu înseamnă că nu sunt probleme. Avem. Săptămânal sunt întâlniri cu utilizatorii, astfel încât toate cazurile care apar, împreună cu ei prin dialog, să le rezolvăm în conformitate cu prevederile legale. Sunt lucruri extrem de importante, au fost cazuri pe care şi noi le-am amendat. Sunt cazuri în care nu se respectă anumite directive europene, cum ar fi cele legate de roaming like home şi pe care eu cred că le-am rezolvat. Săptămâna trecută, miercuri, s-au retras de pe piaţă vreo zece oferte ale operatorilor care nu erau conforme cu aceste principii. Toate lucrurile le-am făcut în dialog cu toată lumea şi să nu bulversăm piaţa. Pentru că dincolo de binele utilizatorilor, care e principala noastră sarcină, o altă sarcină este aceea de a asigura această piaţă competitivă în România. Şi trebuie să fim foarte atenţi la acest echilibru.
- Pregătiţi controale sau nu se pot spune înainte?
Sorin Grindeanu: Nu neapărat avem ţintă. Eu mi-aş dori să nu avem treabă pe acest domeniu, iar toată lumea să-şi facă treaba.
- Rămânem la funcţia dumnevoastră. Aţi fost numit la conducerea ANCOM la propunerea unui partid care practic a schimbat Guvernul pe care l-aţi condus dumneavoastră. Aveţi resentimente legat de acest lucru?
Sorin Grindeanu: Eu am fost numit la propunerea Guvernului. Guvernul a trimis propunerea cu mine către Parlament. Asta-i procedura. Înţeleg sensul întrebării. Au fost mai multe ingrediente, în sensul că, pe de o parte, aici lucrurile nu mergeau exact cum trebuie. Şi vă rog să vă aduceţi aminte, reprezentanţii opoziţiei din Parlament au indicat de nenumărate ori problemele care sunt la ANCOM, s-a dorit îndreptarea lor, şi care ţinea de fostul management de aici. Pe de altă parte, meseria pe care o am, sunt absolvent, este aceasta, cei de la Guvern şi cei de la Parlament m-au întrebat, au avut loc discuţii undeva la începutul acestei toamne, fiind totuşi unul din oamenii care se pricep la acest domeniu, am fost şi ministru al Comunicaţiilor, cum pot fi îndreptate lucrurile la ANCOM şi ce trebuie a fi făcut, pentru că o luau un pic razna aici. Şi era păcat, o instituţie care chiar funcţionează foarte bine. Şi atunci a apărut propunerea din partea Guvernului, urmare a demisiei fostului preşedinte, de a veni aici. Repet, asta nu înseamnă chestiuni politice, prin statut, nu ai voie să faci politică (ca preşedinte al ANCOM, n.r.), iar în al doilea rând, e domeniul şi specialitatea pe care am terminat-o, în asta mi-am luat licenţa. Ştiu foarte multe lucruri legate de această piaţă, dacă vreţi, şi ca fost ministru al Comunicaţiilor. Despre asta este vorba, nu e vorba de nimic altceva.
- PSD vrea să organizeze sâmbătă un miting împotriva statului paralel. Cu toate acestea, sunt voci în partid care nu agreează această idee. Consideraţi util un astfel de miting? Veţi merge la el?
Sorin Grindeanu: Eu sunt plecat din ţară. Chiar plec, avem consiliul BEREC la Copenhaga (Body of European Regulators for Electronic Communications, n.r.), mâine (miercuri, 6 decembrie, n.r.) plec din ţară. E primul consiliu european pe domeniul nostru la care particip. E absolut normal să merg acolo. Despre chestiunile politice, eu nu vreau să intru în ceea ce văd, de fapt. Nu e rostul meu ca preşedinte ANCOM să comentez, nici ce e la PSD, nici ce e la PNL, USR, UDMR sau alt grup al minorităţilor pe care îl iubesc foarte mult.
- Referitor la Târgul de Crăciun, pe care Primăria vroia să îl organizeze în Piaţa Victoriei, actualul premier a spus că nu e o idee tocmai fericită. Dacă aţi fi fost premier, ce poziţie aţi fi adoptat?
Sorin Grindeanu: Nu aş vrea să fac speculaţii. Am văzut toate aceste discuţii. E clar că problema de legalitate stă de partea primarului general. Primăria e cea care hotărâşte unde se poate întâmpla un eveniment, unde nu – şi acum vorbesc şi ca fost reprezentant al administraţiei locale, am fost şi viceprimar şi preşedinte de consiliu judeţean la Timiş – e atributul primăriei de a hotărî. Mai mult, chestiuni de nuanţă. Am văzut şi anumite discuţii în aceste zile. Ceea ce vreau să vă spun, în schimb, şi ceea ce detest: este ridicarea acestei tensiuni publice. E prea mare falia dintre pro şi contra, indiferent de ce înseamnă pro sau contra. Dar ăsta nu-i un lucru sănătos pentru ţara noastră, indiferent dacă eşti pro sau contra. Toate aceste clivaje, toată această împărţire a societăţii nu e sănătoasă. Iar aici e rolul celor care conduc, de a aduce pace socială, fie că vorbim de primar, fie că vorbim de Guvern, fie că vorbim de preşedinte, fie că vorbim de cei care au fost aleşi de cei care au avut diverse funcţii. Nu e rolul lor, al parlamentarilor, al tuturor, de a adânci aceste divizări din societate. Am văzut inclusiv acele violenţe, le detest, aşa cum vă spuneam, şi cred că fiecare din cei care au o responsabilitate, de la consilieri locali, municipali, până la preşedintele României, trebuie să contribuie la apropiere, nu la adâncirea acestor clivaje din societate.
