Venitul luat în calcul pentru impozitarea angajaţilor cu un contract part-time va fi salariul minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care sunt datorate contribuţiile şi nu venitul realizat de salariat, stabileşte proiectul redactat la nivelul Guvernului şi obţinut de Profit.ro. Această măsură va afecta aproape 370.000 de contracte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Codul Fiscal va fi modificat de Guvern, printr-un nou articol care va conţine noile prevederi.

Prin derogare, noua impozitare intră în vigoare la 1 august 2017 şi va fi aplicată începând cu veniturile aferente lunii august 2017.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În prezent, baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora o reprezintă suma câştigurilor brute din salarii sau asimilate salariilor realizate de persoanele fizice, asupra cărora se datorează contribuţiile sociale individuale.

De asemenea, pentru veniturile realizate în baza contractelor individuale de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, inclusiv în cazul celor care prevăd plata în acord, al căror nivel este sub nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, venitul luat în calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contribuţiilor sociale datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora, este  venitul realizat, chiar dacă acesta este sub nivelul salariului minim.

Mai multe detalii privind conţinutul documentului elaborat de Guvern pot fi găsite pe Profit.ro.

Numărul asiguraţilor cu contract de muncă cu timp parţial din evidenţă la nivelul lunii decembrie 2016, care aveau venit până sau egal cu salariul de bază minim brut garantat în plată, era de 592.068 persoane (83,2%). Din aceştia, 587.158 persoane (99,2%) aveau venituri medii brute de 513 lei.

Guvernul arată că, din corelarea acestor informaţii rezultă că:există circa 1,1-1,2 milioane contracte de muncă cu timp parţial; 370.000 salariaţi activi au un singur contract de muncă,  cu timp parţial;  aproximativ 710.000 asiguraţi cu contracte de muncă cu timp parţial au un venit mediu brut de 903 lei/lunar (decembrie 2016); circa 282.000 persoane, deşi aveau contract de muncă cu normă întreagă, erau înregistrate la Casa de Pensii cu un venit mediu brut de 753 lei, adică la 60,2 % din salariul de bază minim brut, de 1.250 lei.

"Prin urmare, se constată necesitatea implementării unor măsuri fiscale care să asigurare plata de către angajator a contribuţiei pentru pensii şi sănătate la nivelul salariului minim pentru toţi salariaţii, inclusiv pentru cei cu timp parţial de lucru şi cei cu plata în acord, în scopul protejării şi acestor categorii de salariaţi prin prisma drepturilor de pensii şi de ocrotire a sănătăţii", este concluzia Guvernului.


 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.