Părinţii care refuză vaccinarea şi consilierea nu îşi vor putea înscrie copiii în colectivitate, dar vor putea găsi alternative educaţionale, afirmă ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, într-un interviu acordat News.ro. "Dacă un părinte refuză vaccinarea, are posibilitatea să acceseze alte variante de educaţie şcolară colectivă", susţine Bodog, care spune că s-a consultat şi cu specialişti în educaţie şi că nu există o problemă de acces la şcoală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Florian Bodog vorbeşte în interviul acordat News.ro despre sancţiunile prevăzute în proiectul legii vaccinării, spunând că pot fi sancţionaţi atât părinţii care refuză să îşi vaccineze copilul, cât şi autorităţile, inclusiv ministrul Sănătăţii, pentru lipsa de decizie. El vorbeşte şi despre implicarea direcţiilor de sănătate publică în campania al cărei scop este de a-i convinge pe părinţi să îşi imunizeze copiii şi despre efectele deciziei de a înlocui şefii direcţiilor de sănătate din cinci judeţe. 

Ministrul spune, referindu-se la prevederea potrivit căreia părinţii care refuză vaccinarea şi consilierea nu îşi pot înscrie copiii în colectivitate, că a discutat cu ministrul Educaţiei şi cu specialişti în educaţie şi că există şi posibilităţi alternative de învăţământ la care aceşti părinţi pot recurge în cazul în care îşi asumă faptul că refuză imunizarea copilului. "Poate vor fi instituţii private care vor accepta aceşti copii", a afirmat Bodog.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Ministrul Sănătăţii vorbeşte şi despre corupţia din spitale, despre "tunurile" prin achiziţii directe, susţinând că vor fi luate măsuri care vor impune achiziţii centralizate, precum şi despre birocraţia din sistem şi "tonele" de hârtii cerute pacienţilor.

În interviul pentru News.ro, ministrul Sănătăţii se referă şi la informaţiile apărute în spaţiul public în ultima perioadă privind remanierea sa şi susţine că acestea au fost lansate pentru că "au fost deranjate anumite interese".

 

Redăm integral interviul acordat de ministrul Sănătăţii, Florian Bodog:

 

Reporter: Pentru prima dată, prin proiectul legii vaccinării părinţii pot fi sancţionţi dacă nu se prezintă cu copilul la vaccinarea obligatorie?

Ministrul Florian Bodog: Există sancţiuni pentru părinţii care nu se prezintă la medic sau pentru părinţii care refuză să fie informaţi cu privire la vaccinare. Pentru aceştia există sancţiuni, amenzi. Acum, proiectul este pentru a doua oară pe circuit interministerial, pentru a fi avizat şi în funcţie de observaţiile care se vor face vom revedea proiectul.

Rep.: Aşadar când va fi gata forma finală a proiectului, când va fi pusă legea în aplicare?

Ministrul Florian Bodog: Forma finală va fi doar după ce vor fi date şi avizele interministeriale, cu care vom intra în  Guvern şi apoi proiectul va merge în Parlament. Legea va deveni aplicabilă cât mai reprede posibil, cred ca va fi aprobtă  în Parlament până la sfârşitul acestui an. Noi, în paralel, vom lucra şi la Normele de aplicare, care vor fi puse în transparenţă decizională. Nu s-a cerut aprobarea pe acest proiect prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, dar cred că în Parlament va trece repede, pentru că au fost ample dezbateri pe acest subiect. Premierul mi-a cerut ca tot ceea ce este în spatele acestei legi să meargă în paralel cu aprobarea ei în Parlament. Vom avea toate mecanismele cu care să acţionăm ca legea să fie eficientă. Nu vreau să facem achiziţie de vaccin pe procedură de urgenţă.

Rep.: Revin - apare, pentru prima dată, în acest  proiect, obligativitatea vaccinării cu vaccinul din programul obligatoriu. Atfel, copiii, respectiv elevii, nu vor putea fi înscrişi într-o unitate de învăţământ, dar învăţământul este obligatoriu. Cum se împacă aceste două prevederi?

Ministrul Florian Bodog: Da, este obligatoriu, dar am discutat şi cu ministrul Educaţiei şi cu specialişiti în educaţie şi există şi posibilităţi alternative de învăţământ pe care părinţii şi le pot asuma în cazul în care îşi asumă că refuză vaccinarea. Repet, părintele are posibilitatea de a refuza vaccinarea, are posibilitatea să scrie acest lucru şi să îşi asume responsabilitatea pentru actul de a refuza vaccinarea. Orice i se întâmplă copilului sau cuiva din comunitate, părintele şi-a asumat această responsabilitate.

Rep: Deci, părintele care refuză vaccinarea îşi caută un sistem de educaţie alternativ.