- Când eraţi prim-ministru şi au avut loc proteste în Piaţa Victoriei...
Sorin Grindeanu: Şi chiar au fost...
- Aţi apreciat atunci inventivitatea manifestanţilor. Cum vi se par protestele de acum prin comparaţie cu cele de atunci? Le consideraţi justificate? Şi ce credeţi că ar putea determina întreruperea lor?
Sorin Grindeanu: Vă spuneam ce mi-aş dori: ca lumea să discute, să dialogheze. Eu am fost în toate aceste luni în Timişoara şi unde au fost proteste şi în aceste săptămâni, cum au fost şi în Bucureşti şi în alte oraşe. E dreptul oamenilor de a protesta, de a-şi spune părerile pro şi contra. Asta-i democraţia, până la urmă. Eu făceam un apel mai devreme la dialog, pentru că toată această ridicare de tensiune publică, indiferent de care parte a baricadei eşti, nu e sănătoasă pentru România, până la urmă.
- La sfârşitul săptămânii au apărut tensiuni în PSD, schimburi de replici care au generat speculaţii legate de o posibilă debarcare a premierului Mihai Tudose şi au provocat şi comparaţii cu situaţia care a precedat plecarea dumneavoastră de la Guvern. Vi se par legitime aceste opinii?
Sorin Grindeanu: Am văzut şi să ştiţi că am şi primit foarte multe telefoane de la cunoscuţi, de la prieteni care îmi spuneau: ”Măi, parcă am mai văzut filmul ăsta în urmă cu câteva luni”. Eu îmi doresc să nu se întâmple lucrul ăsta şi sunt convins că lucrurile nu vor sta aşa. Îmi doresc ca în România să existe stabilitate, ceea ce există în acest moment. Îmi doresc ca guvernul condus de oricine ar fi condus, în acest caz de Mihai Tudose, să facă lucrurile pe care s-a angajat că vrea să le facă. Şi asta înseamnă bine pentru toată lumea, indiferent dacă această majoritate a fost votată de cineva sau nu. Nu aş face comparaţii, nu cred că sunt comparabile situaţiile şi, vă spun sincer, nici nu îmi doresc să fie.
- Deci eu deduc de aici că l-aţi susţine pe Mihai Tudose...
Sorin Grindeanu: Vă rog să mă înţelegeţi foarte bine postura în care sunt şi nici nu vreau să intru în discuţii care ţin de politică, cu atât mai mult că în spate am acea experienţă. Vă rog să îmi înţelegeţi punctul de vedere. Eu, ceea ce îmi doresc este ca instituţia pe care o conduc acum să fie cât se poate de puternică, să îşi facă treaba de reglementator în piaţa comunicaţiilor, în dialog cu Parlamentul, cu preşedinţia, cu Guvernul, pentru că numai aşa se pot rezolva lucrurile.
- Astăzi este ziua dumneavoastră: ce cadouri aţi primit şi ce anume v-aţi dori?
Sorin Grindeanu: Păi e la începutul zilei. Am primit urări foarte multe, telefoane. Pe mine, să ştiţi că acestea mă bucură cel mai mult, pentru că, iată, indiferent de postura în care te afli, fost prim-ministru, preşedinte de consiliu judeţean, sunt oameni care m-au sunat şi când nu am avut funcţii de demnitate publică şi acesta e cel mai frumos cadou, faptul că prietenii, cunoscuţii îşi aduc aminte că e ziua ta şi ţin să te felicite. E cea mai mare bucurie pe care pot să o am.
- Vă doriţi ceva anume?
Sorin Grindeanu: V-am spus ce îmi doresc: îmi doresc ca toată această tensiune care pluteşte în aer, cu tabere pro şi contra, să dispară. Şi îmi doresc ca dialogul să fie cel care primează. Eu cred că asta îşi doreşte orice om care vrea binele ţării sale, până la urmă. E important să nu urâm doar de dragul de a urî, să nu fim contra doar de dragul de a fi contra. Repet: fiecare, pe ce parte a baricadei se află şi de a încerca să găsim binele şi pe partea cealaltă, de a încerca să facem acest dialog, care e absolut necesar în societatea noastră, cel puţin în aceste zile, săptămâni, luni.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.