Inspecţia Sanitară a sesizat nereguli la Spitalul "Bagdasar-Arseni" în ceea ce priveşte respectarea normelor de efectuare a operaţiunilor de curăţenie şi dezinfecţie, precum şi gestionarea deşeurilor periculoase rezultate din activităţile medicale, anunţă Ministerul Sănătăţii (MS).
Inspectorii sanitari împreună cu Departamentul Supraveghere din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti au efectuat luni, între orele 18.30 şi 22.30, un control la spitalul Bagdasar-Arseni, acţiunea vizând situaţia pilotului paramotorului prăbuşit în 10 iulie, la Comana.
În data de 11 iulie, pacientului i-au fost recoltate probe din aspiratul bronşic, rezultatele analizei bacteriologice evidenţiind prezenţa Achomobacter xyloxidans - multirezistent, sensibil la Levofloxacin, potrivit MS.
Trei zile mai târziu, pe 14 iulie, au mai fost recoltate probe din aspiratul bronşic şi au fost trimise spre analiză la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş”, arată oficialii ministerului. Rezultatele au atestat prezenţa Acinetobacter baumanii - multirezistent, sensibil la Colistin, şi prezenţa Klebsiella, rezistent la Colistin.
Pacientul a fost introdus pe tratament specific, precizează ministerul.
Controlul efectuat luni seară a evidenţiat nereguli la respectarea normelor de efectuare a operaţiunilor de curăţenie şi dezinfecţie - un serviciu externalizat de către spital, arată Ministerul Sănătăţii.
Alte nereguli constatate se referă la gestionarea deşeurilor periculoase rezultate din activităţile medicale. Pentru că luni seară nu au putut fi verificate documentele privind activitatea Serviciului pentru Prevenirea şi Controlul Infecţiilor Nosocomiale şi nici cele care privesc prestarea serviciilor de curăţenie şi dezinfecţie, Inspecţia Sanitară a extins controlul pe durata zilei de marţi.
Totodată, va fi derulată şi o operaţiune de recontrol, ceea ce înseamnă că va fi verificată situaţia respectării tuturor măsurilor impuse la controale anterioare, precizează MS.
Corpul de control al ministrului Sănătăţii a început luni ancheta la Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar-Arseni” din Capitală, după ce buletinul de analize al lui Marian Cojocaru, pilotul paramotorului prăbuşit în 10 iulie, la Comana, a indicat prezenţa a două bacterii intraspitaliceşti.
Ancheta continuă şi marţi, cu verificarea documentelor medicale ale pilotului Marian Cojocaru, fiind făcute şi teste de sanitaţie.
"Echipa de control verifică toate documentele medicale ale pacientului şi traseul pe care l-a avut de la preluarea de la locul tragediei, internare, spitalizare în Terapie Intensivă, medicaţia administrată, condiţiile igienico-sanitare, fiind făcute şi teste de sanitaţie", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerul Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Monica Grigore Althamer a vorbit, luni, cu Irina Cojocaru, soţia lui Marian Cojocaru, pentru a afla care sunt problemele cu care se confruntă pacientul, a mai spus Colintineanu.
Pilotul paramotorului, aflat de duminica trecută la Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar Arseni” din Capitală, a fost diagnosticat, luni, cu două bacterii care au o rezistenţă extrem de mare la antibiotice. Este vorba despre Klebsiella pneumoniae şi Acinetobacter baumanni, considerate bacterii intraspitaliceşti, arată buletinele de analize medicale obţinute de News.ro.
Infecţiile nosocomiale contractate în spital îi complică situaţia pilotului de 44 ani care se află din 10 iulie la spital, după ce s-a prăbuşit cu paramotorul.
Familia pilotului a deschis două conturi ca să strângă bani pentru ca Marian Cojocaru, aflat în stare gravă, să fie transferat la Viena.
Soţia pilotului, Irina Cojocaru, medic de profesie, a declarat pentru News.ro că familia ia în calcul un transfer la Viena şi a făcut mai multe demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru un transport înainte de o eventuală septicemie, care pare iminentă.
Pilotul paramotorului prăbuşit este internat la secţia de terapie intensivă a Spitalului "Bagdasar-Arseni" şi a fost, până la sfârşitul săptămânii trecute, intubat şi ventilat mecanic. Încă de la internare, medicii au spus că starea pacientului este foarte gravă întrucât a aspirat apă care a ajuns în plămâni, iar cel mai mare risc este acela al infecţiilor.
În accidentul petrecut pe 10 iulie şi-a pierdut viaţa pasagerul paramotorului, Nik Baydin, chitaristul trupei The Rock, o formaţie tribut AC/DC. Cetăţean rus rezident în Bucureşti, Baydin nu a mai putut fi salvat de echipajul SMURD care a ajuns la locul accidentului şi a încercat să îl resusciteze, decesul fiind declarat la mai bine de o oră de la prăbuşirea paramotorului pilotat de şeful Aerodromului Comana, Marian Cojocaru.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...