Ministrul Florian Bodog: Nu cred că este o problemă de acces la educaţie, poate vor fi instituţii private care vor accepta aceşti copii. Eu mă pun în situaţia unui părinte. Sunt foarte mulţi care îmi scriu. Sigur, şi pro, şi contra. Dar, şi mai mulţi îmi spun "de ce expuneţi copiii noştri la contactul cu copiii nevaccinaţi?" Eu nu expun. Eu am scris în această lege, am discutat şi cu ministrul Educaţiei - accesul în serviciile publice de învăţământ va fi condiţionat fie de un calendar de recuperare a vaccinării, fie de prezentarea avizului epidemiologic cu privire la respectarea calendarului de imunizare obligatoriu. În lege spunem că, pentru a participa la o formă de şcolarizare de tip colectivitate, fiecare copil trebuie să prezinte dovada că este sănătos, şi că este vaccinat. Mi se pare absolut normal. Dacă un părinte refuză vaccinarea, are posibilitatea să acceseze variante de educaţie şcolară colectivă.

Rep.: Aşadar, câte vaccinuri obligatorii vor fi?

Ministrul Florian Bodog: Vor fi şapte vaccinuri obligatorii - cinci dintre ele care se fac la vârste mici, unul la şase ani şi unul la 14 ani. În cadrul Programului Naţional de Vaccinare se utilizează şapte vaccinuri: hepatitic B (administrarea la 48-72 de ore de la naştere), pneumococic conjugat, un vaccin nou introdus (la vârsta de 2,4 şi 11 luni), BCG (se administrază la naştere), hexavalant (se administrează în trei doze la 2, 4 şi11 luni), tetravalent (la şase ani), ROR (se administrează la 1 an şi la 5 ani), şi dTPa - diftero-tetanic-pertussis acelular (se administrează la 14 ani).

Rep.: Care este cea mai importantă reglementare din acest proiect al Legii vaccinării?

Ministrul Florian Bodog: Proiectul este foarte important de la un capăt la celălalt, odată că ne permite, în paralel cu decizia pe care am luat-o împreună cu ministrul Finanţelor, să avem bugete multianaunale şi acum la rectificarea bugetară ni se vor aloca credite de angajament multianunale doar pentru programul de vaccin, în aşa fel încât să putem derula achiziţiile în avans. Pe lângă aceste bugete multianunale, noi vom putea, prin legea vaccinării, să achiziţionăm stocuri tampon, adică o cantitate de vaccin pentru şase luni, care să constituie un stoc pentru cazurile în care apar probleme de producţie. Bugetul multianunal se creionează prin credite de angajament pentru patru ani. Banii pentru vaccinuri se angajează din acest an, banii pentru stocuri de rezervă intră în vigoare cu 1 ianuarie 2018. Va fi un consens politic pe această lege. Acum, revin eu - să ştiţi că există sacţiuni nu numai pentru părinţi, ci pentru toţi cei responsabili, inclusiv pentru ministru.

Rep.: Dacă nu a avut grijă să fie stocuri, ministrul poate fi sancţionat?

Ministrul Florian Bodog: Da, poate fi sancţionat ministrul pentru lipsa de decizie. Eu trebuie să îmi asum dacă unul dintre directori nu şi-a făcut treaba. Directorii din minister, toţi care lucrează în acest domeniu, pot fi sancţionaţi

Rep: Dacă vor fi o mie de părinţi care refuză vaccinarea?

Ministrul Florian Bodog: Va trebui să îi convingem. Aceasta va fi menirea grupelor de consiliere. Unii părinţi refuză numai pentru că aşa au citit pe internet, pe anumite grupuri, sau au auzit de la un vecin. Campaniile de informare vor duce la creşterea ratei de vaccinare, vor reduce procentrul de refuzuri.

Rep.: Cum comentaţi faptul că există şi medici care refuză vaccinarea, care îi ameninţă pe părinţi că îi vor scoate copilul din listă dacă refuză imunizarea sau care nu vor să consemneze că după vaccinare copilul a avut reacţii adverse?

Ministrul Florian BodogPot să admit că medicii de familie nu au timp suficient să facă educaţie, dar nu pot să admit că medicul face represalii, că ameninţă părinţii. Cred că sunt cazuri izolate. Da, medicul trebuie să facă şi ceva educaţie medicală, dar vor fi grupuri care vor ajuta părinţii, îi vor consilia. Nu trebuie să uităm că unele boli prevenibile prin vaccinare au făcut mai multe victime decât războaiele. Să nu uităm asta. Iar reacţiile adverse trebuie să fie anunţate la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. 

Rep.: După mediatizarea cazului Magdei Vasiliu, premierul v-a cerut să veniţi cu un proiect pentru reducerea birocraţiei. În ce stadiu este acest proiect?

