Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki solicită parlamentarilor iniţierea unui proiect legislativ privind modificarea infracţiunii de purtare abuzivă, prin care abuzurile poliţiştilor la adresa cetăţenilor să fie pedepsite doar cu închisoare, iar limitele de pedeapsă să fie majorate cu jumătate, asociaţia susţinând că "înăsprirea pedepselor din Codul penal nu ar trebui să se facă numai în favoarea autorităţii, ci şi a cetăţenilor".
Solicitarea Asociaţiei vine după ce joi, reprezentanţii ministerului Afacerilor Interne au transmis ministerului Justiţiei câteva propuneri de modificare a Codului penal, printre care şi majorarea pedepselor pentru faptele de ultraj săvârşite împotriva poliţiştilor, astfel încât acestea să nu mai fie pedepsite cu amendă, ci doar cu închisoare, iar în cazul uciderii unui poliţist, pedeapsa să poată fi şi de închisoare pe viaţă.
"APADOR-CH atrage atenţia asupra faptului că înăsprirea pedepselor din Codul penal nu ar trebui să se facă numai în favoarea autorităţii, ci şi a cetăţeanului. Adică odată cu înăsprirea pedepselor pentru ultraj, ar trebui aplicat un tratament similar şi pedepselor pentru purtare abuzivă, cercetare abuzivă, supunere la rele tratamente, tortură, represiune nedreaptă, fapte de care şi poliţia se face vinovată în raport cu cetăţenii", susţin reprezentanţii Asociaţiei.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Ei solicită Parlamentului iniţierea "de urgenţă" a unui proiect legislativ care să fie dezbătut simultan cu proiectul Ministerului de Interne şi care să modifice infracţiunea de purtare abuzivă, astfel încât aceasta să nu mai poată fi sancţionată cu amendă, ci doar cu închisoare, iar limitele de pedeapsă să fie majorate cu jumătate, nu cu o treime, ca în prezent.
APADOR-CH solicită şi majorarea pedepselor pentru infracţiunile de cercetare abuzivă, supunere la rele tratamente, tortură, represiune nedreaptă.
"Dacă în cazul infracţiunii de ultraj, autor este cetăţeanul, iar victimă politstul, în cazul infracţiunii de purtare abuzivă sau de cercetare abuzivă lucrurile stau perfect invers: autor este poliţistul, iar victimă este cetăţeanul. Este nevoie de un echilibru al reglementărilor în materie penală, prin care atât cetăţeanul, cât şi poliţistul să fie apăraţi în mod egal, faţă de abuzurile/agresiunile celuilalt", subliniază reprezentanţii Asociaţiei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.