Pompierii îşi sporesc, începând de sâmbătă seară, tehnica de intervenţie în judeţele Dâmboviţa, Giurgiu, Vaslui, Vrancea şi Teleorman, iar în judeţele vizate de Codul portocaliu va creşte capacitatea operaţională, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. De altfel, sâmbătă a avut loc, la sediul MAI, o a doua videoconferinţă a ministrului Cătălin Predoiu şi a şefului DSU, Raed Arafat, cu prefecţii şi şefii ISU judeţene, pentru prezentarea măsurilor. Şeful DSU a menţionat, la videoconferinţă, că va fi crescută capacitatea operaţională şi vor fi prealertate două elicoptere dotate cu troliu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Potrivit IGSU, începând de sâmbătă seară, tehnica de intervenţie din judeţele Dâmboviţa, Giurgiu, Vaslui, Vrancea şi Teleorman va fi suplimentată, pentru eficientizarea misiunilor de sprijin a comunităţilor vizate de avertizările hidro-meteorologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie şi de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor. Sprijinul logistic provine din inspectoratele pentru situaţii de urgenţă Bihor, Timiş, Caraş-Severin, Mureş şi Maramureş. 
 
Totodată, în toate judeţele vizate de avertizarea meteorologică Cod portocaliu va creşte capacitatea operaţională şi se vor activa Centrele Judeţene de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei.
 
”Pentru preîntâmpinarea situaţiilor deosebite, se vor realiza recunoaşteri în teren în zonele cunoscute cu risc de inundaţii, se va informa populaţia din zonele respective asupra măsurilor şi a modului de comportare în cazul producerii situaţiilor de urgenţă şi se va relaţiona cu autorităţile locale pentru identificarea persoanelor vulnerabile”, a arătat IGSU.
 
De asemenea, la toate unităţile subordonate IGSU se va asigura operativitatea tehnicii de intervenţie la inundaţii (motopompe remorcabile şi transportabile, bărci, camioane etc.).
 
Potrivit sursei citate, măsurile dispuse sunt esenţiale pentru a asigura rapiditatea şi eficienţa intervenţiilor, în cazul manifestării unor situaţii deosebite.
 
Pe de altă parte, misiunile de sprijin continuă în judeţul Galaţi, sens în care cei peste 1.000 de pompieri salvatori detaşaţi în această zonă sunt pregătiţi să intervină pentru limitarea, înlăturarea potenţialelor efecte şi restabilirea stării de normalitate în cel mai scurt timp. 
 
Evoluţia situaţiei operative va fi atent monitorizată de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă pentru  asigurarea implementării măsurilor necesare gestionării eficiente a situaţiilor de urgenţă care pot pune în pericol vieţile şi bunurile cetăţenilor.
 
De altfel, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc, sâmbătă, o a doua videoconferinţă din cadrul seriei de întâlniri organizate pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, în contextul avertizărilor meteorologice şi hidrologice emise pentru perioada următoare. Această videoconferinţă a urmat celei desfăşurate în cursul dimineţii şi a fost convocată de viceprim-ministrul şi ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în prezenţa şefului DSU, dr. Raed Arafat, a secretarului de stat Aneta Matei şi a prim-adjunctului inspectorului general al IGSU, colonelul Florea Constantin, cu prefecţii şi inspectorii şefi ai Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă judeţene.
 
Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), în cadrul videoconferinţei s-au analizat măsurile preventive şi de intervenţie implementate până în prezent în fiecare judeţ aflat sub incidenţa Codului portocaliu, precum şi acţiunile necesare pentru a răspunde eficient eventualelor situaţii de urgenţă ce ar putea apărea în urma fenomenelor meteorologice prognozate.
 
Fiecare judeţ a prezentat stadiul actual al măsurilor luate, incluzând dispunerea serviciului de permanenţă la nivelul primăriilor, realizarea unei evidenţe a persoanelor vulnerabile şi cu dizabilităţi care ar putea avea nevoie de sprijin, verificarea constantă a situaţiei din teren şi monitorizarea râurilor şi zonelor potenţial inundabile.
 
Ministrul Cătălin Predoiu a subliniat importanţa acordării unei atenţii sporite avertizărilor hidrologice, reiterând faptul că este esenţial să se menţină permanent legătura cu unităţile administrativ-teritoriale şi să se asigure funcţionarea staţiilor de comunicare. De asemenea, s-a discutat necesitatea dispunerii unor măsuri speciale în ceea ce priveşte traseele turistice din zonele montane, în cazul în care situaţia o va impune.
 
Totodată, şeful DSU a menţionat că pentru judeţele aflate sub avertizare de cod portocaliu, va fi crescută capacitatea operaţională, vor fi prealertate două elicoptere dotate cu troliu şi echipament necesar, aflate la Inspectoratul General de Aviaţie şi va fi menţinută în permanenţă legătura cu personalul Ministerului Afacerilor Interne prin intermediul sistemului de videoconferinţă, asigurând astfel o coordonare eficientă şi rapidă a intervenţiilor. Din punct de vedere operaţional, va fi activat CNCCI, vor fi activate grupele operative şi CJCCI la nivelul inspectoratelor judeţene care se află sub incidenţa avertizărilor meteorologice.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.