Ministrul Florian Bodog: Eu trebuie să prezint un plan cu privire la reducerea birocraţiei. Am cerut deja preşedintelui CNAS să facă o informare în acest sens. Noi avem în dezbatere noua lege a sănătăţii, care va cuprinde şi acest lucru. Practic, această birocraţie cu privire la elaborarea concediilor medicale ţine de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), de contractul-cadru cu Casa. Îmi doresc să avem un contract-cadru suplu cu CNAS, dar care să nu permită abuzuri. Am avut o perioadă în care se dădeau concedii medicale pe bandă. Cred că a fost o problemă de comunicare între colega dumneavoastră (Magda Vasiliu - n.r.) şi medic. Pentru că eu, după ce am auzit despre acest caz, l-am sunat pe profesorul Ritli Ladislau, care a fost şi ministru şi care este hematolog şi onco-pediatru. El, fiind lângă graniţă, mi-a spus că se confruntă frecvent cu astfel de cazuri. A spus "da, recunoaştem tot ceea ce se face afară". Cred că există teama de a nu greşi, de a ne acoperi de hârtii. Noul contract-cadru cu CNAS trebuie să fie suplu, cu norme extrem de clare. Acum, spune că un copil cu afecţiuni oncologice poate fi cu părintele într-o procedură de handicap. Nu este reglementat în mod expres cum se procedează în cazul unui copil care face tratament în străinătate. Vrem să explicăm foarte clar, fără ca părintele să facă tone de documente. Profesorul Ritli recunoaşte fără tăgadă diagnosticul pus de colegul lui din Uniunea Europeană. Trăim în UE, putem lua în considerare actele din alte ţări. În aceste două săptămâni, preşedintele CNAS va veni cu o propunere pe acest subiect.

Rep.: Birocraţia este resimţită în tot sistemul, dar mai acut în sănătate.

Ministrul Florian Bodog: Birocraţia este peste tot, dar când ai o problemă de sănătate, ai o hipersensibilitate. Când te aleargă la Finanţe de câteva ori nu te revolţi aşa tare, dar când ai o problemă de sănătate este mult mai grav. Unul dintre criteriile de evaluare a medicilor va fi şi acesta al plimbării pacientului.

Rep.: Criza medicamentelor continuă.

Ministrul Florian Bodog: Pentru medicamentele fără alternativă ne-am implicat şi le-am adus. Discuţia cu dispariţia medicamentelor de pe piaţă se leagă de taxa clawback. Teama lor (producători/distribuitori de medicamente - n.r.) era că taxa va sări de 20 la sută. Eu am informaţii că nu va sări. Însă, avem în atenţie să găsim soluţii pentru a face un calcul cât mai corect. Ministerul de Finanţe face evaluări în acest sens, pentru că bugetul a fost construit pe anumite previziuni. Nu vrem ca medicamentele să dispară de pe piaţă.

Rep.: Fostul ministru Vlad Voiculescu a vorbit din nou despre corupţia din spitale, spunând că cele mai mari "tunuri” sunt la achiziţii, unde se cumpără la preţuri de două ori mai mari decât în mod real. Vedeţi şi dumneavoastră acest lucru?

Ministrul Florian Bodog: Eu voi lua o măsură prin care, dacă aceste lucruri sunt reale, se vor rezolva. Şi această măsură este în curs de implementare - voi face un program-pilot pentru cele trei spitale de pe platforma Fundeni, de achiziţii centralizate. Pe de altă parte, s-a decis la nivel de Guvern ca Ministerul Sănătăţii să facă un proiect-pilot pentru toată ţara. Pentru materiale sanitare, analize medicale, reactivi, pentru toate achiziţiile care se fac prin Banca Mondială - instalaţii de radioterapie, computer tomograf, RMN, toate echipamentele pentru unităţile de primire a urgenţelor pentru blocurile operatorii (deja sunt instalate 177 din 277 de aparate de anestezie, toate luate prin achiziţie centralizată). Vom elabora şi un catalog al dispozitivelor medicale care se vor face tot prin acelaşi tip de achiziţie. În etapa a doua, vom stabili preţuri de referinţă. Dacă un spital sare peste aceste preţuri cu mult, vom vedea ce se întâmplă. Aceste achiziţii centralizate ar putea economisi 15 la sută din banii publici. Nu neapărat că aceşti bani se fură la nivel de spital, nu vreau să fac acuzaţii gratuite, dar prin achiziţia unor cantităţi mari, la nivel de ţară, există posibilitatea de a obţine preţuri mai mici. Acum am luat CT şi RMN după ce am vorbit cu spitalele. Am verificat să existe resursă umană, verificăm ca aparatele de radioterapie să aibă un loc special unde să fie instalate, iar specialistul să nu plece de acolo. Dacă nu există aceste condiţii, aparatul pleacă la alt spital care este pregătit, dar priorităţile vor fi date de lipsa alternativei. Dacă există spital judeţean fără CT şi RMN şi nici alternativă de privat, acolo va merge primul CT. Pentru echipamentele de radio-treapie, acestea se vor duce acolo unde sunt buncăre. Baia Mare s-a angajat că îşi face buncăr şi atunci da, va primi aparat. La Cluj, şi-au dorit un accelerator linear foarte important. Da, va merge acolo dacă va fi pregătit buncărul.  

