Pompierii militari au intervenit, în ultimele 24 de ore, pentru stingerea unor incendii complexe care au izbucnit în zonele de munte din judeţele Braşov şi Maramureş. Operaţiunile sunt dificile din cauza reliefului accidentat, altitudinii mari şi vântului puternic. După evaluarea situaţei la fiecare din cele două incendii, pompierii vor decide cum vor interveni în cursul zilei de marţi. Reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) anunţăm că în această perioadă creşte numărul incendiilor de vegetaţie uscată pe fondul lipsei precipitaţiilor. Totodată, sunt semnalate mai multe incendii la fondul forestier, în principal cele de litieră şi doborâturi.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Potrivit IGSU, primul incendiu, semnalat încă de duminică, s-a produs în zona Colbu-Gura Băii, Vârful Piciorul Caprei (1.800 metri altitudine), de pe raza oraşului Borşa din judeţul Maramureş.
Aproape o sută de pompieri cu zece autospeciale, sprijiniţi de 45 de silvicultori şi 15 voluntari au intervenit pentru lichidarea flăcărilor manifestate în zone cu teren accidentat.
Din cauza accesului îngreunat, IGSU a solicitat în sprijin un elicopter de la IGAv, dotat cu dispozitiv special de stingere de tip Bambi Bucket pentru efectuarea misiunilor de recunoaştere, transport şi deversare de apă asupra focarelor identificate.
”Având în vedere condiţiile meteorologice nefavorabile, caracterizate de vânt puternic, forţele de intervenţie au fost retrase şi au rămas în supravegherea zonei reprezentanţi ai ocoalelor silvice. În această dimineaţă, elicopterul a desfăşurat un survol de recunoaştere a zonei, iar în funcţie de focarele identificate sunt stabilite raioanele de stingere”, anunţă IGSU.
Cel de-al doilea incendiu s-a manifestat la litieră de pădure şi resturi de exploatare forestieră, pe raza comunei braşovene Vama Buzăului din Munţii Ciucaş.
Peste 50 de pompierii militari braşoveni au acţionat în cursul zilei de luni pentru stingerea flăcărilor care au afectat o suprafaţa aproximativă de 20 de hectare. La miezul nopţii, incendiul a fost localizat, fără a mai fi pericol de extindere.
”Miercuri mai multe echipe de salvatori vor asigura schimbul de tură, urmând ca pe durata zilei de azi să fie lichidate focarele fumegânde din pădure”, mai precizează reprezentanâii IGSU.
Potrivit acestora, statistic, în această perioadă creşte numărul incendiilor de vegetaţie uscată pe fondul lipsei precipitaţiilor. Totodată, sunt semnalate mai multe incendii la fondul forestier, în principal cele de litieră şi doborâturi.
”Cauzele care provoacă iniţierea acestor arderi vizează neatenţia turiştilor, ţigări aruncate la întâmplare, propagare de la vegetaţia uscată, focuri în pădure lăsate nesupravegheate sau acţiune intenţionată. Atribuţiile pe linia prevenirii incendiilor la fondul forestier revin personalului silvic, care trebuie să supravegheze zonele de competenţă, să le amenajeze corespunzător şi să asigure prima intervenţie până la sosirea pompierilor, iar ulterior să sprijine acţiunile de stingere”, anunţăm mIGSU.
Pompierii precizează că nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetaţie uscată atrage după sine aplicarea de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi de până la 6.000 lei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.