Rep.: Se vorbeşte de blocare de posturi în spitale, de deblocare de posturi. Care este adevărul?

Ministrul Florian Bodog: Da, am promis prin programul de guvernare că vom debloca posturi. Unităţile sanitare cu paturi nu sunt afectate de blocarea de posturi. Ceea ce prevede OUG este ca ministrul să ştie ce angajări se fac. Pe sistemul Ministerului Sănătăţii nu avem evaluarea deblocării posturilor, dar am dat drumul la concursuri pentru toate direcţiile de sănătate publică. Blocarea de posturi afectează spitalele. Noi nu vrem restricţii la angajări, dar ministrul trebuie să ştie ce angajări se fac în instituţiile subordonate.  

Rep.: Decizia de demitere a şefilor direcţiilor de sănătate publică din cele cinci judeţe a rezolvat problema vaccinării?

Ministrul Florian Bodog: Sunt unele direcţii judeţene de sănătate publică pline de oameni care nu îşi fac treaba. După această decizie, un DSP m-a sunat, a treia sau a patra zi, să îmi spună că au fost vaccinaţi toţi copiii catagrafiaţi. Din cei zece directori executivi şi adjuncţi pe care am decis să îi demit, directorul executiv al DSP Caraş-Severin nu şi-a dat demisia pentru că a spus că nu are nicio vină. Acum este Corpul de control acolo şi vom vedea. Restul şi-au dat demisia, inclusiv directorul adjunct de la DSP Caraş-Severin. Astăzi, o voi demite pe directoarea adjunctă de la DSP Botoşani, care în timpul serviciului, în loc să facă promovarea campaniei de vaccinare, stă pe Facebook şi postează bancuri. Dar asta ţine de conştiinţa fiecăruia dintre noi. Eu răspund oamenilor noaptea, cât pot.

Rep: Dar în ultima perioadă ce vă semnalează oamenii?

Ministrul Florian Bodog: Îmi semnalează condiţiile din spitale. Spitale care nu întotdeauna sunt ale Ministerului Sănătăţii. Sunt programe de reabilitare pentru ambulatorii, unităţi de primiri urgenţe, secţii de terapie intensivă. Facem secţii de arşi, dar durează. Mi se spune că îmi place să tai panglici, dar nu tai nicio panglică, nu îmi place chiar deloc. Eu particip la inaugurări de clinici, achiziţii de aparatură, conferinţe aniversare ale medicilor, pacienţilor, spitalelor pentru că mă bucur pentru orice succes din sănătate. Să arătăm şi progresele. 

Rep.: Se tot vorbeşte în mass-media despre remanierea dumneavostră. Se vorbeşte şi în Guvern despre acest subiect care vă vizează direct?

Ministrul Florian Bodog: Nu. Semnalele pe care le am eu arată că anumite grupuri de interese, care şi-au văzut interesele tulburate prin aceste achziţii masive desfăşurate la nivel centralizat, deci faptul că nu se mai desfăşoară achiziţii de echipamente medicale la nivel local a făcut ca aceste grupuri de interese să îşi dorească foarte mult să fiu remaniat. Nu sunt singurul ministru vizat, dar faptul că sunt într-un minister foarte vizibil şi poţi să dai din orice poziţie, indiferent dacă ai făcut ceva sau nu, cred că acesta este motivul pentru care am apărut în tot felul de ştiri.

REP: Dacă s-ar decide o remaniere înainte de expirarea mandatului, ce anume aţi regreta cel mai mult?

Ministrul Florian Bodog: Este foarte directă întrebarea. Singurul lucru care m-ar durea ar fi să nu îmi termin lucrurile începute. Însă, am declarat şi voi repeta acest lucru - nu sunt de profesie ministru al Sănătăţii. Sunt senator al României, sunt medic, sunt părinte. Indiferent de poziţia în care voi fi, indiferent de statutul meu, voi sprijini toate proiectele pe care Guvernul le are. Indiferent cine este ministru al Sănătăţii, se confruntă cu aceleaşi probleme. Este un minister foarte expus, este un minister care trebuie să rezolve problemele oamenilor şi este greu să spui că cineva poate să facă munca mai bine sau mai rău decât o fac eu. Dar, ceea ce pot să vă spun este că, atât timp cât avem Guvern, voi susţine politica acestuia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.